Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työn arvostus

Hoitajat kiltteyden vankeja. Olisiko jo aika hieman suuttua?

Tein hoitotyötä noin 30-vuotta alkaen 80-luvulta. Koko työhistorian ajan puhuttiin palkkauksesta, sen parantamisesta, kehittämisestä ja vaikka mistä asiaan liittyvästä. Myös työskentelyolosuhteista sun muusta. Toki jotakin on saatu vuosien aikana kehitettyäkin ja muutettua paremmaksi. Keskeinen asia on se, että hoitotyö ja sosiaalialan työ ylipäätään on alipalkattua työn vaatimustasoon suhteutettuna.

PALKKA

Hoitaja hoitaa, ministeri haukkuu

Ulkoministeri Soini esitti filippiiniläisten hoitajien tuontia Suomeen ratkaisemaan vanhustenhoidon ongelmia. Soinin mukaan filippiiniläiset hoitajat ovat työteliäitä ja omaavat korkean moraalin. Lausunto antoi ymmärtää, että suomalainen hoitaja on laiska ja ei omaa ainakaan korkeaa moraalia. Aivan oikein, hoitoalan ammattiliitot reagoivat eettisyyteen, rahdata nyt kielitaidottomia ihmisiä tänne pohjolan perukoille pienellä palkalla ja aiheuttaa auttavien käsien katoaminen omasta maasta.

Tötterötyömoralismi

Pääsin kuuntelemaan (baarissa) maahanmuuttokriitikoiden puhumista. Tässä ei ollut välihuutoja tai kritisointeja. Tässä mielessä sitä kautta saa mielenkiintoisen näkökulman aiheeseen ; Tavallisesti netissä puheita voidaan jarrutella tai sovittaa debattimuotoon. Tässä mielessä selkääntaputtelevat jengit antavat varmasti uusia näkökulmia aiheeseen. Ongelmana on tietenkin se, että tälläisestä yleistettävyys tästä on luultavasti varsin heikkoa. En kuitenkaan usko että tämä on niin hirveän poikkeuksellista.

Kuunnellessa selvisi muutama asia.

Työttömyysturva passivoi ja kohtelee kansalaisia eriarvoisesti

Helsingissä puolet siivous - ja kiinteistöhuollon tehtävistä hoitaa maahanmuuttajat. Muualla  Etelä-Suomessa maahanmuuttajien osuus siivous- ja kiinteistöhuollon töistä on merkittävä.

 

Suomessa on kuitenkin yli 400 000 työtöntä, kun otetaan huomioon aktivointitoimissa olevat työttömät. Siivous- tai kiinteistöhuollon tehtävät luulisi olevan sellaisia, joihin suomalaiset työttömät pystyvät tekemään.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä