Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vanhemmuuden kustannukset

Vanhemmuuden kuluja pois yrittäjien harteilta

Naisten ja miesten välisestä palkkatasa-arvon edistämisestä puhutaan paljon, mutta haluttomuus asian ratkaisemiseen työmarkkinajärjestöissä on ilmeinen. Ongelman ytimessä on vanhemmuuden kulujen epätasainen jakautuminen ja ennen kaikkea kasautuminen naisen työnantajan maksettavaksi.

Naistenpäivän perintö: aitoa mahdollisuuksien tasa-arvoa ja tasa-arvoelitismiä

Suomi on hyvä ja tasa-arvoinen maa. Tehtävää kuitenkin riittää. Minulle tasa-arvoisempi Suomi ei tarkoita tasapäistävää tai holhoavaa Suomea. Se tarkoittaa mahdollisuuksien tasa-arvoa, yhtäläisiä mahdollisuuksia elää ja valita itselle ja perheelle paras vaihtoehto.

Tulevan eduskunnan käsissä on asioita, joiden avulla voimme konkreettisesti edistää tasavertaisia mahdollisuuksia valita.

Mitäs me tytöt

Sunnuntaina vietetään vuosittaista Naisten Päivää. Päivällä ei kovin kummoisia perinteitä ole Suomessa. Naisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi kuitenkin keskustelua käydään yritysten hallitusten sukupuolikiintiöistä vanhemmuuden kustannusten jakamiseen ja palkkaerojen kaventamiseen, viimeksi Kaisa Hernbergin blogissa.

Miehet synnyttävät ennen kuin työnantajille aiheutuvat vauvaviulut tasataan?

Työelämämme tasa- arvon suurin häpeätahra ja yrittäjyyden jarru pysyy. Tämä siksi, että vanhemmuudesta äidin työnantajalle aiheutuvien kustannusten tasaamistyö on edelleen kesken. On pettymys, että asia ei ole mahtunut työmarkkinajärjestöjen eikä hallituksen pöydälle. Tänään olisi hyvä päivä kerätä lupaukset, että asia vihdoin hoidetaan yhteisvoimin ensi eduskuntakaudella.

Tasa-arvoinen äiti on valtion etu

Maailman talousfoorumi (WEF) julkaisee vuosittain Global Gender Gap -raportin, jossa tarkastellaan valtioittain (nyt niitä oli 142) sukupuolten välisiä tasa-arvoeroja. Vuonna 2014 Suomi oli maailman toiseksi tasa-arvoisin maa Islannin jälkeen.

Suomi on tasa-arvon kärjessä koulutusmahdollisuuksissa, ministerinimityksissä ja poliittisissa osallistumismahdollisuuksissa. Taloudellisessa osallistumisessa ja mahdollisuuksissa olemme vasta sijalla 21.

Koululaisen kesäloma

Teini makaa koko kesälomansa kotona "pers pitkänä."

Äiti ja isä joutuvat kuule olemaan vittumaisissa hommissa 200 päivää vuodessa. Hyvä, kun tupakalle ehtii, ja mahdetaanko palkata kesätyöntekijöitäkään, joita voisi nakittaa. 

On niin vitun raskasta ja pomokin on vittumainen. Kyllä isä ja äiti ovat vähät rahansa ansainneet. Kuten kaljansa ja tupakkansa jokipaatilla. 

Sitten pitäisi, vittu, vielä elättää noita kersoja. Saatana, saavat nekin tehdä jotain. Kyllä 14-vuotias voi jo, mokoma iso äijä, tehdä töitä. Kyllä se jaksaa.

Laajempaa näkökulmaa äitiriskikeskusteluun!

Heli Suomisen mukaan vanhemmuuden kustannuksilla liioittelu edistää asenneilmapiiriä, jossa on normaalia lausua sellaisia syrjiviä lausuntoja kuin Pirkko Ruohonen-Lerner Helsingin Sanomissa 19.2.2014: 

”Kannattaa mieluummin palkata nuoria miehiä kuin nuoria naisia. Viisain olisin ollut, kun olisin ottanut vuonna 2007 nuoren miehen avustajaksi, ei olisi tullut äitiysloman sijaisia ja sijaisen sijaisia.”. 

Äitiys ja työllistämisen ihanuus

Annika Lapintie (vas) kirjoitti eilen EU-tuomioistuimen ratkaisusta joka turvaa äidin palkanmaksua hänen jäädessä suoraan uudelle äityslomalle ilman paluuta välissä työhön. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pj. Lapintie oli hieman huolissaan naisten tasa-arvoisen työllistymisen esteistä ja ehdotti että vanhemmuuden kustannukset jaettaisiin kaikille työnantajille.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä