Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Nobelin rauhanpalkinto

Sipilän hallituksen väärä ja oikea – ydinaseet ja kaasuputki!

Kansaa kiinnostaa kovasti kaksi konkreettista hallitusasiaa – käytännönläheiset North Stream 2 – kaasuputki (-putket/ putkipari) sekä käytännöllinen/ käytännönläheinen suhtautuminen ydinaseiden kiellon allekirjoituksen kirjoittamattomuuteen! --- Kaasuputkessa Sipilän hallitus on oikeassa, jopa kaukoviisaasti, mutta ydinaseissa väärässä – jopa kohtalokkaasti.

 

1. Nord Stream 2

Ydinaseet pois?

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin työlle, joka tähtää kaikkien ydisaseiden poistamiseen ja kieltämiseen. Mieleen tulee välittömästi se, että ydinaseiden vähentäminen on erinomaisen hyvä tavoite, mutta myös kysymys siitä, onko _kaikkien_ ydinaseiden poistaminen realistinen tavoite, ja onko se turvallinen tavoite. Hahmottelen asiaa parin esimerkin kautta.

Rauhanpalkinto oikeaan osoitteeseen

Norjan Nobel-komitea on ilmoittanut tämän vuoden rauhanpalkinnon myöntämisestä ydinaseiden maailmanlaajuisen kieltämisen puolesta kampanjoivalle ICAN-järjestölle (ks. linkki). Palkinto osuu hyvin ajankohtaiseen osoitteeseen, ja toivottavasti se herättää mahdollisimman monet toimimaan edessämme olevan tuhon välttämiseksi.

Nobelin rauhanpalkinto 2017

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinnon saaja

julkistetaan Oslossa ensi perjantaina 6. lokakuuta 2017.

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on esitetty 318 ehdokasta.  Näistä 215 on henkilöitä ja 103 järjestöä.  Esitetty määrä on toiseksi suurin kautta aikojen: ennätys on viime vuodelta, jolloin ehdokkaita oli 376.

Nobel-lautakunta sinetöi ehdokastiedot 50 vuodeksi, mutta ehdotuksia tehneiden tahojen salaus ei täysin pidä.  Niinpä jälleen ”tiedetään”, että ehdolla on ainakin:

Älä kerro Martille tästäkään...

PSST! Virallisempien huomionosoitusten lisäksi on kahdeksankymppisiään Suomineidon 100-vuotisjuhlavuonna viettävää rauhannobelistiamme ajateltu alustavasti muistaa myös kuvan kertomalla huomionosoituksella - ja nyt Sinäkin pääset vaikuttamaan lahjahankkeen toteutumiseen!  

Obama, tuo kaunopuheinen hirviö

Uskoin viimeiseen saakka Hillaryn voittavan. Näin ei kutenkaan käynyt ja nyt meidän kaikkien on vain hyväksyttävä totuus. Ainakin seuraavan neljän vuoden ajan Yhdysvaltoja – ja vanhan sanonnan mukaan koko vapaata maailmaa – tulee johtamaan Donald Trump. 

Tunteeni ovat vieläkin hieman sekavat. Päällimmäisenä ovat pelko ja epävarmuus, ja tiedän, etten ole tässä yksin. Pakko on kuitenkin kysyä: mikä meitä oikeasti pelottaa?

IDEOLOGIA / IDEALISMI TEKEE HÖLMÖKSI!

En ole idealisti enkä ideologisti vaan optimistinen realisti ja tässä eräät syyt siihen ...

Rauhan-Nobel liittokansleri Merkelille

Rauhan-Nobel liittokansleri Merkelille

*

Saksan liittokansleri Angela Merkel laskeutuu Suomeen tänään kello 3.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1427549414951.html

*

Syyllistymättä vieraan nuoleskeluun on syytä esittää, että Merkelille myönnetään tämän vuoden Nobelin Rauhanpalkinto.

*

Vertailu

Natoon vai ei?

Kun on lähtenyt synnyinmaastaan sodan ja konfliktien takia, sitä haluaa tehdä kaikkensa, ettei tuollaista tilannetta enää satu. Kun menettää omia sukulaisia, kotinsa ja omaisuutensa, sitä miettii, että ei koskaan enää. Kun saapuu maahan jossa rauha ja tasapaino vallitsevat, haluaa sitä rauhaa ylläpitää keinolla millä hyvänsä.

Suomi on ollut kotini yli 20 vuotta ja kun sitä katsoo tällaisin kantaväestöä tummemmin silmin, näkee kenties myös asioita joita ei välttämättä muille näy. Mielestäni tällaiset asiat pitää jakaa muillekin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä