Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Viina

Me ja viina

Junckerin hoipertelusta Nato-pippaloissa on saatu aikaan parranpärinää ainakin sosiaalisessa mediassa. Virallinen ilmoitus EU-komission taholta on, että Juncker kärsi iskias- ja selkävaivoista. Mehän emme tietenkään moisiin meriselityksiin lämpene, vaikka mitään muuta kättä pidempää ei ole videomateriaalin tueksi. Videokuvasta ei voi haistaa henkeä eikä siinä näy promillepylvästä.

Väkevätkin viinat ruokakauppoihin

 


TEKSTI:
Kokoomus kokousti viime viikonloppuna ja teki merkittävän päätöksen (9.6.). Kokoomus nimittäin totesi yksimielisesti, että se seikka, että ruokakauppoihin tuotiin nelosoluet ja lonkerot todistaa, että myös viinit voidaan, ja pitää tuoda ruokakauppoihin, tottakai!

Kokoomuksen mielestä kehitys ei saa jäädä nykyiselleen. Suomen pitää ottaa mallia keskieuroopasta ja tuoda ennen pitkää ruokakauppoihin jopa väkevät viinat - se on kansalaisten ja kauppiaiden etu!

Viinan kotipolttaminen sallittava

Iltalehti uutisoi 01.03.2018 kiljun valmistamisen sallimisesta. Uusi alkoholilaki astui voimaan samaisena päivänä, jonka mukaan yksityinen henkilö saa valmistaa muutoin kuin tislaamalla kotitaloudessaan yksinomaan omaan käyttöönsä mietoja alkoholijuomia. Aiemmin raaka-aineet kotona käymisteitse tapahtuvalle alkoholijuomien valmistamiselle oli määritelty erikseen. Kiljun valmistuksen ei enää arvella aiheuttavan kansanterveydellisiä ongelmia.

 

Päihteet suhde kansanterveys

Päihteiden (niputan tähän nyt tällä kertaa kovahkot huimausaineetkin) totaalista kieltolakia ajavat edelleen sellaisetkin tavan kansalaiset, jotka eivät sen vaikutuksesta hyötyisi. Jos sivuutetaan nyt se, että kännissä keskimäärin on kiva olla ja ihmiset tykkää olla viihteellä, ja keskitytään ihan kansanterveyteen.

Viinamonopoli kiinni lauantaina

Tänään pääsiäislauantaina (26.3.) oli miellyttävä kävellä eri kaupoissa Helsingin keskustassa. Meidän tavallisten kaupunkilaisten lisäksi keskustassa pyöri runsaasti turisteja - jotkut rinkkojen kanssa, jotkut hieman hienommin pukeutuneina. Kaduilla, myymälöissä ja ravintoloissa kuulin ja näin monenlaista kaupankäyntiä.

Turisti ihmettelee kiinniolevaa Alkoa

Viinan verotuksesta

Luin taas asiantuntijan lausuntoa, THL;n Es Östberg kertoo että verotulot tippuu ja haitat kasvaa jos suomalaisen alkoholin verotus lasketaan Viron tasolle.

No harvapa meistä sitä verotusta Viron tasolle on halunnutkaan laskea. Sille tasolle se pitäisi kuitenkin laskea et Viron viinamatkailusta tulisi kannattamatonta, ja nykyinen koti juopottelu siirtyisi takaisin ravintolaan.

Eniten kuitenkin koko uutisessa taas ottaa pannuun, kun esim. alkoholin tai tupakan haitojen kuluja lasketaan. Niin aina otetaan huomioon jopa roskaaminen yms,. välilliset kulut. 

! Viinapuhetta

Ehkä parin kolmen vuoden päästä viinalakia ei jaksa enää ihmetellä, jos se vielä sellaisenaan voimassa on, mutta toistaiseksi se saa yhä surkeampia piirteitä. Pohtikohan kukaan lain valmisteluvaiheessa sen lopullisia seurauksia ja maksumiehiksi joutuvia yrittäjiä? Lain tarkoitushan  oli hyvä, lasten ja nuorten suojeleminen alkoholilta, mutta se on kyllä kääntynyt itseään vastaan. Koko viinalaki on surkuhupaisa takauma kieltolaista, jonka seurauksista maksaa panimoiden kuljetusyrittäjät ja panimot poistellessaan mainoksia.

Suomenrotuinen ryyppääjä on terveydeltään heikko rähisijä

Nyt kun itsenäisyyspäivän juhlinnan esikuntatason ryyppäjäiset alkavat (toivottavasti) olla tämän vuoden osalta muistoja vain, on syytä katsoa viinan vaikutuksia laajemmin suomalaisiin. Verrokkina käytän Tanskaa, joka väkimäärältään saman suuruisena pohjoismaana on siihen terkoitukseen sopiva.

Tanskalaisten alkoholinkulutus näyttäisi viime vuonne olleen 10.6 litraa henkeä kohden, suomalaisten vastaavan lukeman ollessa 9,8 litraa. Tanskan Jeppe ja Mette Jespersen siis ryyppäävät hieman enemmän kuin Matti ja Maija Meikäläinen. Mutta suomalaiset kärsivät viinan vahingoista enemmän.

Viina

Maanantai. Mikä ihana tekosyy kirjoittaa viinasta! Tällä kertaa niin nykyisyydestä kuin rintamamuistoja.

http://bit.ly/ihmeita

STOP alkoholille, EI päihtymiselle!

Miksi alkoholia ylipäänsä pitää juoda? Miksi pää pitää saada sekaisin? Miksi ihminen haluaa päihtyä?

Eikö meistä vastuullisista aikuisista jokainen voi allekirjoittaa sen, että alaikäisen ei sovi viinaa juoman? Viskigaten myötä viranomainen pelkää että nuoret siirtyvät kalliiisiin viskeihin ja rappioalkoholistit vaihtavat gambinan vuosikymmenniä muhineeseen laatuviskiin, näin se on nähtävä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä