Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vesihuolto

Käsitteet hakusessa korvauskeskustelussa

Kirjoitin Nousiaisten vesikriisin alkuvaiheista 3.2.2018. Vesi on sittemmin palautunut, mutta mm. korvauksista asiakkaille on tullut paljon erilaista tietoa. Tämän johdosta on syytä hieman käydä läpi tiettyjä vesitalousoikeuden vahingonkorvauksiin liittyvää sääntelyä.

Suomen siviilikriisinhallintakykyä kehitettävä

Suomen perusinfrastruktuuri on äärettömän haavoittuvainen, kuten Kainuun sähkökriisi jälleen osoittaa. Tykkylumen aiheuttamat häiriöt voidaan estää muun muassa maakaapeloinnilla ja paremmalla linjojen raivauksella, mutta esimerkiksi sotilaallisen kriisin aikana sähkön toimitusvarmuutta on vaikeaa taata. Asiaan kiinnitti tänään huomiota myös keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Israel noussut myös vesihuollon kärkimaaksi

Syyskuussa 2017 Tel Avivissa järjestettävään WATEC  expoon ja siihen liittyvään konferenssiin odotetaan 10,000 kävijää 90 maasta etsimään Israelin nerokkaita ratkaisuja vesikysymyksiin, onhan Israelista muodostunut ns. the go-to expert maailman vesikriisin suhteen.

Aiheettomat uhkakuvat vesihuoltoon ja investointisuojaan liittyen

Käsittelin tässä blogissa jo aiemmin niitä seikkoja, kuinka vesiämme ei olla yksityistämässä nykyistä enempää tai keskustelu aiheesta on vähintäänkin sekavaa. Julkisessa keskustelussa liikkuu aika paljon mitä erikoisempia käsityksiä siitä, kuinka TTIP johtaisi mitä hirvittävimpiin vedenhallintatilanteisiin.

Oulun vedenhankinta

Elokuun (2014) kokouksessaan liikelaitosten johtokunta päätti linjauksestaan Oulun vedenhankinnasta, tarkemmin sanottuna varaveden hankintatavasta.

Päätös oli harvinainen, koska johtokunta päätti täysin toisin kuin mitä esittelijän pohjaesitys oli.

Ottamatta vielä kantaa itse asiaan, niin on oleellista, että luottamuselimet pystyvät myös omaan ajatteluun ja päätöksentekoon. Käytännössä kun tahtoo olla että virkamiesten esitykset menevät ilman enempiä pohdintoja sellaisenaan läpi. Toki usein hyvin perustein.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä