Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Pienpanimot

Tolkkua alkoholilakiin - Vapautetaan panimoala!Edellisen hallituksen tekemä alkoholilain uudistus oli tarpeen, mutta uudessakin lainsäädännössä on pitkä liuta erikoisia eturyhmähimmeleitä ja poikkeuksen poikkeuksia. Ne asettavat panimoalan toimijat keskenään eriarvoiseen asemaan ja heikentävät merkittävästi kotimaisten panimoiden mahdollisuuksia menestyä.

Hallituskriisi tuo limuviinat kauppaan, kiitos siitä

Kiitos hallituskriisin Saamme limuviinat kauppaan. Pekka "munamies" Puska jäi tovereineen paitsioon. 

Politiikan on loppupeleissä vain peliä, toiset voittaa ja toiset häviää. Keskusta hävisi tässä pelissä. Jotenkin hyvin läpinnäkyvää myös tämä näytelmä.

Oliko tämä yksikynnyskysymys joita uusivaihtoehto asetti omille ministerin salkuilleen?

Minusta suunta on oikea, mutta aivan riittämätön. Alkoholiveroa pitää alentaa jotta saamme matkustajatuonnin ja salakaupan paremmin kuriin tai siis järkiinsä.

 

Kaikki pienpanimot ansaitsevat suoramyyntioikeuden

Hallitus päätti alkuvuodesta alkoholilain uudistuksesta, jonka merkittävimpänä osana sovittiin 5,5% alkoholipitoisten juomien myynnin sallimisesta Alkon ulkopuolella. Hallituspuolueiden sovusta huolimatta uudistusta ei ole saatu eduskunnalle hyväksyttäväksi. Syynä tähän on Keskustan hangoittelu samassa yhteydessä sovitun pienpanimoiden suoramyyntioikeuden laajennuksen suhteen.

Perussuomalaiset haluaa vapauttaa alkoholilainsäädäntöä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi tänään ministeri Juha Rehulan (kesk.) alkoholipolitiikkaa koskevat esitykset ja on linjannut lisäksi olevansa valmis seuraaviin uudistuksiin:

 

- Vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusraja nostetaan 8,5 prosenttiin (nyt 4,7 %)

- Alkoholin myynti vähittäiskaupoissa sallitaan klo 7-23

- Alkoholin ravintolamyynnin arvonlisävero lasketaan 14 prosenttiin (nyt 24 %)

- Pienpanimoille sallitaan ulosmyyntioikeus samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalle

Olut luo elinvoimaa - myös maaseudulle

Oletko koskaan ajatellut, että olut on suomalainen luonnontuote, joka tuo elantoa yli tuhannelle suomalaiselle maanviljelijälle? Tai että suomalaisella panimoteollisuudella olisi valtaisa kasvupotentiaali, jos vain antaisimme sille mahdollisuuden? Valitettavasti trendi on viimeisinä vuosina ollut päinvastainen. Olemme vaikeuttaneet alkoholipolitiikallamme tarpeettomasti kotimaisen panimoteollisuuden toimintaedellytyksiä.

Sääntelysatraapit alkoholilain uudistamisen esteenä

Käynnissä olevaa alkoholilain uudistusta jarruttavat eniten 1950 ja -60-lukujen entiset nuoret, joiden juomistottumuksiin ja alkoholipolitiikkaan liittyvät asenteet ovat peräisin sotienjälkeiseltä ajalta. Alkoholiasenteiden vastakkainasettelussa on ensisijaisesti kyse eri sukupolvien kulttuurien ja maailmankuvien välisistä eroista, eikä STM:n lietsomasta juomatoimialan ja terveysfundamentalistien välisestä kamppailusta.

Tolkun olutpolitiikkaa jo viisitoista vuotta

Oluenkuluttajia ja olutseuroja yhdistävä Olutliitto täyttää tänään 15 vuotta. Yli 2000 jäsenen Olutliitto on yksi merkittävimmistä kuluttajajärjestöistä Suomessa. Nyt jos koskaan oluenkuluttajat tarvitsevat äänitorvensa tolkullisen alkoholi- ja olutpolitiikan puolesta.

Olutkulttuurimme on vahvassa murroksessa. Kotimaiset sityöoluet kasvattavat suosiotaan. Panimoteollisuus hakee muotojaan laajentamalla valikoimiaan. Olut on kavunnut pikkuhiljaa viinin rinnalle ruokajuomana sekä arjessa että juhlatilaisuuksissa.

Keppanagate - käsittämätöntä maatalous- ja aluepolitiikkaa

Tänään aamulla alkoi sosiaalisessa mediassa levitä uutinen, jonka mukaan keskusta linjaa vaaliohjelmassaan keskioluen laimentamista nk. kakkosolueksi. Se tarkoittaisi käytännössä, että yli 3,7% alkoholipitoisuuden ylittävät juomat siirtyisivät Alkon valikoimiin pois päivittäistavarakauppojen ja kioskien valikoimista. Hetken kuluttua ilmeni, että kyseessä oli keskustan alkoholipoliittinen linjaus helmikuulta 2013. Huokaisin helpotuksesta. Lupasin jopa selvittää virheen puoluejohdolta, jotta saataisiin tämän hetkinen kanta yleiseen tietoon ja väärät olettamat korjattua.

Sopimusvalmistuksen kieltäminen tuhoaisi pienimmät panimot

Pienpanimoiden verohuojennusta koskevaan lakiesitykseen kaavaillaan muutosta, joka kieltäisi sopimusvalmistuksen. Riita lakisesityksen sisällöstä Panimoliiton ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan välillä on saamassa pahimmassa tapauksessa ikävän lopun.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä