Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkansaaja

Miksi vasemmisto vihaa voitontavoittelua?

Voitontavoittelun vastustaminen on viime päivinä noussut monen poliitikon agendalle. Muistuttaisin vasemmistoakin siitä, että nimenomaan voittoa tuottava yksityinen sektori, eli yrittäjät, sijoittajat ja työntekijät, tuottavat KAIKEN hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi tarvittavan taloudellisen polttoaineen.

Voitontavoittelun vastustaminen on kaiken taloudellisesti kannattavan liiketoiminnan vastustamista ja sellainen on murhaavan vaarallista erityisesti Suomen kaltaiselle korkean veroasteen tulonsiirtoyhteiskunnalle.

Ehdoton vai ansaittu ihmisarvo?

Keskimäärin työtön sanana herättää erilaisia negatiivisia mielikuvia. Vaikka osa mielikuvista kohdistuu ympäröivään yhteiskuntaan ja sen rakenteisiin, on nähtävissä ihmiseen itseensä liitettävien negatiivisten mielikuvien sarja - Siivelläeläjä, verorahojen tuhlaaja, epäsolidaarinen, piittaamaton. Sama retoriikka on levinnyt pakolaiskeskusteluunkin, ovathan he usein ensin maassamme työttömiä.

Duunarit kölin ali, snorkkelit kolisten!

Musta tiistai. Saimme kuulla kuluneella viikolla perusporvarihallitukselta historiallisia uutisia. Aiempien ilmoitettujen leikkausten lisäksi jotka siis kohdistuisivat lapsiperheisiin, eläkeläisiin, työttömiin, opiskelijoihin ja sairaisiin, hallitus ilmoitti nyt puuttuvansa kovalla kädellä työntekijöiden palkkoihin sekä loma-aikoihin.

Kannattaako lakkoilu?

Sipilän hallitus on aloittanut kunnianhimoisesti. Viiden prosentin kilpailukykyloikka on tavoitteena hallituskauden aikana. Tavoite on hyvä, eikä se vaikuta edes epärealistiselta. Yhteiskuntasopimusta on nyt yritetty kaksi kertaa siinä onnistumatta. Ei ole yllätys, että sopimus kaatui palkansaajajärjestöjen, erityisesti SAK:n vastustukseen. Jo vaalien jälkeen oli ennustettavissa, että tulossa on levoton hallituskausi ja todennäköisesti myös lakkoilua. Pääsääntöisesti maatamme on rasittanut lakkoaalto, jos vasemmisto ei ole hallituksessa mukana. Niin näyttää käyvän nytkin.

Ihmisen yhdenvertainen hetki

Suomessa on noin 2,1 miljoonaa palkansaajaa. SAK:ssa on noin miljoona jäsentä. SAK:n tekemän tutkimuksen mukaan tavalliset palkansaajat ovat yksi vähiten varmoista äänestäjäryhmistä. Mitä pienempituloinen ihminen on, sitä epävarmempi äänestäjäkin hän on. Tämä on yksi syy, miksi eduskunta ei ole poikkileikkaus kansasta.

Palkkoja ei saa laskea

On yllättävän suuri ero sillä, kuka puhuu paikallisesta sopimisesta. Olen huomannut, että paikallisesta sopimisesta ymmärtämättömät oikealle kallellaan olevat kansanedustajat ja eduskuntavaaliehdokkaat, vaativat sellaista paikallista sopimista, jossa voitaisi laskea palkansaajien palkkoja. Kansainvälisissä tutkimuksissa Suomalaisten työvoimakustannukset eivät kuitenkaan poikkea kilpailijamaista. Me pääluottamusmiehet tiedämme, että paikallinen sanelu ja irtisanominen on jo nyt helpompaa kuin muissa länsimaissa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä