Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietokoneet

Uudelleenkäytettävän elektroniikkaromun haaskaus järkyttää harrastajia

Sähkö- ja elektroniikaromun kierrätys alkaa olla Suomessa melkoisen hyvin järjestettyä. Oulustakin löytyy useita paikkoja, joihin yksityishenkilöt voivat palauttaa rikkinäistä tai vanhaksi käynyttä sähkö- ja elektroniikkaromua laitteiden uudelleenkäyttöä varten. Uudelleenkäyttö tarkoittaa nykyään käytännössä laitteiden tuhoamista, esimerkiksi kullan irroittamista mikropiireistä ja komponenteista kemiallisella prosessilla. Kierrätyksen suhteen tilanne on siis olennaisesti toinen, kuin vaikkapa autojen tapauksessa.

Digitaalisesta taantumasta

Digitaalisessa maailmassa ei näytä tapahtuneen mitään uutta kymmeneen vuoteen. Internet keksittiin jo 1990-luvulla. Taulutelevisiot, digitaalikamerat ja älypuhelimet yleistyivät viime vuosina niin, että niitä kaupitellaan tätä nykyä supermarketeista kuin makkaraa. Markkinoita on jäljellä enää tuotteille, joiden toivotaan itse luovan oman kysyntänsä. Eräs asiaan liittyvä turhake on älykello.

Vauva tai vanhus, samojakin tarpeita

Sekä vauvat että vanhukset tarvitsevat katsekontaktia, koskettelua ja hellää puhetta. 

Kun nuo korvataan tietokoneilla vaivojen osalta, kuva, voi tuloksena olla digidementia . 

Onko tulevaisuuden koulussa usein bitti vinossa?

 

Jos opettaja tulevaisuudessa haluaa saada ylimääräisiä hengähdystaukoja oppilaistaan, kannattaa liidut viedä kaukaisimpaan siipeen koulussa ja lähteä tarvittaessa hakureissulle. Samoin oppikirjojen ainoat museokappaleet kannattaa säilyttää samaisessa varastossa. Sieltä voi sitten hiippailla kopiohuoneeseen jonottamaan muitten opettajien kanssa.

 

On siis  taas se lyhyt aika nelivuotiskaudesta, kun poliitikkoja ja poliitikoiksi pyrkiviä alkaa vimmaisesti kiinnostaa lasten, nuorten ja vanhusten asiat.

Teknofiilien kaksi klisettä

 Nämä kaksi kliseetä olivat suosiossa jo 90-luvulla, kun Jyrki Kasvi omalta osaltaan levitti tietoyhteiskuntahömppäänsä, joka nyt on muuntunut epäeettiseksi  lasten tietokoneinen käytön markkinoinniksi: 

1) "Teknologia on kuitenkin vain väline. Ratkaisevaa on se, mitä sillä tehdään. Esimerkiksi lasten kanssa voi myös pelata yhdessä, viettää laatuaikaa tietokoneen ääressä."

Tietokone on hermopääte

Tietokone on Hermopääte. 

Miesvahvuus on sama kuin tietokoneesi. Käynnistyykö? 
Pysyykö pystyssä? Pelittääkö? Suoriutuuko annetuista tehtävistä? 
Valtakunta on yhtä vahva kuin sen koneisto ja heikoimmat yhteydet ja hermopäätteet. 

Digiajastamme ei jää jälkipolville mitään

 

Tulipa mieleen tämä jonkun viisaan taannoinen lausuma, kun tietokoneen kovalevy paukahti ja vei mennessään digiajan hautausmaahan tuhannet sille tallennetut digitaaliset valokuvat.

Nyt valistetaan tietenkin kuorossa, että ne olisi pitänyt tallentaa muistikortille, -tikulle tai levylle (tai pilveen), mutta kuinka moni muistaa tehdä tuon?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä