Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Raakaöljyn hinta

Ajaudummeko kivihiilen ylituotantoon

1970-luvun öljykriisin, Jom Kippur sodan aikoihin opimme että öljy on ehtyvä luonnonvara. Se loppuu ennusteiden mukaan 40 vuodessa. Mikä maailman markkinoilla ehtyy, sen hinta ajan pitkässä juoksussa nousee, hetkellisistä heilahteluista huolimatta. Näin öljylle juuri tapahtui. Sen inflaatiosta puhdistettu keskihinta on noussut 40 vuodessa 20 dollarista 70 dollariin tynnyriltä (kuva 1). 

Venäjän reservirahaston pohja näkyy jo – varat loppuvat ilman täydennystä

Olen seurannut Venäjän reservi- ja kansallisen hyvinvoinnin rahastojen varojen kehitystä vuoden 2015 syksystä lähtien.

Venäjän öljyrahastoista ei vielä ole varat loppumassa

Kirjoitin tälle sivulle 13.12.2015 blogikirjoituksen otsikolla ”Halpa öljy - onko Venäjälle käymässä kuten Neuvostoliitolle?”, joka löytyy täältä. Käsittelin kirjoituksessa Venäjän talouden tilannetta öljyn hinnan romahtaessa ja myös sitä, kuinka pitkälle lähinnä öljyn ja maakaasun viennin tuotoista kootut rahastot - reservirahasto ja kansallisen hyvinvoinnin rahasto - kestävät.

Tuontiboikotti puree Venäjällä

 

-Venäläisten ykköspuheenaiheeksi on viime kuukausina noussut kohonneen ruoan hinnan taivastelu. Esimerkiksi Pietarissa tuntuu siltä, että ruokamarketit päivittävät tuotteiden hintoja ylöspäin lähes päivittäin. Erityisen nopeasti ovat nousseet ainakin vihannesten, hedelmien, kalan, lihan ja joidenkin maitotuotteiden hinnat

Öljyn kohtalo? Katoaako kuvasta vai vahvistaako strategista asemaansa?

 

Miten käy öljyn; katoaako markkinoilta vai varmisteleeko asemiaan strategisena hyödykkeenä?

*

”Pariisissa suuri ilmastosopimus” – se tähtää hiilivetypohjaisen energiankäytön vähentämiseen.

”Öljyntuottajamaiden kokouksesta ilmoitus: tuotantomäärät pysyvät korkeina”

”Raakaöljyn syöksykierre jatkuu – hinta alle 37 dollaria barrelilta”

Halpa öljy - onko Venäjälle käymässä kuten Neuvostoliitolle?

Perjantaina 4.12.2015 Wienissä pidetyssä seitsentuntisessa kokouksessa Opec-maiden johtajat hylkäsivät öljymarkkinoiden kontrolloimisen yhteisillä tuotantokiintiöillä eivätkä maat kyenneet asettamaan öljyntuotannolleen mitään kattoa.

Tällä viikolla Pohjanmeren Brent-laatuisen raakaöljyn hinta halpeni alle 40 dollariin barrelilta. Viimeksi yhtä halpaa öljy on ollut vuoden 2008 talouskriisin jälkeen. Viimeinen Nasdaq-noteeraus tätä kirjoitusta kirjoittaessa sunnuntaina 13.12.2015 oli 35,62 USD/barreli (Crude Oil Brent).

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta voi vielä puolittua

 

Raakaöljyn  (Brent Crude Oil) maailmanmarkkinahinta laski  jo alle 50 dollarin barrelilta.

Raakaöljyn hinnan  laskua selittänee  kuluvalla viikolla markkinoiden  Kiina-pelko ja maan ”hallinnolliset toimet” valutaan arvossa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä