Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Liikenteen verotus

Ilmastopoliittinen autobänni – Kauppatavarana synninpäästö

Ilmastopoliittinen argumentaatio on politiikan kauppatavaraa, jossa vaihdon välineenä on synninpäästö ja hintalappuna syyllistäminen.

Olin tänään Sanomatalossa järjestetyssä vaalikeskustelussa, jossa autoalan edustajat esittivät näkemyksiään. Heitä vastaan puhumaan oli kutsuttu muutama ympäristösuojelun ammattilobbari.

Omasta mielestäni puhutaan väärästä asiasta, jos autoilun ydinkysymykseksi määritellään ympäristönsuojelu, jota vastaan autoilua ja liikkumista yleensäkin peilataan.

Autoilun verovääristymät korjattava

Suomi on pimeä, kylmä ja pitkien etäisyyksien maa, jossa tarvitaan kaikenlaista energiaa, liikennettä ja liikkumisen välineitä. Siis ihan, jotta perustuslain 9 §:n liikkumisenvapaus voisi toteutua. Vapaudet, jotka julkinen valta ottaa toisella kädellään pois esimerkiksi liikenteen verotusta kiristämällä, eivät ole mitään vapauksia.

Autoilu edullisemmaksi ja liikenteen verotukselle tiekartta

Monelle suomalaiselle auton omistaminen on välttämätöntä. Samalla saa maksettavakseen liudan autoiluun liittyviä veroja: autoveron, ajoneuvoveron, polttoaineveron, veron liikenne- ja autovakuutusmaksuista sekä arvonlisäveroja (alv polttoaineista, uusista ajoneuvoista, varaosista, huollosta ja korjauksista). Näistä autoilijaan kohdistuvista veroista kilahtaa valtion kassaan yli 8 miljardia euroa vuodessa.

Terho: ”Perussuomalaisilla suuria varauksia liikenteen kyttäysjärjestelmään”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi illan A-Studiossa, että Perussuomalaisilla on suuria varauksia liikenteen seurantajärjestelmään. Lisäksi hän totesi Perussuomalaisten olevan valmiita vain selvityksen tekemiseen. A-Studio: http://areena.yle.fi/1-3760248

Auton oston verotusta on kevennettävä

Perussuomalaiset ovat ehdottaneet autojen hankintaan liittyvän verotuksen huomattavaa alentamista. Toki niin tämä kuin useimmat muutkin perussuomalaisten esittämät asiat pyritään joillakin verukkeilla torppaamaan.

Yleisin väite on, että veromuutos suosii vain Mersuilla ajavia rikkaita.

Autoilijan mitta tuli täyteen

Juha Sipilä on ehdottanut uutta veroa yksityisautoilijoille. (1.) Valtio kerää polttonesteistä tällä hetkellä energiaveroa ja arvonlisäveroa, ja Sipilän mukaan polttonesteisiin pitäisi saada uusi veromomentti, josta kerättäisiin n. 150 milj € vuodessa, sen ollessa viisi senttiä per litra.

Budjettiesitys vuodelle 2015 lässähti hallituksen ponnettomuuteen

Hallitus antoi tänään esityksensä valtion budjetiksi vuodelle 2015. Budjetti sisältää lukuisia muutoksia, joista merkittävimmät lienee lukuisat verotukseen liittyvät muutokset sekä kuntatalouteen liittyvät leikkaukset. Budjetista varmasti tullaan kuulemaan lähipäivien kuluessa lukuisia mielipiteitä, tehtyä esitystä tuskin kukaan varauksetta kehuu täysin oikeaksi.

Liikenneministerillä harvinaista maalaisjärkeä

Nykyisellä liikenneministeri Paula Risikolla tuntuu olevan edeltäjäänsä realistisempi näkemys tieliikenteen verotuksen muuttamisesta. Siinä missä Merja Kyllönen oli innolla muuttamassa liikenteen verotusta satelliittipaikannukseen perustuvan tienkäyttömaksun suuntaan, Risikko ei asiasta innostu.

Liikenteen verotus uusiksi

Aamulla julkaistiin uutinen, jonka mukaan Kokoomus ajaa liikenteeseen verouudistusta. (1) Uudistus on mielestäni hyvin tervetullut ja näyttää siltä, että tärkeää yksityiskohtaa lukuunottamatta Kokoomus on oikeilla linjoilla uudistuksen kanssa. Uutisesta käy ilmi, että tiemaksuista yhä haaveillaan. En ymmärrä mitenkään tätä logiikkaa. Miten tahansa vain tiemaksujen kerääminen toteutettaisiin, se aiheuttaisi mittavia lisäkustannuksia tämän uuden veron keräämiseen.

Rakenneopas

Suomessa on rakenneongelma sanoo SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja on varsin oikeassa. Hallitus on korjannut rakenneongelmaa varsin aktiivisesti korottamalla mm. verotusta, niin haitta-  kuin kulutusverotustakin.

Korjaantuuko rakenteellinen ongelma pumppaamalla lisää rahaa valtion rakenteellisen rahanpuutteen tyydyttämiseksi?

Eipä juurikaan mikään rakenne korjaannu, kun lätkäistään turpeelle haittaveroa. Makeisvero toi keksihyllyyn valtaosan makeisita ja jäätelö tehdään nykyisin kotona, aivan kuten pontikka aikoinaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä