Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Luokkaristiriidat

Paikat vaihtoon yhteiskunnassa

Suomalainen osaa määritellä omat sosiaaliset rajansa hyvin tarkasti. Niiden ylittämiseen suhtaudutaan suurella varauksella ja hyvin penseästi. Parhaita ja tolkullisimpia ovat ne, joille ei tarvitse edes kertoa missä heidän tulee olla, sillä he ovat imeneet tiedon jo äidinmaidossa.

Luokkaa ei ole eikä tervettä luokkamielisyyttä

Vasemmistonuorten jäsenlehdessä Liberossa kirjoitettiin 07.01.2016 kansan käsitteestä: "Kansaa ei kuitenkaan ole olemassa. Se on poliittinen ja taloudellinen työkalu, joka täytyy aina keksiä ja rakentaa sekalaisista aineksista, myyteistä ja fantasioista." Tässä "Historian verisin larppi" -nimisessä artikkelissa viitataan Benedict Andersonin kuuluisan määritelmään kansakunnasta kuviteltuna yhteisönä: "Kansakuntiin kuuluu niin paljon ihmisiä, että niiden jäsenet voivat tuntea vain mitättömän pienen osan yhteisöstä."

Älä tyttö ole vihainen

Soini, Stubb ja Sipilä ovat näyttäneet olevansa miehiä, jotka vihaavat matalapalkkaisia naisia. Konservatiivihallitus leikkaa ylityökorvauksia, sunnuntailisiä sekä lapsilisiä, supistaa päivähoito-oikeutta, korottaa päivähoitomaksuja ja vierittää sairauspoissaolot työntekijöiden niskaan palkattomina. Selkeä viesti on, että naiset joutaisivat kotiin nyrkin ja hellan väliin lasikattoja koputtelemasta.

Luokkasota ei nappaa adventtisohjossa

 

Viime vuosina suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlintaa on häirinnyt, mitä kummallisimmilla nimiyhdistelmillä itseään tituleeraava joukko rettelöitsijöitä. Rauhalliset mielenosoitukset ovat joko karanneet käsistä tai sitten mielenosoittajien joukkoon soluttautunut henkilöitä, joiden ainoana tarkoituksenakin on ollut rikkoa paikkoja ja kerätä itselleen mediahuomiota. Tänä vuonna porukka nimitti itseään luokkaretkeläisiksi. Kuokkavieraatkin on itsenäisyyspäivän vastaanoton nurkilla nähty. Kansan syviltä riveiltä huliganismille on turha odottaa ymmärrystä.

Nato-skandaalin todelliset syyt

Mikko Elon blogissa on hyvää turinointia NATO-skandaalin ympäriltä ja jos on innokas, kannattaa tutustua kommentointiin. Mieltäni jäi kuitenkin painamaan se, etten nähnyt kenenkään puhuvan siitä, mistä pohjimmiltaan on kysymys!

Rikkaus pois!

Esko Seppänen pohjusti tämän blogin Risto Aallonharjan kanssa. Seppäsen blogi kertoo karutonta tarinaa siitä, miten Suomi on tuhottu ja miten tästä rakkaasta maasta on tehty riistokapitalisin temmellyskenttä, jossa kansa ei oikeuden päivää näe.

Luokat Suomessa ennen kapitalismia

Ehkä mielenkiintoisin tänä vuonna lukemani kirja on Kimmo Katajalan «Suomalainen kapina — talonpoikaislevottomuudet ja poliittisen kulttuurin muutos Ruotsin ajalla (n. 1150-1800)».

Perintövero ja sosiaalinen romahdus

Piruilemattakin se on nähtävä, miten asia on. Niklas kirjoittelee perintöveron suuresta kohtuuttomuudesta ja ainakin minä rivien välistä luen, että viesti on se, että perintövero edustaa epäoikeudenmukaisuutta, joka pitäisi pikimmiten lopettaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä