Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Moralismi

Moralistisen lässytyksen tie on jo kuljettu loppuun, perustulon aika on nyt!

 

 

 

Palkkatyötä tuhoava ja sosiaalista kudosta hajottava neljäs teollinen vallankumous on alkanut. Miten tällaiseen tulevaisuuden horisontin epävarmuuden sankkaan sumuun kätkevään ja elämän perustoja järisyttävään kumoukseen olisi suhtauduttava?

 

Keskustalaisten haitallinen aloite: seksinostokielto pahentaisi ongelmia

Joukko keskustalaisia on saanut päähänsä seurata entisen kielto- ja kyykytys-, anteeksi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) jo vuonna 2012 tekemää esitystä seksin ostin kriminalisoinnista ja jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Suuri Sininen

Mediassa on parin viime päivän aikana näkynyt juttuja nuorten "itsemurhapelistä". Asiasta ovat kertoneet aivan vakavastiotettavat lehdet. Ne ovat saaneet tietonsa poliisilta. Esimerkiksi tästä pääsköön digitoday. "Itä-Uudenmaan poliisilaitos varoittaa Blue Whale -nimisestä sosiaalisen median ja keskusteluryhmien kautta pelattavasta pelattavasta pelistä, joka tunnetaan maailmalla myös ”itsemurhapelinä”.

Trumpin privaatit asiat eivät ole hyvä syy skandaloinnille

Tommi Paalanen otti blogissaan kantaa Trumpia ympäröivään seksikohuun. En itse pidä Trumpista enkä valtaosasta siitä miten hän seksuaalisuuttaan ilmituo. Siitä huolimatta olen Paalasen kanssa samaa mieltä kun hän asettuu tässä Trumpin puolelle ; Paalanen kirjoitti "Donald Trump on saanut paljon parjausta vahvistamattomien seksiväitteiden vuoksi. Häntä pilkataan kiinnostuksesta pissaleikkeihin, joita myös kultaisiksi suihkuiksi kutsutaan.

Tosi TV suoltaa kyynistä perinteistä kristillistä avioliittokuvaa

William Hogarthin maalaus "Marriage à-la-mode" ("Avioliittosopimus") kuvaa naimisiinmenoa. Maalaus kertoo tarinaa. 1740 -luvulla tämänlainen satiirius oli rohkeaa. Nykykatsoja ei välttämättä edes huomaa maalauksessa mitään omituista. Maalauksen tarina kuvaa ahneutta. Ylhäiset herrasmiehet tekevät keskenään sopimuksia. Itse avioituvat ignoroivat toisiaan. Sulhasen kaulassa on jälkiä joita voidaan arvioida kupan synnyttämäksi. Morsian taas on kiinnostuneempi hakkailusta lakimiehen kanssa.

Tötterötyömoralismi

Pääsin kuuntelemaan (baarissa) maahanmuuttokriitikoiden puhumista. Tässä ei ollut välihuutoja tai kritisointeja. Tässä mielessä sitä kautta saa mielenkiintoisen näkökulman aiheeseen ; Tavallisesti netissä puheita voidaan jarrutella tai sovittaa debattimuotoon. Tässä mielessä selkääntaputtelevat jengit antavat varmasti uusia näkökulmia aiheeseen. Ongelmana on tietenkin se, että tälläisestä yleistettävyys tästä on luultavasti varsin heikkoa. En kuitenkaan usko että tämä on niin hirveän poikkeuksellista.

Kuunnellessa selvisi muutama asia.

Salakuvaamisesta ja salakatselusta

Axl Smithin maine meni yhdessä päivässä. Hän oli poliisikuuntelussa salakuvaamisen ja salakatselun. vuoksi. Hän oli kuvannut naisia kotonaan. Aihe on herättänyt keskustelua muun muassa siitä onko Smith kuvannut ilmeisen seksuaalisia tapahtumia suojellakseen itseään, kerätäkseen todisteita.

Kieltolaki, tuo moralistin viimeinen linnake?

Suomalainen nettikäyttäytyminen. Voidaan puhua asiallisesti lähes aiheesta kuin aiheesta, mutta kun joku mainitsee sanan kannabis, on viimeistään tässä vaiheessa helvetti irti.

Miksi näin on juuri kannabiksen kohdalla? Miksi kaikesta muusta voi oppia ja omaksua jotain uutta? Miksi juuri kannabiksen kohdalla ihminen sulkee silmänsä ja korvansa vaikka faktaa ja tutkimustietoja olisi saatavilla klikkauksen päässä?

Kannabista, kuten kaikkia muitakin päihteitä oikeaoppisesti käytettyinä, käytetään rentoutumiseen.

Yksityisasia?

"Takkirauta" -blogissa oli teksti, jonka teesinä oli että islaminuskoisia kohdellaan ikävämmin sen vuoksi, että he eivät ymmärrä että uskonto on yksityisasia. Esimerkiksi julkisesti käytetyt kaavut ja muu pukeutuminen on jotain jossa uskonnosta tehdään poliittista. Ja ihmisiä ärsyttää tämä. Joten islaminuskoiset tekevät sen ihan itse. Otsikko oli tämän mukainen "No koska heidän viiteryhmänsä tekee sen ihan itse".

Sosiaaliturva ei tee laiskuria

Talouselämä kirjoitti artikkelissaan 21.10.2015 kuinka sosiaaliturva ei tee ihmisestä laiskuria. Uutinen perustuu asiasta tehtyyn tutkimukseen. Tämä on siis yleinen uskomus, mutta tutkimukset eli tieteellinen fakta eivät tue tätä väitettä. Tämähän asia selviää jo ihan alkeellisella loogisella ajattelulla, mutta ihmisten tyhmyyden vuoksi sitäkin on hyvä tutkia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä