Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Nettipoliisi

Poistiko Putin facebook profiilini…

Kirjoitin tänne Uuteen Suomeen 15.8 artikkelin ”Perussuomalaiset kovassa nousussa”. Tuossa artikkelissa ruodin tapahtuneita, jotka ovat merkkejä siitä, että Perussuomalaisten nousun pelko on valtava eri poliittisissa tahoissa. Toin artikkelissa esille myös 30 päivän julkaisukieltoni facebook:ssa, jonka sain sen seurauksena, kun ilmoitin tulleeni valituksi yhdeksi Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Poliisin resursseja kohtuuttoman paljon vihapuheiden ja -rikosten torjuntaan

Poliisiammattikorkeakoulun katsauksessa 2016 (Vesa Muttilainen & Pauliina Potila (toim.)) todetaan, että Suomessa viharikosten määrä ja piirteet eivät ole muuttuneet merkittävästi viime vuosina.  Suomessa poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä on suhteellisen alhainen verrattuna moniin muihin maihin. Viharikosten osuus kokonaisrikollisuudesta vuonna 2014 oli noin 0,2 prosenttia. On myös huomioitava, että Suomen viharikostilastot kuvaavat poliisin tietoon tulleita viharikosepäilyjä. Tuomioistuin tekee lopullisen päätöksen epäillyn rikoksen vihamotiiveista.

Onko Suomessa riittävä sananvapaus?

Olen useamman kerran törmännyt kommenttiin, että Suomessa ei ole enää sananvapautta, eikä täällä saa enää puhua ongelmista, jos ne liittyvät maahanmuuttoon tai muslimeihin.

Tein tuoreen esimerkkiversion kolmesta erilaista kommentista, jotka perustuvat poliisin vasta antamaan tiedotteeseen viime vuoden rikollisuudesta. Yritän siinä vääntää rautalangasta sananvapauden rajoja. Ne voisi luokitella esimerkiksi siten, että esimerkeistä löytyy asiallinen, asiaton ja laiton lähestymistapa aiheeseen.

Kuolleen kunnia ja yksityiselämä sosiaalisessa mediassa

Yleistä

Tietoja kuolleista ovat julkaisseet lähinnä tiedotusvälineet ja viranomaiset, mutta internetin ja erityisesti sosiaalisen median myötä tilanne on muuttunut melko radikaalisti. Yksittäishenkilöiden jakamat tiedot ovat tuoneet mukanaan useita erilaisia ongelmatilanteita, joihin poliisilla ei ole ollut mahdollista puuttua, koska tekoa ei ole säädetty rangaistavaksi. Vaikka teko on ollut varmuudella monen mielestä moraalisesti väärin, ei lainsäädännöstä löydy säännöstä tilanteeseen puuttumiseksi.

Koulukuria kollektiivisella rangaistuksella?

Eilen uutisoitiin tapauksesta, jossa keravalainen opettaja oli keksinyt laittaa sekuntikellon mittaamaan metelöintiaikaa koululuokassa. Jokainen kulunut sekunti lyhensi koko luokan välituntia.

 

Vaikka käytäntö oli osoittautunut toimivaksi ja toiminta luokassa rauhoittunut, ei toiminta välttämättä kestäisi laillisuusarvioinnissa päivänvaloa. Kyseessä kun on kollektiivinen rangaistus, jossa yksilön oikeuksiin puututaan muiden hölmöilyjen takia.

 

Koulukiusaaminen on rikosoikeudellisesti rangaistavaa vainoamista

Kolme 13–14-vuotiasta tyttöä lähettelee samaa koulua käyvälle tytölle uhkaavia viestejä. Kiusaajat kehottavat uhrin tappamaan itsensä ja uhkaavat kiduttaa häntä. Lisäksi kiusatun talosta otetaan valokuvia ja kerrotaan, että he tulevat sisälle takaovesta, jos etuovesta ei pääse. Kiusaajat tuovat jopa hautakiven tapaisen esineen uhrin ovelle.

Vihapuheen vastainen taistelu - toivoton savotta?

Tiistaina 3.5., vietettiin kansainvälistä sananvapauden päivää, ja sen kunniaksi yksi jos toinenkin yhteiskuntamme merkkihenkilö otti kantaa sananvapauden puolesta, joskin kääntäen sanomansa pikemminkin vihapuhetta vastaan, kuin että olisi puolustanut sananvapautta. Aivan sattumalta – käsi raamatulla todellakin sattumalta - samana päivänä oma organisaationi tiedotti toimista MV-lehteä koskevien rikosepäilyjen suhteen muistuttaen samalla siitä, miten helposti netin vihapuhe voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Pizzagaten opetus nuorisolle

Ottaen huomioon sen, miten ihmiset somessa käyttäytyvät, lienee viisainta aloittaa tämä kirjoitus disclaimerilla. Eli nämä ajatukset ovat minun mielipiteitäni, eivätkä ne ole missään punnittuja, tieteellisiä faktoja. Tämän kirjoituksen tuottaminen ei ole ainoa, mitä olen tänä päivänä palkkani eteen tehnyt, mutta toki olen työajalla tämän laatinut.

Poliisin tietoon tulleet viharikosepäilyt internetissä vuonna 2014

Parin kuukauden sisään saadaan taas tarkempia tietoja vuoden 2014 viharikosepäilyistä Poliisiammattikorkeakoulun julkistaessa tutkimuksensa, mutta esittelen tässä etukäteen netin osuutta. Vuonna 2014 kirjattiin yhteensä 822 rikosilmoitusta, joissa teko luokiteltiin viharikosepäilyiksi. Näistä 103 oli nettiin liittyviä. Viharikosepäilyt pysyivät kokonaisuudessaan samalla tasolla kuin vuonna 2013 (833kpl).

Kiusaatko exääsi somessa?

Saksalainen mies julkaisi laajaa huomiota saaneen videon, jossa hän leikkasi kahtia useita exän kanssa yhteisiä tavaroita. Puoliksi meni auto, tietokone, sänky, puhelin, nallekarhu, televisio jne. Syynä oli se, että vaimo oli jättänyt 12 vuoden jälkeen hänet toisen miehen takia. Vaikka tarina onkin tietyllä tapaa surkuhupaisa ja naurattaa, on parisuhteiden päättymisen näkyminen somessa arkipäivää nettipoliisille. Saamme lähes päivittäin ilmoituksia siitä, miten exä tai joku muu osapuoli terrorisoi tavalla tai toisella somen kautta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä