Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vuokra

Kymppitonnilla oma koti Espoosta. Osaomistus asojen tilalle.

Espoon puutarhakaupunki Tapiola on esimerkki yhteiskunnan tuella toteutetusta viihtyisästä ja kohtuuhintaisesta asumisesta. Sellaisesta, johon tavallisella ihmisellä oli varaa. Näin toimi valtion luoma omistusaravajärjestelmä neljäkymmentä vuotta, aina 1990 luvulle saakka. Omistusarava tarkoitti sitä, että asunnon ostaja sai edullista valtion lainaa, ja rakentamisen taso ja hinta olivat säännellyt. Se siirsi suuret ikäluokat torppareista kotiensa omistajiksi.

 

Vuokranalennus

Tämä aihe on ollut viime aikoina julkisuudessa varsinkin uusia kerrostaloja vaivanneiden rakennusvirheiden takia. Eli seuraavassa käyn läpi niitä perusteita, joilla vuokraa pitäisi alentaa tai vuokranalennusta tulisi vaatia.

Kelan virkailijat oppivat vähitellen

Eilen, eli 11.7.2017 Yle kertoi ainakin Teksti tv:n uutisissa, että Kela oli jälleen saanut moitteita laillisuusvalvojalta, tällä kertaa oikeuskanslerilta koska Kelan ohjeet siitä miten vuokravakuus voidaan maksaa olivat virheellisiä.

Päätöksessä todetaan se tosiasia, että Kelan tulee toiminnassaan noudattaa hallinto-oikeuden linjausta jonka mukaan toimeentulotuen saajalla on oikeus saada vuokravakuus rahana.

Oikeuskanslerin mukaan Kelan toiminta on ollut virheellistä sikäli kun asiakkaille on kerrottu, että vuokravakuuden voi saada vain maksusitoumuksena.

Vuokralaisen irtisanomisaikaa pitää pidentää.

Vuokralainen on hyvässä asemassa - aina joskus. Hän on hyvässä asemassa silloin kun päättää vaihtaa asuntoa. Irtisanomisaika on yksi kuukausi. Vuokranantajan puolelta irtisanomisaika on minimissään kolme kuukautta, yleensä puoli vuotta.

Nykyinen lainsäädäntö johtaa ongelmiin. Ongelmista pitää maksaa, ja yleensä niistä kärsii - niin kuka?

Ongelmista kärsii vuokralainen. Vuokranantaja vuokraa asunnon taloudelle joka hänen näkemyksensä mukaan pystyy vuokrat maksamaan ja on muutenkin riittävän fiksu.

Loppu VVO:n vuokrakuppaukselle

Ammattiliittojen osaomistaman vuokra-asuntoyhtiö VVO:n vuokrataso on noussut toistuvasti otsikoihin. Asiaa pitävät esillä erityisesti oikeistolaiset poliitikot ja yhteiskunnalliset keskustelijat osoituksena työväenliikkeen tekopyhyydestä. Punapääoman yleishyödyllisenä vuokratalo-osuuskuntana syntyneen VVO:n suurimmat omistajat ovat nykyisin työeläkeyhtiöt, mutta isoa osakepottia hallinnoivat niin Metalliliitto kuin Rakennusliittokin. Yleishyödyllisyys on kadonnut ja ammattiliitoistakin todetaan, että VVO niiden salkussa vain yksi sijoitus muiden joukossa.

Vuokratason sietämättömyys: osa II

Aiemmin kirjoitin vuokrien kovasta tasosta, "Vuokrat syövät kulutuksesta ja julkiselta sektorilta".

Nyt jatkan vertaamalla vuokratasoa bruttopalkkoihin, mikä kertoo tai ei kerro enemmän kuin vuokratason nykyrahaan vertaaminen.

 

Lyhyesti sanon, että vuokrien perusteella suomalaiset duunarit ovat köyhimmillään 40 vuoteen. Yhteiskunnan kaikilla tasoilla olisi varmasti muitakin rahareikiä keksittävissä kuin vuokraloordien seinät.

 

Ikiliikkuja

Onneksi olkoon toverit! Te olette keksineet ikiliikkujan joka on jauhanut teille rahaa ilman että suuri yleisö on tiennyt asiasta mitään. Juuri se sama suuri yleisö, jota olette kupanneet asuntokeinottelullanne lihottaaksenne omaa pussianne. Samaan aikaan on ollut helppo arvostella 'rikkaita' siitä, kuinka nämä painavat pientuloisia alas.  Eli juuri sitä samaa porukkaa, joka teillä on olut tähtäimessä ja joka on rahoittanut teidän toimintaanne.

Vuokrat syövät kulutuksesta ja julkiselta sektorilta

Ensimmäisenä mainita, että ihmisten pakkautuminen sinne, missä on liian vähän asuntoja toki nostaa vuokratasoa, mutta onko asuminen sitten oikea kohde, jossa kysyntä ja tarjonta saavat määrät hinnat poskettomiksi?

 

Vuokrayhtiöt tahkoavat yleishyödyllisyydestään huolimatta kovia voittoprosentteja ja asumistukimenot kasvavat. Siinä sitä on yhteiskunnalle hyödyllisyyttä kerrakseen.

 

Espoon asunnoissa ei koroteta vuokria 2015

Esitin Espoon Asunnot Oy:n hallituksessa 2.10., että yhtiö ei korota asukkaiden vuokria ensi vuonna. Esitykseni voitti äänin 4-3.  Vuokrien korottamisen puolesta äänestivät vähemmistöön jääneet Kokoomusta ja Vihreitä edustavat hallituksen jäsenet.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä