Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työajan pidentäminen

Uskallatko noudattaa lakia?

Syksyn aikana on tehty joitakin paikallisia sopimuksia työajan pidentämisestä työpaikoilla. Työaikalaki on aikoinaan laadittu suojelemaan työntekijöitä työnantajan ja muiden tahojen mielivallalta. Ajantasaisessa työaikalaissa on muuan mielenkiintoinen mahdollisuus jokaisen työntekijän irtautua jo tehdystä paikallisesta sopimuksesta. Ote pykälästä alla. Katso erityisesti viimeinen lause: ” Työntekijällä on kuitenkin oikeus noudattaa aikaisempaa työaikaansa, jos hän ilmoittaa siitä työnantajalle viimeistään kahta päivää ennen sopimuksen soveltamista”.

Mitä jos juhannus olisi tänään?

Minusta tuntuu oudolta, että juhannusta vietetään Suomessa viikonloppulauantaina, vaikka esimerkiksi Virossa ja Norjassa juhannusjuhlan päivä on tänään. Ja niin asia on tietysti kalenterissakin.

Juhannus koetaan kultturissamme varmastikin merkittävämmäksi päiväksi kuin esimerkiksi loppiainen tai helatorstai, jotka ovat arkipyhiä. Juhannuksen siirtämistä paikoilleen, eli arkipäivänä juhlistettavaksi, on ehdotettu monta kertaa, mutta kirkko ja ammattiyhdistysliike ovat tyrmänneet hankkeen.

Kansan kriisitietoisuus kasvussa

Iltalehden teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista on valmis pidentämään työaikaansa. Myös yli puolet suomalaisista kannattaa pääministeri Sipilän ajamaa yhteiskuntasopimusta.

Työajan pidentämiseen on valmis 53% kansasta, jos hallitus sitoutuu veronalennuksiin ja pidättäytyy lisäleikkauksilta. Miehet suhtautuvat asiaan naisia suopeammin. Myönteisimmin asiaan suhtautuvat keskustan (73%), kokoomuksen (72%) ja RKP:n (72%) kannattajat. Kielteisimmin asiaan puolestaan suhtautuvat SDP:n (61%), vasemmistoliiton (54%) ja perussuomalaisten (40%) kannattajat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä