Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulovero

Veroreformi, perustulo ja maakunnat

Suomalainen tuloverotus ja sosiaaliturva ovat tunnetusti melkoinen tilkkutäkki. Meillä on kuitenkin meneillään pari megatrendiä, jotka antavat hyvän tilaisuuden luoda tilalle uusi selkeämpi järjestelmä. Siinä sivussa syntyvät maakunnat, otetaan perustulo käyttöön ja valtion sekä kuntien välinen verojen ja maksujen jako uudistuu.

Kyhäelmä nimeltä tuloverotuksen kokonaisuudistus

Ensin laskeskelin mittavia eroja sen välillä, miten suuria (palkka)tuloverot ovat laskureiden mukaan ja miten vähän sitä loppupeliin maksetaan veroja. Esimerkki ylimmältä tulotasolta mihin nuo verotiedot ylsivät. Yli 100 tuhatta vuodessa tienaavien keskiarvotulot olivat 188 tuhatta vuodessa (ml.

Ilouutinen: puolet rikkaiden tuloista on sinun!

Eilen julkaistiin vuoden 2015 verotuksen tiedot, ja käytännössä lehdistä löytyi lista Suomen parhaiten tienaavista henkilöistä. Keskustelu pyöri tuttuun tapaan lähinnä sen ympärillä, onko oikein, että joku tienaa miljoonia vuodessa, kun toiset eivät.

Tasaveromalleja

Kaivelin 2014 verotietoja. Niissä ei sikäli ollut mitään yllättävää, vähän tuloja omaavat maksavat veroja vähän ja suurituloisimmat eivät keskimäärin maksa sen isompaa veroprosenttia kuin ylempään keskiluokkaan kuuluvat, koska pääomatulot veroprosentteineen jne.

 

Verot kansan verta juovat

Verot kansan verta juovat, näin tiesi kertoa jo vanha kansa. Suomalaisilla lienee veroihin jonkinlainen viha- rakkaussuhde. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että veroja kyllä saa olla, mutta lähes jokainen maksaa mielestään itse niitä liikaa. Verot olisi saatava valtion maksettavaksi. Tähän ovat Suomen puolueet, eduskuntapuolueista aivan joka ikinen, iskeneet useita kertoja vuosikymmenten aikana. Veroja luvataan alentaa, tai ainakaan niitä ei koroteta. Nykyisen hallituksen suurimpia rajavetoja on, että kokonaisveroaste ei saa nousta.

Suomessa ei ole esteitä rikastumiselle - vaikka usein toisin väitetään

Erilaisessa sosiaalisessa mediassa ja muussa julkisessa kommentoinnissa on tullut voimakkaita kannanottoja rikastumisen esteistä. Onpa kirjoituksissa ja mielipiteenilmaisuissa tuotu painokkaasti esiin sellainenkin näkökulma, jonka mukaan rikastuminen on meillä estetty yhteiskunnallisin keinoin. Vahvoina rikastumisen esteinä on tuotu esiin muun muassa verotus, kateus, sosialidemokraatit, vihreät, kristinusko, ammattiyhdistysliike, hallitus, eduskunta ja oikeastaan kaikki ne asiat tai tahot, joissa voimakkaimmat kannanottajat näkevät tarkemmin määrittelemätöntä pahuutta.

Palkat osinkoverolle

Yleisen käsityksen mukaan osingot ovat liian kevyesti verotettuja ja vallitsee vahva mielikuva, että pääomatulonsaajat laistavat velvollisuutensa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksessa.  Tästä voi esimerkkinä ottaa Ykkösaamun ohjelman 19.9., missä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen myötäili toimittaja Seija Raution lausetta "Osinkotulojen verotus on kevyempää kuin palkkatulon verotus" sanomalla "Se on tunnettu asia." Vaikka verotus ei kuulu Suomen Pankille, tulisi Liikasen tietää paremmin.

Veronalennuksilla pienituloisten ostovoiman puolesta

Kaleva uutisoi tiistaina 06.10.2015 Juhana Vartiaisen ehdotuksesta, jonka mukaan alle 2000 euron palkoista ei tarvitsisi maksaa veroja. Ehdotus on paitsi moraalisesti oikeansuuntainen myös käytännön vaikutuksiltaan viisas.

Kilpailukyvyttömyyden perussyy on löydetty.

Somessa käydään vilkasta keskustelua velkaantumisen perussyistä. On perusteltu tuotu hyviä näkemyksiä kulutuskysynnästä esille, johoihin myös on helppo yhtyä. Vaikka vienti on tärkeää, niin kotimaisesta tuotannosta ja kulutuksesta tulee suurin osa kansantuotteeseen. Mikä on siis kansallinen ostovoima ?  Kaiken kehittymisen ja eteenpäin menemisen lähtökohta on kysynnän laajeneminen. Maassa on tehty pitkään virheellistä ja epäloogista politiikkaa, jossa tarjontaa pyritään laajentamaan kysynnän kustannuksella. Tätä linjaa seuraa myös nykyisen hallituksen toimenpiteet.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä