Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomi sata vuotta

Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin?

Suomi täyttää 100 vuotta, mikä on arvaamattoman itänaapurimme varjossa kiitettävä saavutus - erityisesti tänään on tärkeää pohtia miten varmistamme että maa näkee myös 200-vuotispäivänsä?

Alla (tärkeysjärjestyksessä) asioita, joiden on mielestäni tapahduttava jotta mahdollisuudet siihen dramaattisesti paranevat:

Sosiaaliturvauudistus

Sadan vuoden itsenäisyys

Sata vuotta sitten Suomi oli jo aito kansakunta omine kielineen, kulttuureineen ja yhteiskunnallisine instituutioineen. Suomi muodosti myös taloudellisesti omaleimaisen talousalueen, vaikka esimerkiksi teollisuus oli kehittynyt palvelemaan pitkälti lähellä sijaitsevan Pietarin tarpeita.

Lahden Kokoomus juhlistaa Suomi sata-juhlavuotta sensuurilla

Liukumiinat kuuluvat suomalaiseen kesään. Samoihin aikoihin alkukesästä, kun nämä luontotyyppiä rikastuttavat läjät ilmestyivät maaseudulla lehmien kesälaitumille, tekivät yhteiskunnallista edistystä jarruttavat poliittiset liukumiinat valitettavasti tuloaan lahtelaiseen politiikkaan.

Katsotaanko eteenpäin; suomalaiset maailmalla

Suomea voidaan hyvällä syyllä luonnehtia maailman menestyneinpänä kansakuntana, monella alalla olemme saavuttaneet kokoomme nähden maailmanluokan tuloksia. Nyt tietysti tulee roppakaupalla vastaväitteitä, että olemme menettäneet asemaamme, ja että uutta näyttöä tarvitaan kipeästi.

Osaamme myös laittaa kapuloita oman kehityksen rattaisiin, tälläkin hetkellä on menestyjiä ja sitten on valtava joukko Suomen oloissa niitä, jotka eivät löydä paikkaansa yhteiskunnassa.

Kansallistunteen ytimessä on rakkaus

Juhana Aunesluoma pohtii Helsingin Sanomissa nationalismia, isänmaallisuutta ja Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Aunesluoman mukaan pahaa nationalismia ei voi erottaa käsitteellisesti hyvästä isänmaallisuudesta. Hän ehdottaa, että nationalismin vaihtoehtona on kosmopoliittisuus, joka hylkää ajatuksen maailman jakautumisesta kansakuntiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä