Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalikelpoisuus

Viedään seksuaali- ja väkivaltarikollisilta vaalikelpoisuus

Tänään Iltalehti julkaisi listan eduskuntavaaliehdokkaista, joilla on taustallaan rikostuomio. Heitä on yhteensä 125. Toki osa rikoksista on ylinopeussakkoja tai vastaavia, joita voi pitää kohtuullisen lievinä, vaikka väärin nekin ovat. Osalla on taustallaan aidosti vakavia tekoja, joissa esimerkiksi toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta on loukattu.

Bluffaako Terve Helsinki-ryhmä? KHO:n päätös kotipaikkaa koskien kertoo paljon

Katson, että Terve Helsinki-ryhmä bluffaa urakalla - äänet tähän laariin menevät suoraan kristillisille. Kotipaikan vaihtamisesta vain kuntavaali-ehdokkuutta varten on olemassa ennakkotapaus ja siinäkin sattumalta MEP jätettin rannalle Rovaniemen valtuustosta. 

Henkilön kotikunta määräytyy kotikuntalain perusteella. Kuntavaaliehdokkaan vaalikelpoisuus ratkaistaan kunnan keskusvaalilautakunnan kokouksessa.

Kotikunnasta on annettu KHO:n päätös mm. Takkulan tapauksessa 2009 - kuulostaako tutulta?:

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus Suomeen vuonna 1906

Suomessa juhlittiin eilen suomalaisten naisten saamaa äänioikeutta ja vaalikelpoisuutta 110 vuotta sitten, ensimmäisenä Euroopassa.  Seuraavan vuoden vaaleissa 1907 valittiin Suomen eduskuntaan maailman ensimmäiset 19 naisparlamentaarikkoa. Tämän mahdollistava laki vahvistettiin säätyvaltiopäivillä 01.06.1906.

Jalasmökkien aika on ohi

1982 käytiin keskustelua siitä, oliko Paavo Väyrysen oikea kotipaikka Keminmaa vai Helsinki. Hän oli kirjoilla Keminmaalla, jossa hänellä oli kesäasumiseen soveltuva jalasmökki, kun varsinainen koti oli Helsingissä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä