Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulonjako

Kutistuuko keskiluokka, murtuuko se – vai jaksaako paksusti?

Kutistuuko keskiluokka, murtuuko se – vai jaksaako paksusti?

*

Keskiluokka – yhteiskunnan tukipylväs

Jakovaraa löytyy

Pörssiyhtiöt jakavat tänä keväänä 13,5 miljardia osinkoina Helsingin pörssissä. Viime vuonna yhtiöt jakoivat osinkoja kaikkiaan 26 miljardin edestä, joten jakovaraa on.
SKP on neljä miljardia maksavan perusturvan rahoittamiseksi tehnyt kymmenkohtaisen ohjelman. Se tuo valtion kirstuun lähes kahdeksan miljardia euroa.

Tulonjakoa asumismenojen jälkeen

Yleensä tuloeroja ja tulonjakoa kertoillaan käytettävissä olevien rahatulojen perusteella. Niitä sitten luetaan kuin piru raamattua, kuten viime vuonna gini-indeksin 0,1 laskulla todisti joillekin, että (kaikilla) pienituloisilla on asiat oikeasti hyvin. Sitten samaan aikaan kertoillaan miten erinäiset korotukset eivät oikeasti anna lisää pelivaraa, kun on esimerkiksi sähkön siirtohinnan korotus...ja kaikki kallistuu ja muutenkin on perseellään, kaikki.

 

Raha näyttää tuovan avio-onnea

Alkuun linkki sivulle, josta löysin luvut. Tilastokeskuksella on tilasto nimeltään "Avioparien luku miehen ja vaimon veronalaisten tulojen mukaan", josta löytää 2017 tulonjaon kokonaistilaston pohjalta avioparien tuloluokkia jaoteltuna.

 

Taloudellinen eriarvoisuus

Arkeologit havaitsivat aikoinaan tutkiessaan 1400-luvulla eea. hallinneen faarao Akhenatonin, sen jonka muistamme Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisestä, El Amarnasta löytyneen pääkaupungin raunioita, että rikkaimpien talot olivat olleet 50 kertaa suurempia kuin köyhien. Tulon- ja omaisuuden jakautumisesta ei noilta ajoilta paljon kvantitatiivista tietoa ole, mutta talojen koosta ja maanomistusoloista on välillisesti pääteltävissä, että 1-2 prosenttia muinaisegyptiläisistä omisti kutakuinkin kaiken ja sai suurimman osan tuloista.

Amerikka, Suomi ja globalisaatio

 

Amerikka-uutiset keskittyvät yleensä Meksikon rajamuuriin, ns. Venäjä-tutkintaan, vaalitaisteluun, ammuskeluun ja niin edelleen. Matti-meikälliselle jää varmaan aika valju kuva siitä, mitä Amerikassa oikein tapahtuu. Toimittajat yleensä karttavat talousuutisia, elleivät se sitten koske jotain yksinkertaisia tapahtumia (pörssikurssit ylös tai alas, yhtiö x konkurssiin, uusi ”läpinäkyvä luuri”  jne.) .

Tulonjako asunnon hallintasuhteella painotettuna

Tuoreimpiin lukuihin pohjautuvia uutisia lukuunottamatta on saatu lukea miten pienituloisten tulot ovat kehittyneet paremmin kuin isotuloisten ja tuloerot olisivat kaventuneet, ainakin kun verrataan finanssi- ja eurokriisejä edeltäviin huippusuhdanteisiin.

 

Pieni- ja keskituloisille

 

Kun poliitikko sanoo, että ”pieni- ja keskituloiset”, hän tarkoittaa äänestäjien enemmistöä, oikeastaan 99 prosenttia tulonsaajista. Kukaan ei kutsu tätä populismiksi; ”välittäminen pienestä ihmisestä” osoittaa vain suurta sydäntä ja korkeaa moraalia, vai kuinka?

Piiloteltu tieto SOTE:n maksajista

SOTE-kustannusten suuruudesta kirjoitetaan paljon. Toisaalla taas kirjoitellaan paljon tulonjaosta ja kansalaisten jakautumisesta eri tulonsaajaryhmiin. Sensijaan SOTE-kustannusten jakautumisesta eri tulonsaajaryhmille ei kirjoitella eikä puhuta juuri ollenkaan.

Kun SOTE-kustannukset katetaan nykyiseen tapaan kunnallisverotuksella, niin suurituloiset pääsevät huomattavasti vähemmällä kuin valtion tuloverotuksella katettaessa. Pääomatulojen saajien kohdalla helpotus on vielä tuntuvampi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä