Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta EU ja Venäjä

Venäläisten varojen jäädyttäminen on todella huono idea

Vaikka tavallaan ymmärrän Krimistä ja Ukrainasta huolestuneita ihmisiä, niin peloissaan oleminen ei ole mikään tekosyy typeryydelle. Erityisesti äkillisessä ongelmatilanteessa tulisi säilyttää maltti ja miettiä, mitä tulee tehdä. Mitä Krimillä on tapahtunut ja mitä asialle voisi tehdä? Jos venäläisiä täytyy rangaista, niin mitkä toimet olisivat järkeviä ja tehokkaita?

Suomella tulee olla oma ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja

Ukrainan kriisin yhteydessä Suomessa käyty keskustelu osoittaa, että meillä ei ole riittävästi ymmärretty EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön luonnetta.

Ukraina yhdisti EU:n

Ukrainan kriisillä on monia vaikutuksia. Kriisi saattaa aloittaa jopa uuden ajanjakson EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Venäjän aggressiivinen politiikka yhdistää EU:ta. Tähän saakka ulkopolitiikassa on oltu eriäänisiä. Nyt EU puhuu yhdellä äänellä. Tätä Putin tuskin on tavoitellut.

Hukkuuko EU-vaalit Krimin tilanteen alle?

Krimillä äänestettiin selkein luvuin venäjään liittymisen puolesta. Kansainvälisellä tasolla Suomi on virallisestikin tuomitsemassa kansanäänestystä laittomaksi ja syyttää Venäjää pakottamisesta. Laittomaksi siitä syystä, että varmaankin jokaisen maan perustuslaki kieltää vallan luovutuksen toiselle valtiolle tai liittoumalle. 

 

Eurooppalainen dilemma: venäläistä rulettia Krimillä

1990-luvulla alkanut neuvostoimperiumin ja sen johtaman sosialistisen valtioblokin hajoaminen aiheuttaa suuren haasteen Euroopan vakaudelle vielä vuosikymmeniä: miten valtiolliset muutokset voidaan toteuttaa rauhanomaisesti ja sota Euroopassa välttää? Jugoslaviassa se ei onnistunut. Balkanilla ruuti on kuivaa.

Venäjä, EU ja uusi maailmanjärjestys

Ukrainan kriisi saa jatkuvasti uusia muotoja ja propagandasota käy kuumana. Kommentit ovat hyvin tunnepitoisia ja Läntinen valtaliitto haastaa voimakkaasti Venäjän toimet Krimillä. Myös Talouselämä-lehti kirjoittaa viimeisessä numerossaan laajasti Krimin kriisin poliittisista ja erityisesti taloudellisista vaikutuksista. Venäjä niputetaan yhteen Iranin ja Pohjois-Korean kanssa valtioiksi, jotka eivät hyväksy ”globaalia maailmanjärjestystä”.

 

"Krimin toinen sota" ja Suomi

Suomen yhteiskunnallisen rakenteen - sisä- ja ulkopoliittisen orientoitumisen murros sijoittuu 1980- ja 1990-luvun taitteeseen. Muutosprosessi käynnistyi viimeistään silloin, kun itäsaksalaiset Trabantit panssareiden sijaan käynnistivät vuoden 1989 marraskuun 9. päivänä joukkoinvaasion Länsi-Berliiniin ja muualle Länsi-Saksaan.

Eurooppa ei kaipaa takasin kylmän sodan bunkkereihin

Viime päivät maailman mielenkiinnon fokus on ollut Ukrainassa ja Krimin niemimaalla. Maailma on ikään kuin palannut pikakelauksella takaisin neljännesvuosisadan takaiseen kylmän sodan idän ja lännen vastakkainasetteluun. Moni asia kuitenkin toisin kuin kylmän sodan päättyessä ja saattaa osaltaan edesauttaa sitä, että Krimin kriisiin lopulta löytyy rauhanomainen ratkaisu.

Venäjäkin sen jo todistaa: EU:n instituutioilta ja johdolta puuttuu uskottavuus

Kun Venäjän Putin halusi eilen keskustella EU:n kanssa Ukrainan tilanteesta, niin kenelle hän soitti? No tietenkin Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Ei siis esim. EU:n "presidentille" van Rompuyille tai komission puheenjohtajalle Barosolle.

Venäjä on siis sitä mieltä, että korkean tason luottamuksellisia keskusteluja ei voi käydä EU:n instituutioiden ja niiden johtajien kanssa. Valitsemalla Merkelin keskustelukumppanikseen, Venäjältä tulee ainakin kaksi viestiä:

1. EU ei ole nykymuodossaan uskottava keskustelukumppani

Venäläisten maakaupat uuteen valoon!

Venäjä on usein ilmoittanut, että se suojaa ja ajaa kansalaistensa intressejä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Erityisesti Venäläiset ovat olleet suojelemassa kansalaisiaan entisen neuvostoliiton alueella. Valitettavasti näitä intressejä on usein ajettu myös sotilaallisesti tai muuten ei hyväksyttävin toimin. Surullisen kuuluisia esimerkkejä Venäjän kansalaistensa suojelusta on esim. Georgian sota ja Viron patsaskiista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä