Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolueitten kannatus

Keskustan vaikea tilanne

Tänään julkaistun Ylen gallupin mukaan keskustan tilanne muuttuu yhä hankalammaksi.

https://yle.fi/uutiset/3-10509309

Kevään ek-vaaleissa keskusta koki pääministeripuolueena murskatappion saamalla vain 13,8%:n kannatuksen. Vaalien jälkeen puolue ilmoitti jäävänsä oppositioon mutta kuitenkin luikahti 5%:n raosta tukemaan Rinteen vihervasemmistolaista hallitusta. Hallituksen menon ehdoiksi keskusta esitti 10 kovaa kynnyskysymystä. Niistä puolue ilmoitti saaneensa yksitoista hallitusohjelmaan ja siksi se on mukana Rinteen hallituksessa.

HS-puoluegallup

Helsingin Sanomat julkaisi tänään kuukausittaisen puoluegallupinsa. Yle puolestaan omansa 10.08.

Molemmat olivat varsin yksimielisiä siitä, että puolueittan kannatukset ovat kesän aikana muuttuneet varsin maltillisesti ja kannatukset eri puolueitten välillä olivat hyvin samankaltaisia. Silmääni kuitenkin pisti selkeä yli kahden prosenttiyksikön ero Keskustan kannatusluvuissa näiden gallupien välillä.

https://yle.fi/uutiset/3-10366005

https://yle.fi/uutiset/3-10343087

Saksa: poliittisten puolueitten kannatukset syksyn vaalien jälkeen

Saksassa käytiin viime syyskuussa liittopäivävaalit. Vaalitulos mahdollisti kaksi enemmistöhallituspohjaa. Toinen oli CDU/CSU:n, FDP:n ja Vihreiden koalitiohallitus ja toinen uusi GroKo-hallitus, eli CDU/CSU:n ja SPD:n yhteinen hallitus. Kumpikin Angela Merkelin johdolla. SPD kieltäytyi hallitusvastuusta, joten yritettiin Unionipuolueiden, FDP:n ja Vihreiden hallitusta, joka kaatui FDP ulosmarsiin neuvotteluista. Presidentti Steinmeier sai kuitenkin SPD:n kääntämään päänsä, ja se lähti neuvottelemaan uudesta GroKo-hallituksesta Unionipuolueiden kanssa.

Kuka keräsi äänet puolueille kuntavaaleissa?

Kokoomusta lähellä oleva Ajatuspaja Toivo julkaisi eilen selvityksen, joka koskee kuntavaaleja 2017. Tutkimuksessa selvitettiin kuuden suurimman eduskuntapuoleen ehdokkaiden saamia äänimääriä yli 100000 asukkaan kaupungeissa ehdokkaiden iän ja sukupuolen mukaan.

Selvityksessä ilmenee pari jo usein esillä ollutta asiaa. SDP on vahva vanhempien yli 56 vuotiaiden ehdokkaiden keskuudessa. Toisaalta selvisi myös, että vihreät ovat nuorten puolue. Erityisesti nuorten ja 33-39 vuotiaitten ehdokkaiden joukossa.

Yllätyksellinen Ylen puoluegallup

Yle julkaisi tänään Taloustutkimuksen lokakuussa tekemän kyselyn tulokset puolueitten kannatuksesta eduskuntavaaleja ajatellen. 

https://yle.fi/uutiset/3-9911028

Harvoin ovat puolueitten kannatukset muuttuneet yhdessä kuukaudessa näin paljon. Perussuomalaisten kannatus laski peräti 3 %-yksikköä ja Vihreiden puolestaan 2,6 %-yksikköä. Näyttää siltä, että perinteiset kolme suurta puoluetta ovat vahvistaneet kannatustaan juuri Perussuomalalaisten ja Vihreiden kustannuksella ja ovat erottuneet selvästi muista.

HS:n elokuun puoluegallup

HS:n tänään julkaisema mielipidekysely puolueitten kannatuksesta vahvistaa puolueitten kannatusten viimeaikaista kehitystrendiä. Tutkimuksen on toteuttanut Kantar TNS. Se haastatteli yli 2600 äänestysikäistä suomalaista.

Kokoomus jatkaa ykkösenä.Sen kannatus on nyt 20,7%. Vihreiden koko vuoden tasaisena jatkunut kannatuksen kasvu on nostanut sen jo toiseksi, kannatus 17,5%. Keskusta ja SDP tasapäin seuraavina 17,3%:n kannatuksillaan. Eli käytännössä Vihreät, SDP ja Keskusta ovat aivan tasoissa.

Suomen poliittisen kentän tarkastelua elokuussa 2017

Sitten viime eduskuntavaalien vuonna 2015 on puolueitten kannatus muuttunut varsin radikaalisti.

https://yle.fi/uutiset/3-9215760#start=252

Hallituspuolueet, (ryhmät)

Pääministeripuolue keskusta on joutunut havaitsemaan kannatuksensa voimakkaan hiipumisen. Suuri osa siitä on hävinnyt tänä kesänä seurauksena siitä, että Sipilä teki Perussuomalaisen hajoamisen jälkeen demokratiaa halveksivan hallitusratkaisunsa jatkaa hallitusyhteistyötä "uuvattien" kanssa. Tästä Keskusta maksaa nyt poliittista vastuuta.

Ylen uusin puoluegallup kuntavaaleihin

Ylen tänään julkaisema mielipidetutkimus kuntavaalien suhteen eroaa kahdella tavalla edellisistään. Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä otannan koko oli kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti. Otoksen koko oli peräti 4862 kyselyä. Toinen ero aikaisempiin tutkimukseen oli se, että vain alle 55% kertoi, mitä puoluetta aikoo äänestää.

Yle: Saksan populistisen puolueen kannatus laski - "Yksi syy Trump"

Yle uutisoi artikkelissaan Saksan poliittisten puolueitten kannatuksen muutoksista sen jälkeen kun Martin Schulz nimitettiin SPD:n kansleriehdokkaaksi syksyn liittopäivävaaleihin. Lähteenään Yle käyttää Stern-lehden artikkelia.

http://yle.fi/uutiset/3-9473277

Yle on oikeassa siinä, että AfD:n kannatuksen voimakas lasku on ollut kaikkein yllättävintä näissä muutoksissa. Yle tuo julki myös ne muut syyt, jotka voivat tähän kannatuksen laskuun vaikuttaa. Trumpin toimet valtakautensa aluksi ovat voineet tähän vaikuttaa ja myös AfD:n jatkuvat sisäiset riidat.

Helsingin Sanomien joulukuun puoluegallup

Viime ek-vaalien jälkeisissä puoluitten kannatusmittauksissa näyttää tilanne nyt varsin vakiintuneelta. SDP:n kannatus on noussut vaaleista noin 5%-yksikköä. Keskustan ja Kokoomuksen kannatukset on viime vaalien jälkeisissä mittauksissa pysynyt koko ajan osapuilleen viime vaalien lukemissa.

Myös vihreiden kannatus on viime vaaleista noussut merkittävästi, mutta se ilmeisesti saavutti huippunsa viime kesäkuussa. Sen jälkeen jälkeen Vihreiden kannatus on trendin omaisesti laskenut pikkuhiljaa, ja on nyt 11,2%.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä