Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sellu

Paluu vaurauden alkulähteelle

Aina Alavetelin kappalaisen Antti Chydeniuksen ajoista, 1760-luvulta lähtien maassamme on pohdittu, mistä kansakunnan vauraus syntyy. Chydenius itse oli sitä mieltä, että ulkomaan kauppa on vapautettava. Hän neuvoi, että suomalaista tervaa piti saada viedä Pohjanlahdelta pidemmälle kuin vain Tukholman kauppakamareihin.

Kun neuvoa seurattiin, Suomelle rupesi syntymään vaurautta. Englantiin viety Sisä-Suomen terva oli maamme kasvavan hyvinvoinnin perusta 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa. Sahatavara ohitti viennissä tervan 1830-luvulla. Paperi ohitti sahatavaran 1930-luvulla.

Puun käytön demonisointi jatkuu

Suomen biotalousstrategiaan kuuluvaa puun käytön ts. hakkuiden lisäystä on arvosteltu viime aikoina, samoin kuin EU:ssa on ollut esillä asia hitaasti kasvavan puun energiakäytön kestävyydestä. Eli siis siitä, onko käyttö hiilineutraalia vai ei. Kuten aiemmin itsekin olen kirjoittanut, ja kuten Ilmastopaneeli on todennut, metsiemme hiilivarasto kasvaa vaikka hakkuita lisättäisiinkin. Hiilinielun KASVU ei tietenkään tällöin ole samaa kuin se olisi ilman lisähakkuita.

Suomi elää metsästä

Tänään on ollut todella kahden suuren uutisen päivä. Mikä on hienoa, on se, että suurin uutinen ei ollut negatiivinen vaan erittäin positiivinen.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/04/23/suurhanke-luo-1500-uutta-t...

Metsä Group kertoi siis suunnittelevansa yli miljardin euron investointia Äänekoskelle. Biotuotetehdas toisi työtä rakennusvaiheessa noin 6000 ja  noin 1500 uutta työpaikkaa. Tämä määrä riippuu uutisen mukaan siitä, millaisia tuotteita tehtaalla tullaan valmistamaan. Sellun lisäksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä