Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta YK:n turvallisuusneuvosto

Nicaraguan kriisi YK:n turvallisuusneuvostossa

Sen jälkeen kun Nicaraguan hallinto sanoi ei Amerikan valtioiden järjestön työryhmälle, jonka oli tarkoitus saapua Nicaraguaan muun muassa edistämään neuvotteluja ja ratkaisua, ja sen jälkeen kun Nicaraguan hallinto potki ulos maasta YK:n ihmisoikeusedustajat, Nicaraguan tilanteessa on tapahtunut yhtä ja toista.

Mihail Gorbatshov: maailma on valmistautumassa sotaan

JUURI NYT: Mihail Gorbatshov uskoo, että maailma on valmistautumassa sotaan. "Ex-presidentti kehottaa YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään lauselman, ettei ydinsotaa tule koskaan käydä eikä sitä saa hyväksyä." http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/gorbatshov-60794

”Lame duck” päätös läpi YK:ssa

YK:n turvallisuusneuvosto (UNSC) hyväksyi Joulun aatonaattona jopa historialliseksi luonnehdittun päätöslauselman - resoluution – jossa vaaditaan Israelia pidättymään uudisrakentamisesta Juudeassa, Samariassa ja itä-Jerusalemissa. USA pidättyi äänestyksestä.

Sotatoimille vaadittava turvallisuusneuvoston valtuutus

Innostus EU:n turvatakuiden aktivoimisesta on jättänyt varjoonsa kysymyksen unionin peruskirjan avunantovelvoitteen ja YK:n peruskirjan voimankäyttöä koskevien artiklojen soveltamisen perusteista.

Vaikka Ranska vetosi EU:n avunantolausekkeeseen Pariisin terrori-iskujen jälkeen, se ei tarkoita, että sille on kestävät perusteet.

Saadaanko Syyriaan ja Irakiin rauha vai leviääkö sota?

Turvapaikanhakijoiden tulva on havahduttanut poliitikot etsimään ratkaisuja, joilla puututaan pakolaisuuden syihin. Keskeisenä pidetään aselevon ja rauhan saamista sotatoimialueelle.

Rauhaa Syyriaan on yritetty useampaan otteeseen, keväällä ja kesällä viimeksi. Huonolla menestyksellä.

Pakolaiskriisin aiheuttajia ei tarvitse kaukaa hakea

Turvapaikanhakijoita tulvii Eurooppaan paitsi Lähi-idästä, jossa ISIS on vallannut suuria alueita, myös Afrikasta, jossa ääri-islamistiset liikkeet niin ikään harjoittavat terroria. Turvapaikanhakijoita tulee myös esimerkiksi Afganistanista ja Jemenistä.

Lähi-idästä tulevien pääreitti kulkee Aigeianmeren yli Kreikkaan, Afrikasta tulevien reitti Välimeren yli Italiaan. Lähi-idästä tulevia on jonkin verran enemmän kuin Afrikasta tulijoita.

Pakottiko Venäjä länsimaat ydinsopimukseen Iranin kanssa?

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esitteli heinäkuussa Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta historiallisena saavutuksenaan.

Riemuaan ei pidätellyt etenkään Venäjän presidentti Vladimir Putin. Venäjä on toistuvasti kyseenalaistanut todisteita, joiden mukaan Iran tavoittelisi ydinasetta, vastustanut ankaria Iran-pakotteita ja vaatinut niiden purkamista. 

Venäjä käytti veto-oikeuttaan erityistuomioistuimen perustamispäätöksessä

Venäjä käytti eilen veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston pitämässä äänestyksessä ja esti tällä kansainvälisen erityistuomioistuimen perustamisen. Erityistuomioistuimen tehtävänä olisi ollut selvittää noin vuosi sitten Hollannista matkalla olleen malesialaiskoneen alasampumista Ukrainan ilmatilassa. Veto-oikeuden käytön kerrotaan kuumentaneen tunteita ja lisänneen kitkaa länsivaltojen ja Venäjän välillä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä