Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta YK:n ihmisoikeusjulistus

Ei koskaan enää

Tänään 10.12. vietämme ihmisoikeuksien päivää. Vuonna 1950 YK:n yleiskokous julisti tämän päivän ihmisoikeuksien päiväksi. 10.12 1948 YK:n yleiskokous hyväksyi ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen. Tänä vuonna ihmisoikeuksien julistus täyttää 70 vuotta.

Ihmisoikeuksien päivän tarpeesta

Ajankohtaisista uutisista, kuten itsenäisyyspäivän soihtukulkueesta saa käsityksen, että ihmiskunta ei opi omasta historiasta paljoakaan. Natsismi on ihmisoikeus- ja rauhan vastainen aate. Toisaalta Suomessa mm. luterilainen kirkko, Punainen Risti, ym järjestöt ja, ihmisoikeusaktiivit, myös se lasten ja alpakka -tapahtuma antavat toivoa, että parempaan ollaan menossa.

YK:n ihmisoikeusjulistus ja Suomen arvokeskustelu

Eduskuntavaalien aikana ja sen jälkeen käytiin vilkasta arvokeskustelua. Keskustelussa arvot nähtiin kapeasti vain seksuaalisuuteen liittyvinä ja tarkennettuna vieläkin kapeampana, avioliittolakiin liittyen. Keskustelussa myös ihmisoikeuskäsitys kavennettiin samalla tavalla.

Näkökulman laajentamiseksi on hyvä palauttaa mieleen YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen arvot. Nämä ihmisoikeudet ja niiden arvot on kansainvälisesti nähty perustavanlaatuisina. Julistus julkaistiin toisen maailmansodan jälkeen 1948.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä