Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Psyykkinen hyvinvointi

Kipupotilasta kuunneltava.

Vakavan sairauden yhteydessä on suuri merkitys kuinka hoidetaan kipua. Kipu pahimmillaan lamauttaa ihmisen täydellisesti. Kun kipu on läsnä koko ajan, niin yksilön voimat elää arkeaan loppuvat hyvin nopeasti. Suomessa on pyritty kehittämään laaja-alaisesti hyvää kivunhoitoa, mutta paljon on vielä tehtävää.

On ihmisiä, joiden päivään kipu sisältyy läsnäolevana koko ajan. Jokainen voi pohtia, millaista elämää se voi pahimmillaan olla. Kaikki fyysinen ja psyykkinen voimavara menee selviytymiseen. Tunnista tuntiin, aamusta iltaan, illasta taas seuraavaan aamuun.

Flow-Virran mukana pysyminen tärkeätä

Flow:ssa eli virrassa pysyminen on psyykkisen hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeätä.Aira Samulinia lainatakseni"On tärkeätä olla liikkeessä,vaikka keinumalla".

On niin helppoa jäädä kotisohvalle,peruuttaa tapaamisia ja menoja ties millä verukkeella.Mutta se,että lähtee liikkeelle,on liikkeessä, on aina parempi vaihtoehto.

Liikkeettömässä tilassa laiskistuu ja veltostuu niin henkisesti kuin fyysisestikin;tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä,että pitäisi olla huippu-urheilija tai että kalenterin pitäisi olla aina täynnä.

Elämisen arvoinen elämä - opitut mallit elämämme muovaajina

Meidän maailmankuvamme rakentuu uskomustemme kautta. Se, mitä luulet maailman olevan, on oikeastaan vain ajatusten summa, joita olet oppinut elämäsi varrella. Nämä uskomusrakenteet ovat muodostuneet sinulle ympäristön, biologian, kulttuurin, yhteiskunnan ja vanhempiesi uskomusten myötä. Onko ajatuksesi ainoa oikea totuus? Ei ole. Ei ole myöskään minunkaan totuuteni. Subjektiivisia totuuksia on niin monta kuin meitä ihmisiä on. Silti useimmat ihmiset taistelevat oman totuutensa puolesta.

Apu ajoissa turvaa tulevaisuuden

Helsingin sanomat uutisoi alkuvuodesta, että alle 35-vuotiaiden yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on mielenterveysongelmat. Oireilu oli alkanut usealla jo kouluiässä. Taustalla oli muun muassa lapsuudessa koettua kaltoin kohtelua, vanhemman kuolema tai vakava mielenterveysongelma, seksuaalista hyväksikäyttöä ja kiusatuksi tulemista koulussa.

Onko meillä varaa?

Viime torstaina 4.9.2014 sattui kotimatkalla Yle Suomen taajuudelta tulemaan ohjelmaa mielenterveyden hoidon tilasta. Äänessä yhdistysihmisiä, kokemusasiantuntijoita ja eturivin asiantuntijoita Lauermaa myöten. Jäin mietteliääksi.Mielenterveysongelmat ovat maassamme yhä tabu, vaikka keskustelu ja avoimuus ovat hieman lisääntyneet. Mielisairaudesta, jopa sen ehkäisystä, jää yhä pahemmillaan iäksi leima. Hoitoon hakeutumisen kynnys on yhä liian korkealla.

Puun edestä

Elämä ei ole täynnä valintoja. Myöskään kohtalo tai sattuma eivät määrää, mitä meille tapahtuu. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, ettemme pohdi tarpeeksi suurta osaa tekemiämme päätöksiä - emme ennakkoon emmekä jälkikäteen. Me mennä porskutamme eteenpäin - kohti seuraavaa tapahtumaa, päämäärää, ajanjaksoa. Kiire on liimautunut kantapäillemme ja käsijarrun vaijeri on jumissa.

Ajatonta aikaa

Mennyt on mennyttä eikä tulevaisuus ole vielä tullut. Nykyhetki on siten ainoa todellinen ajan tila, jota ei ole mielekästä ajatella jatkuvasti katoavana, menneisyydeksi muodostuvana tilana - kuin hiekkana tiimalasissa. Todellisuudessa se on suhteellisen pysähtynyt tila, joka on läsnä elämässä jatkuvasti. Nykyhetki, jossa luonnollisesti jatkuvasti olemme, ei katoa elämän aikana yhtään mihinkään. Se on läsnä koko ajan.

Onko sillä on merkitystä, mitä ajasta ajattelee?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä