Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Opintotukiuudistus

Kaikki opiskelu aikuisiällä mahdolliseksi työn ohessa

Hallitus toi opiskelijat yleisen asumistuen piiriin, joka hyödytti monia ja siirsi pienemmän joukon puolison elätettäviksi. Tai sitten elätettävien on käytävä töissä. Nuorten terveystilastoista näkee, että eihän siitä mitään tule. Moni tippuu kelkasta yrittäessään yhdistää täyspäiväisen opiskelun osa-aikatyöhön. Itsestäni olen huomannut, että opiskelumotivaatio kärsii valtavasti työsuhteista. Sitä alkaa herkästi ajattelemaan, että ”kyllähän ne työnantajat nyt varmasti arvostaa minun työhistoriaani enemmän, kuin arvosanoja”.

 

Opintotuki on sosiaaliturvaa

Opintorahaa pyritään pienentämään ja lisäämään opintojen lainarahoitusta. Näitä tavoitteita on perusteltu monella tavalla. Tässä vastaan kahteen usein esitettyyn argumenttiin.

Ensimmäinen argumentti: Opiskelu on investointi tulevaisuuteen. Opiskelujen jälkeen on luvassa isommat tulot kuin ilman opiskelua, siispä on oikein, että opiskelija itse rahoittaa opiskelunsa vaikkapa sitten lainalla.

Ymmärtämättömyys kalvaa opintotukileikkauksia

Selvitysmiehen raportti oli kylmää luettavaa opiskelijoille. Opintorahan leikkaus 250 euroon kuussa, tukikuukausien rajaaminen 45 kuukauteen, opintosuoritusvaatimusten nosto 6 opintopisteeseen tukikuukautta kohti, lainahyvityksen ehtojen kiristys ja laskeminen 30 %:iin ovat historiallisen suuria heikennyksiä opintotukeen. Tilalle raportti tarjoaa lainamäärän nostoa 650€/kk, lainan korkokattoa 4 %:iin, mahdollisuutta opiskella kaksi vuotta pelkällä lainalla opintorahakuukausien jälkeen ja tulorajojen sitomista ansiotasoindeksiin. Asumislisä pysyisi ennallaan.

Opintolaina on huono sijoitus

Kovasti etenkin hallituksen oikealla laidalla ja tietyissä piireissä huudellaan nyt kovasti opintorahan lakkauttamisen, lukukausimaksujen ja muiden järjettömien kurjuutusprojektien puolesta. Tätä säestetään hehkuttamalla opintolainan mahdottoman hyvää arvoa sijoituksena. Kuten hyvin usein vastaavissa tapauksissa, tämä propaganda ei vastaa todellisuutta.

Hallitus on etääntynyt opiskelijan arjesta – opiskelijat pakkolainan tielle

Ennen eduskuntaan nousua minä olin opiskelija, joka laski tarkkaan jokaisen euron, jonka käytin. Tähän aikaan vuodesta sai jännittää sitä, löytääkö kesätöitä. Kesän tienesteillä syötiin vuoden aikana monta 2,60 euron lounasta Unicafessa.

Tunteita kuumentava opintotuki

Lama tuottaa paniikkireaktioita. Viimeisen tiedon mukaan olemme edelleenkin miinus kahdeksan miljardin tilanteessa valtiontaloudessa. Se on aivan uskomattoman suuri summa. Mutta kun vajausta aletaan kerimään kiinni, kukaan ei tunnu sitä haluavan.

Velanotto on saatava loppumaan. Siksi Kokoomus yhtenäisenä äänesti juuri äsken 200 miljoonan euron säästöistä toisen asteen koulutukselle. Äänestys hävisi.

Opintotuella kaksi samantasoista tutkintoa

Eduskunta päätti, että enää ei myönnetä opintotukea toista samantasoista tutkintoa opiskeleville.  Siitäpä syntyi adressi, jolla  halutaan vaikuttaa toisen tutkinnon tuen säilymiseksi.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä