Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tähtitiede

Juri Milner sponsoroi ihmisälyä

Monille suomalaisille Juri Milner on täysin tuntematon. Amerikkalaisetkin ihmettelivät alussa kuka on "tuo hullu venäläinen sen tyhmän rahansa kanssa?". Eivätpä enää ihmettele vaan kunnioitus tätä miestä kohtaan on kasvanut koko ajan ja jatkaa kasvuaan. Mistä syystä?

Ainutlaatuinen tähtitieteellinen saavutus

Video, joka esittää neljä suurta planeettaa jotka kiertävät keskustähteä.

Kaikki planeetat ovat Jupiteria suurempia. Sisimmän planeetan pienin etäisyys keskustähdestä on noin 20 AU, mikä vastaa Uranus planeettamme etäisyyttä omasta auringostamme. Planeettasysteemimme Jupiter on noin 5 AU etäisyydellä, eikä siis lainkaan näkyisi videossa, puhumattakaan pienistä sisäplaneetoista kuten Maapallo.

Johdatus tähtitieteeseen

 

”johdatus tähtitieteeseen” oli suomenkielinen kurssikirja ”yhtä hyvin harrastajille, kun korkeakouluissa opiskeleville”. Minulla on toinen painos, suomentanut Jaakko Tuominen, Helsingissä 1975. Tuominen luennoi tähtitieteestä Helsingin yliopistolla, ja kirja edustaa sen ajan parasta tietoa ”Nykyajan tähtitiedettä”.

Katsotaan mitä kerrotaan luvussa 3.1. Johdatus (sanatarkka lainaus):

Aikamerkkilähettimiä avaruudessa

Kun pidin lisensiaattiluentoni astronomeille Helisngin vanhalla Tähtitorninmäen Observatoriossa, kerroin erilaisista pulsarisignaaleista ja pulssimuodoista, 1970 luvulla. Jokin näistä pulsseista voisi olla kosminen aikamerkkilähetin! Tällainen ajatus esitettiin heti sen jälkeen, kun ensimmäiset pulsarit havaittiin Cambridgessä vuonna 1967.

Tiedämme, että jotkut pulsarilähteet sijaitsevat pyörivän taivaankappaleen pinnalla, mikä näkyy selvästi pulssin vaihteluista.

De anno natali Christi

"meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla", vietetään piakkoin. Mutta useammat meistä tietää että oikea päivämäärä on epäselvä; Raamattu ei sitä mainitse!

Tiedemiehet ja tutkijat ovat, siitä lähtien kun kristinusko vakiintui Rooman valtakunnassa, yrittäneet erilaisten tietojen perusteella määrätä todellista " Annus Domini", tai

Anno Domini, joka tarkoittaa 'Herran vuonna', sekä muita kristinuskoon ja kalenteriin liittyviä tosiasioita.

Mustan aukon loppu

Fyysikko ja tähtitieteilijä Stephen Hawking, joka juuri täytti 71 vuotta, kohahdutti taas tiedemaailmaa väittämällä, ettei mustia aukkoja ole olemassa ainakaan sellaisessa muodossa, jota olemme tottuneet ajattelemaan. Hawking käyttää käsitettä näennäishorisontti, joka vangitsee materian ja energian vapauttaen ne sitten jossakin muodossa.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry ei voi laske

Muutama päivä sitten (7.1.2014) minä vaihdoin usean sähköpostin Ursan tiedottaja Anne Liljeström kanssa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä