Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tontinvuokrat

Tonttivuokrien korotukset pahentavat asumisen ongelmia

Helsinki aikoo jatkaa tonttivuokrien rajua korottamista, kun noin 750 vanhaa maanvuokrasopimusta tulee uusittavaksi. Kaupunginhallitus esittää vuokrien nostamista jopa kymmenkertaisiksi. Pelkän tonttivuokran osuus asumismenoissa nousee esityksen mukaan useimmissa tapauksissa yli 2 euroon/huoneistoneliö, pahimmillaan 3,27 euroon/huoneistoneliö.

Maavuokran viisinkertaistaminen on perusteltua

IL-analyysi: Vapaavuori nylkee rahat veronalennukseen vuokratonteilla asuvilta (IL 25.11.2017) on erikoinen keltaisen lehdistön oksennus. Olen itsekin asiaa käsitellyt kirjoituksessani: Helsinki voisi myydä vuokratonttinsa asukkaille (AA 29.3.2017), joten se ei ole minulle täysin vieras.

Helsinki voisi myydä vuokratonttinsa asukkaille

Kumpulassa asuva kollegani avautui lounaspöytäkeskustelussa, että hänen tontinvuokraansa napsahtaa luokkaa kolmisen tuhatta euroa lisää vuodessa (Yle 28.10.2016), ja kysyi että jos pääsen valtuustoon niin aionko tehdä asialle jotain.

Vastasin, että täysin alihinnoiteltujen tonttien vuokrankorotukset ovat käsittääkseni aiheellisia, enkä harrasta edunvalvontaa, mutta lupasin kuitenkin perehtyä asiaan.

 

Kuntavaalit Helsingissä osa 3: Tontinvuokraa vai kiinteistöveroa?

Tontinvuokran roimat korotukset nostavat tuhansien helsinkiläisten asumiskuluja (HS 13.2.2017), Helsingin virkamiehet keksivät, miten voi romuttaa asuntojen arvot (TE 15.2.2017) on kaksipiippuinen juttu - toisaalta kaupungin pitäisi vuosikymmenien aikana nostaa tontinvuokransa markkinahintojen tasolle, mutta tämä ei saa johtaa Talouselämän kuvaamaan markkinahäiriöön.

Kirkon ja kaupungin tontit ovat vertailukelpoisia

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turusen mukaan (HS.fi/mielipide 22.1.) seurakuntia ja kaupunkia ei voi verrata maanomistajina keskenään, ja tästä johtuen ei olisi ilmeisesti hänen mielestään syytä kritisoida seurakuntien kaupunkiin verrattuna yli kaksinkertaisia tonttivuokravaatimuksia. Perusteluksi hän sanoi kaupungin saamat kiinteistö- ja kunnallisverotuotot, joita kirkko ei saa. Lisäksi hän kirjoittaa asukkaiden nauttineen alhaisesta tonttivuokratasosta aiempina vuosina.

Joku raja ahneudelle

Tontinvuokrista on tullut Helsingin kaupungille hyvä lypsylehmä, joka jopa näinä laihoina aikoina antaa hyvän ja riskittömän tuoton omaisuudesta, jonka kaupunki on aikoinaan saanut itselleen ilmaiseksi. Kaupunki jatkaa ahneuksissaan kovia korotuksia, vaikka tontinvuokratulot kasvaisivat reilusti pienemmilläkin korotuksilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä