Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Mikromuovi

Tupakanfiltteri, malliesimerkki vaarallisesta lobbaamisesta?

 

Tupakkateollisuudella on niskalenkki EU:sta ja ympäristöliikkeestä

EU sai aikaan hyvän päätöksen direktiivistä kieltää tiettyjä kertakäyttömuoveja (1). Minua kovin häiritsee päätöksessä kuitenkin tupakanfiltterien jääminen pois kiellettyjen listalta.

Tupakantumppi on kuitenkin maailman yleisin merenrannoilta kerätty roska (2). Ei tonnimääriltään suurin, mutta kappalemäärällisesti suurin. Tupakanfilttereihin varmasti löytyy korvaavia materiaaleja jos filtteri pitää olla. Vanhalla kunnon holkilla polttamalla ei tarvita filtteriä lainkaan.

Muovin käyttö luvanvaraiseksi

Jos muovista halutaan eroon, niin sen käyttö täytyy tehdä luvanvaraiseksi. 

Jos teollisuus haluaa käyttää muovia, niin siihen täytyy hakea erikseen lupa. Eli annamme viiden vuoden siirtymäajan, jonka kuluessa on haettava lupa muovituotteiden käyttöön. Jokainen hakemus käsitellään erikseen. Jos on olemassa jokin muu ympäristöystävällinen tuote, joka voisi korvata muovin käytön, niin lupaa ei annettaisi muovin käyttöön.

Mitä suomalaisten pitäisi olla mieltä ilmastoneuvotteluista

Suomalaiset on totutettu hiljalleen ajatukseen, että kun tuulivoimaloilla ja aurinkokennoilla saadaan tuotettua energiaa,  sitten kaikki pelastuu. Hiilidioksidista on tehty se "bad guy", josta pitää päästä eroon hinnalla millä hyvänsä. No mitä me Suomessa voidaan asian eteen tehdä. Paljonkin, kts. linkit.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005852388.html?share=a304ffad6b21fb43bdcab81367e6509d

 

Vastine Suonpään blogiin K&K:ssä julkaistu

Tässä vastineeni https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/mikko-paunio-vastaa-suonpaalle Samuli Suonpään supersuosittuun Kirkko ja Kaupunki lehden blogiin, jossa Suonpää haukkui minut  lyttyyn ja leimasi minut diletantiksi, joka levittelee äärioikeistolaisia valeuutisia muovinkierrätyksestä ja siitä, että EU ja Suomi ovat osavastuussa valtamerien pilaamisesta.

On pelottavaa, kun uutinen leimataan valeuutiseksi poliittisista syistä, vaikka siinä ei ole yhtään virhettä.

 

Muovin lähtölaskenta on alkanut

Olemme saaneet viime aikoina lukea hirvittäviä uutisia muovijäteongelmasta. Merissä on pian enemmän muovia kuin kaloja (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005523945.html) ja Tyynenmeren roskapyörre on kolmen Ranskan kokoinen (https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w). Vaikka maailma hukkuu muoviin, niin silti muovin tuotannon odotetaan kaksinkertaistuvan.

Muovi ei kuulu Itämereen

Suomen oltava ympäristöasioissa edelläkävijä eikä perässätulija. Kiritän ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista ripeisiin toimiin mikromuovin kieltämiseksi kosmetiikassa, kuten Ruotsi ja moni muu Euroopan maa on jo tehnyt. Ympäristöministeri Tiilikainen on linjannut Suomen seuraavan, mitä edelläkävijämaissa tapahtuu, mutta toivovan, että asiassa saadaan nopeasti Euroopan-laajuinen ratkaisu.

 

Hutkien eteenpäin - kansanedustajat mikromuovia kieltämässä

Turun Sanomissa julkaistiin torstaina neljän kansanedustajan huolestunut kirjoitus merien roskaantumisesta mikromuoviin. Kritisoin kirjoitusta nimelläni mutta TS ei sitä julkaissut, joten tässä ajatuksiani.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä