Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Skeptikot

Anteeksi, Voisitteko unohtaa privileegioni hetkeksi?

Olen viime aikoina huvitellut ihmisryhmän kustannuksella. Se on minulle tapa jota minun ei kenties pitäisi tehdä - jos ei muuta niin sen vuoksi että tiedän millaista on olla tämänlainen ihminen. Huomiotani on herättäneet "tahdonvastainen selibaatti". (Termi jota moni pitää huonona, joskin itse ymmärrän miten se on kehitetty ja miksi se on palikkaudestaan ja oksymoroniudestaan huolimatta jossain määrin ansiokas.)

Millainen maailmankuva kieltää ilmastonmuutoksen?

"Ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on nykykäsityksen mukaan kiistatonta. Ilmaston lämpenemisestä olisi syytä olla kaiketi huolissaan laajemmin, mutta huolestumisen sijaan iso joukko kieltää koko ilmiön ihmisperäisyyden.

Yhdysvalloissa asia nousi esiin myös vaalit voittaneen Donald Trumpin puheenvuoroissa. Ilmastonmuutoksen vähättelyn taustalla on usein uskonnollinen vakaumus. Mistä siinä on kyse? 

Keskustelemassa ovat akatemiaprofessori Markku Kulmala sekä tutkija, ekoteologi Panu Pihkala. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola."

Homeopatian todistaminen huuhaaksi ei ole oikeaa tiedettä

Kauppalehti uutisoi tänään tutkimuksesta, jossa homeopatia oli jälleen kerran todettu huuhaaksi. Tutkimuksessa siis huomattiin, että homeopaattisilla rohdoilla ei ole sen kummempaa vaikutusta kuin lumelääkkeillä.

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/1-800-tutkimuksen-tulos-homeopatia-on-huuhaata/PW2FHERy

Miksi ei kannata yrittää miljoonan dollarin mieheksi?

"Scully: "You already believe, Mulder. What difference would it make? I mean, what would proof change for you?""
("X files", "Gethsemane")

Skeptikon maailma

Eikö perusluottamus ihmisten välille perustu oletuksille eikä näyttöön pohjaavaan tutkimukseen? Meistä moni olettaa, että läheinen ihminen on lojaali ja pääosin vilpitön meitä itseämme kohtaan, vaikka todellisuus voi olla hieman edellisen kanssa ristiriidassa. Olettaminen luo fiktiivistä käsitystä turvallisesta ja luottamuksellisesta ihmissuhteesta.

"Keskiaika on jo täällä"

 

Emeritusprofessori Martti Tiuri kritisoi tiukasti ilmastoteologiaa Helsingin Sanomissa. Erittäin sopivaan aikaan, onhan ilmastolaki tänään eduskunnan käsittelyssä.

 

http://www.hs.fi/mielipide/Keskiaika+on+jo+t%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4/a140185...

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä