Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työssäoppiminen

Mitä olen oppinut yrittäjänä

Tänään vietetään yrittäjän päivää. Itselläni tulee tänä syksynä täyteen jo 12 vuotta yrittäjänä. Ensimmäiset kahdeksan kuluivat markkinointiviestintäalan pienyrityksen ruorissa, viimeksi kuluneet neljä puolestaan yhden naisen konsulttiyrityksessä. Neljä vuotta sitten ryhdyin myös sijoittamaan startup-yrityksiin.

Olen monesti sanonut, että ensimmäinen firmani oli minulle tosielämän kauppakorkeakoulu, ja hallitustyö startupeissa puolestaan tosielämän MBA-tutkinto. Olen oppinut aivan huikean määrän asioita, ja aika monet niistä kantapään kautta.

Työnantajienkin panostettava lisää jatkuvaan oppimiseen

Jokaisella on vastuu kehittää osaamistaan ja valtion tärkeä tehtävä on tarjota koulutusta - näiden lisäksi yrityksillä on merkittävä vastuu jatkuvasta oppimisesta , mikä toteutuu tällä hetkellä valitettavan huonosti. Taantuman aikana koulutuskuluja karsittiin merkittävästi ja voidaan sanoa jopa syntyneen koulutusvelkaa monissa yrityksissä. Nykyisen teknologisen kehityksen vauhdissa tällä voi olla vakavia seurauksia.

Oppiiko nuori enää mitään koulussa?

Ammatillinen toinen aste on muutoksessa. Oppimista halutaan enemmän muualta kuin koulun penkiltä. Työssäoppimisen lisäksi puhutaan osaamisen näyttämisestä, eli siitä, että opiskelija hallitessaan opetusohjelman sisällöt käy näyttämässä taitonsa ja opinnot on sitä myöten suoritettu ja arviointi on plakkarissa. Ihmettelen vain, missä välissä nuori, suoraan peruskoulun yhdeksänneltä ammattikouluun siirryttyään, on ehtinyt hankkia näitä taitoja? Kesälomallako, kesätöissä?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä