Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tehostaminen

Automatisointi ei ole mahdollisuus vaan uhka

Vaikka kuka yritysjohtaja hänen edustamansa yrityksen osakkeenomistajista puhumattakaan silmät kirkkaina mitä väittäisi, on nykyään manuaalisesti, eli vanhahtavaa termiä käyttäen miestyövoimin teetettävien töiden siirtämisessä automatiikan pariin tavoitteena yksinomaan säästöt henkilöstökustannuksissa.

Säästämistä ja keskittämistä ihmishenkien kustannuksella

Uutisvirran jargonissa vilisevät ja allekirjoittaneen yökkäysrefleksin partaalle saattavat kirosanat, kuten tuottavuusloikka, toimintojen keskittäminen, tehostaminen, kestävyysvaje, elvyttäminen, henkilöstökulujen supistaminen ja kaikki muu väitetyt sopeuttamistoimenpiteet ja uudelleenjärjestelyt hankalan taloustilanteen asettamien haasteiden mukaisiksi.

Näillä keinoilla työn tehokkuus Suomessa romutetaan

2000-luvulla on omaksuttu tehokkuuden ja säästämisen nimissä useita hölmöjä käytäntöjä, jotka ovat romuttaneet yhteiskunnan kokonaistehokkuuden. Tässä muutamia esimerkkejä:

 

1.) Joka kerta tulee eri siivooja

Vakituisten kuntatyöntekijöiden vähentäminen kaikkialla on lisännyt henkilöstövuokrausta. Jostain kummallisesta syystä vuokrafirmat kierrättävät asiakkailla aina uusia työntekijöitä.

Julkisen sektorin keventäminen aloitettava ministeriöistä

Suomessa suurin osa puolueista on kilpaa vaatinut julkisen sektorin keventämistä. Maamme julkiset menot ovatkin suuret, 57 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta julkiset menot ovat täysin eri asia kuin julkinen sektori. Suomessa julkisen sektorin työntekijöiden osuus on 24 prosenttia työvoimasta, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on 28.

Yhteiskuntarauhan keskeisin tukijalka rapistuu

Poliisivoimien rooli on paitsi ensiarvoisen tärkeä rauhan ja järjestyksen säilyttämiseksi myös valitettavasti yksi kaikkein epäkiitollisimmista. Olen verrannut poliisia mielessäni jääkiekkomaalivahtiin. Kun tulee "torjuntoja", eli huonoja asioita estetään tapahtumasta, kaikki hymisevät tyytyväisyyttään. Jos taas "kiekko lipsahtaa selän taakse", eli poliisi epäonnistuu jossain kohden toimintaansa, väki tuohtuu ja ennen kaikkea muistaa tämän pitkään.

Suuri Automaattinen Tehostamiskone

Elinkeinoelämän ankeuttamisjohtaja oli saanut vieraakseen merkillisen henkilön. Ensin Jyri Häkäpönttö ajatteli heittää moisen tyypin pellolle, mutta koska aikaa oli suurelle johtajalle siunaantunut paljon, niin  tetriksen ja pasianssinpeluun vaihteluksi tämäkin menetteli.

 

- Siis mitä te sanotte?

 

- Olen siis keksinyt koneen. Kutsun sitä tässä Suureksi Automaattiseksi Tehostamiskoneeksi. Se tehostaa kaikkia toimintoja, kehittää niitä ja leikkaa niin sanotusti löysät pois kuluista, tuotannosta ja niin...hiukka kaikesta.

 

Yritystoiminnan ja elinkeinoelämän kiero suhde

Törmäsin jokin aika sitten keskusteluun siitä, mikä on yritystoiminnassa ensisijainen tavoite niin yrityksen perustajien, johtoportaan kuin rahoittajien, ml. osakkeenomistajien, näkökulmasta. Olisi kaunis mutta utopistinen ajatus, että niin julkisen kuin yksityisenkin puolen yritysten primääritarkoitus olisi nimenomaan luoda työpaikkoja sekä kasvua, eli kliseisesti sanottuna ottaa osaa elinkeinoelämän rattaiden pyörittämiseen.

Epäluottamuskirjoitus

Luin tai kuulin jo hyvän aikaa sitten eräästä tiedottamista koskevasta kultaisesta säännöstä, joka tapaa sitäkin useammin unohtua tätä nykyä: Kuka tahansa pääsee huomattavasti vähemmällä harmilla sekä kasvojensa menettämisellä, mikäli myöntää suoraan itsensä tai edustamansa instanssin töpänneen, ja kenties jopa pyytää anteeksi. Suoraselkäisyys jää ikävissäkin asioissa ihmisten mieleen myönteisenä piirteenä.

Saisi jo räjähtää se eläkepommi!

Saimme tänään lukea tuoreimmasta yhteistoimintaneuvotteluita koskevasta uutisesta näillä main, kun lihajalostamo Atria aikoo supistaa Jyväskylässä kuutisenkymmentä henkilötyövuotta ensi vuoden alusta lähtien.

Länsivaltioiden tulevaisuus on äärimmäisen synkkä

Toistan: Länsivaltioiden tulevaisuus on äärimmäisen synkkä. Pohjimmiltaan syynä ovat maailman ja kotimaamme todennettavat, uutisista havaittavat, tapahtumat. Joukkoirtisanomiset, alati epävakaammaksi käyvä elinkeinoelämä ja työllisyystilanne lähes jokaisella alalla (poikkeuksen muodostavat ehkäpä korkeintaan asianajajat), teollisuuden ulosliputtaminen Suomesta joko Kauko-Itään tai Itä-Euroopan halpatuotantomaihin, kaiken mahdollisen tehostaminen ja keskittäminen, talouskasvun ahnehtiminen ja tavallisten kansalaisten huoli omasta tulevaisuudestaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä