Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Rakennemuutos

Hyvinvointiin satsaamalla ja ennaltaehkäisyllä säästöjä inhimillisesti

Miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun paine menojen lisäämiseen kasvaa ja tulopohja kapenee? Entistä harvempien harteille on laskeutumassa entistä suurempi vastuu. Verojen jatkuva korottaminen ei ole kestävä, oikeudenmukainen saati kannustava ratkaisu suomalaisen yhteiskunnan ylläpitämiseksi. Kuten tasavallan presidenttikin totesi tuoreimmassa uuden vuoden puheessaan, kohdistuu yhteiskuntaamme luopumisen vaadetta. Saavutettuja etuja on kyettävä tarkastelemaan uudelleen ja asioita tehtävä eri tavoin, kun kaikkeen ei enää nykymenolla ole varaa.

Juha Sipilä on ollut hyvä kippari

Epämuodikas mutta silti reilu ja tarpeellinen blogi seuraa oheisena. Heti alkuun teen selväksi, etten ole kepulainen vaan edustan nykyisin yhä yleisempää lajia: liikkuva äänestäjä. Keskustan ja siihen liittyvän MTK-intressitahon kanssa omat sukseni menivät ristiin jo 1980-luvulla, silloin kun maatalousammattilaisena aivan tosissani ryhdyin ajamaan Luomu-Suomen ajatusta. Vastarinta oli sen verran kovaa ja vastenmielinenkin, että annoin periksi (keskityin Venäjän maatalouden konsultointityöhön), mutta sielun vamma jäi.

Avoin kirje Sipilälle ja Lindströmille nöyryyden ja sitkeyden anatomiasta

Tässä kirjeessäni pohdin kokemuksiani sekä työperäisestä muutosta että määrä- ja osa-aikaisista työsuhteista, onhan työllisyyden parantuessa näiden työpaikkojen määrä kasvanut suhteellisesti eniten.

Matkailu avartaa

Olen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkovaltuutettu ja kiinteistölautakunnan jäsen sekä 700-vuotisen Katariinanseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Alueella on käynnissä rakennemuutos. Emme tiedä, mihin se johtaa.

 

Julkishallinto toimii itsetuhoisesti

Julkishallinnon johtamistapa muistuttaa vanhoja romanttisia elokuvia, joissa uppoamassa olevan laivan kapteeni jää komentosillalle tyynesti pystyssä seisoen odottamaan laivan vajoamista syvyyksiin. Paljon tärkeämpää on pitää maailma sellaisena, miksi se on luotu, kuin aktiivisesti oppia virheistä ja korjata ne.

SSS eli huonon johtamisen koulu

Istuvan hallituksen avainministerit antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden keskusteluun hyvän johtamisen periaatteista. Vain vajaassa vuodessa on syntynyt useita kouluesimerkkejä siitä, miten johtajana ei pidä toimia.

Tässä muutamia valittuja:

1) Pääministeri Sipilä kuittaa yliopistoväen suuttumuksen säästöjä kohtaan muutosvastarintana.

Suomen hallitsemisen ongelma, tai sen mahdottomuus.

Suomessa hallituksella vaaditaan sitä että valtion budjetti pitää tasapainottaa. Velanotto pitäisi lopettaa korjaamalla maan kilpailukykyä niin että tuotteet saadaan kaupaksi ja ihmisille taas töitä ja valtiolle verotuloja.

Juha Sipilä lupasi pyhästi täyttää tämän kansalaisten vaatimuksen jos häntä äänestetään.

Kansalaiset uskoivat Juha Sipilää ja äänestivät Juha Sipilää.

Juha Sipilästä tuli pääministeri kansan tahdosta.

Taasko eläkeläisten vuoro maksaa?

Perjantain Helsingin Sanomien otsikko hätkähdytti: ”Sipilä haluaa ottaa lainarahaa eläkeläisiltä”. Tarkoituksena olisi pienentää työntekijöiden työeläkemaksua ottamalla rahoitus ns. Emu-puskureista. Tämä edellyttäisi käytännössä joko työeläkemaksun korotusta myöhemmin tai eläkkeistä leikkaamista.

Murrosikäinen Suomi

Suomi on yhdessä historiansa suurimmassa murroksessa. Digitalisaatio ja globalisaatio ovat tehneet muutoksesta vääjäämättömän. Muutos on myös nopeampi, laaja-alaisempi ja suurempi kuin koskaan aiemmin. Vanhat ratkaisut eivät enää toimi, taloudellinen valta siirtyy uusiin käsiin ja aiemmasta poiketen myös ympäristön asettamat rajat on otettava huomioon.

Murros ulottuu kaikkialle, mutta sen ytimessä on kaksi asiaa: talous ja energia.

Talouspolitiikan murros

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä