Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Välimeren hukkumisonnettomuudet

"Onko EU:lla velvollisuus pelastaa kaikki Välimeren ylittävät siirtolaiset?"

"Onko EU:n velvollisuus pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset?"

Tämä on Alma Median vaalikoneen 13. kysymys. Kysymys on tärkeä mutta myös vaikea. Jokainen ihminen on pelastamisen arvoinen. Kuvittele, että kävelet maantiellä ja kohtaat ihmisen, joka on hengenvaarassa. Totta kai sinulla on velvollisuus auttaa. Liikenteessä jokainen ajoneuvon kuljettaja on tieliikennelain mukaan velvollinen kuljettamaan loukkaantuneen hoitoon.

Pelastusoperaatioiden vuoksi enemmän hukkuneita Välimerellä?

Viime vuosina on toteutettu laajoja pelastusoperaatioita Välimerellä. Salakuljettajien avulla Eurooppaan siirtyviä siirtolaisia on pyritty pelastamaan kuolemalta.

Heitähän joku rasistinen kommentti tämänkin kirjoituksen perään.

Pieni pakolaislapsi, Aylan Kurdi, makaa kuolleena Turkin rannalla. Kuva ja uutiset hänestä leviävät somessa kuin kulovalkea. Mitä tästä tuumaavat  suomalaiset?

 

"Suomessakin hukkuu lapsia joka kesä, eikä niistä kommentoida sen enempää, miksi siis yksi yli muiden??"


"Kyllä kalatkin tarvii ruokkia. Me ei millään voida vahtia koko Välimerta."


"Meidän euroillako tuo ongelma poistetaan??"

Haglund ja Suomen sekä Afrikan sotalapset

Silkkaa hyväuskoisuuttani kuvittelin jo aikoja sitten, että kaikkein väsyneimmistä siirtolaisuutta koskevista kliseistä ja rimanalituksista oltaisiin päästy eroon.

Eurooppa on linnake

Eurooppa on linnake - ja sellaisena sen tulisi myös pysyä. Maanosaa ei saa sulkea pakolaisilta, sanotaan. Mutta onko laiton ja hallitsematon maahanmuutto ihmisoikeus, pohtii saksalainen Dirk Schümer Die Welt -lehdessä.

Oikeat ja väärät keinot laittomaan siirtolaisuuteen

Euroopan komissio on tunnustanut yhä voimallisemmin Välimerellä tapahtuvan laittoman siirtolaisrallin ja odotuksenmukaisesti reagoi siihen painottamalla taakanjakoa, eli käytännössä tulijoiden sijoittamista jäsenmaihinsa. Jakoperiaate on yhä auki – joskin komissio ehdottaa eilisten, 13.5., MTV:n Seitsemän Uutisten mukaan, että ...

Tarvitaanko Mare Nostrum II?

Viime viikolla parlamentin enemmistö vaati EU:ta käynnistämään humanitaarisen pelastusoperaation avomerellä. Parlamentti toivoo, että jäsenvaltiot luovuttaisivat operaation käyttöön lisävarusteita ja voimavaroja sekä osallistuisivat sen kustannuksiin taloudellisesti.

Suomalaisista mepeistä kuusi äänesti hankkeen puolesta, kun taas viisi oli sitä vastaan. Hanketta puolsivat ruotsalainen kansanpuolue, sosialidemokraatit, vasemmisto sekä vihreät. Myös yksi kokoomuksen kolmesta parlamentin jäsenestä oli hankkeen puolella. 

Maailman pakolaistilanne ei ratkea maahanmuutolla

Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja kollektiivisemmin laittomien siirtolaisten tilannetta käsiteltäessä häiritsee se peruslähtökohta, jossa ostetaan hyvää omaatuntoa, kiillotetaan moraalista kilpeä ja syyllistetään kansakuntia puuhastelemalla "sopivan kokoisten" kiintiöiden kanssa. "Sopivan kokoinen" lukumäärä, kuten Suomen vuosittainen 750 tai mitä luultavammin pysyvästi 1 050 yksilöön asettautuva pakolaiskiintiö palvelee kotimaisen tiedostavan humanistin agendaa kolme

Välimeren hukkumiskuolemiin on ratkaisu

 

Tänä vuonna jo ainakin toista tuhatta Eurooppaan pyrkijää on hukkunut Välimereen. YK:n arvion mukaan Libyassa yli miljoona toiveikasta odottaa vuoroaan ihmissalakuljettajien purtiloon hengenvaaralliselle merimatkalle. [1]

Pelastusoperaatioilla tilannetta voidaan kyllä hetkellisesti helpottaa, ja niin pitääkin. Mutta ratkaisua ne eivät tuo. Yrittäjien määrä vain kasvaa, eikä jokaista Afrikan rannikkokilometriä voida tarkkailla jatkuvasti. Samalla tuetaan ihmissalakuljettajien kyynistä bisnestä: eihän lotjien tarvitse enää kelluakaan kuin Libyan aluevesirajalle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä