Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maksukyvyttömyys

Kreikka on muutettu veronkierron koelaboratorioksi

Toissa päivänä pääministeri Tsipras yriti saada EU-parlamentin myötätunnon julistamalla, että "Maani on muutettu leikkauspolitiikan koelaboratorioksi". Harvoin näkee tai kuulee moista pölkkypäisyyttä.

Kreikan laivurit

Kreikan laivanvarustajat omistavat maailman suurinta rahtilaivastoa: yhteensä 4100 alusta, jotka muodostavat 16 %:a maailman laivastosta. Sellaiset merimahdit kuin Kiina ja Japani jäävät toiseksi. Kreikkalaiset laivanvarustajat tienaavat enemmän kuin Kreikan turismi, joka ei ole vähäinen sekään. Vuonna 2010 kreikkalaiset laivurit huomasivat, että heidän vuositulonsa nousi peräti 15,4 miljardiin euroon. Kreikan saariston turismi pääsi silloin "vain" 9 miljardiin. 

Hyväntahtoisuuttaan vai typeryyttään?

Kreikka on tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jättänyt Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle noin 1,5 miljardin euron lainaerän maksamatta ajallaan. Näillä näkymin seuraavaksi maksamatta jää 20.7. noin 3,5 miljardin euron erä Euroopan keskuspankki EKP:lle.

Tämä ei ole yllätys. Jo keväällä 2010 ennen ensimmäistäkään tukieuroa Kreikka tiedettiin maksukyvyttömäksi – eli oli yleisessä tiedossa, että rahoja ei tulla saamaan takaisin sen jälkeen kuin uusien tukirahojen talikointi Kreikkaan loppuu. Lapiointi loppui elokuussa 2014.

Kreikan kaaoksen vienti euromaihin

"Zito i Hellas!", huusivat kreikkalaiset vuonna 1896 kun he saivat pitkästä aikaa taas järjestää Olympialaiset omassa maassaan. Periaatteessa huippusuoritus: olihan maa mennyt konkurssiin muutama vuotta aiemmin, vuonna 1893. Harva muuten tietää, että Kreikka on tähän mennessä mennyt jo viisi kertaa konkurssiin. Kuudennesta kerrasta neuvotellaan parhaillaan.

Kreikan uhkaava maksukyvyttömyys

Kreikan ulkoministeriö on lähettänyt kerjuukirjeen kaikille Kreikan lähetystöille ja konsulaateille ympäri maailman. Lähetystöjä on 78 ja konsulaatteja 276. Niitä kaikkia pyydetään lähettämään varansa ja tulonsa Kreikan keskuspankille. Ainoastaan perustehtäviin tarvittavat varat kolmeksi kuukaudeksi ne voivat pitää itsellään. Ulkoministeriö on lähettänyt kirjeen 14.05. Hallitus perustelee päätöstään uudella 27.04. säädetyllä erikoislailla.

Kun valtion maksukyvyttömyys uhkaa

Kreikan hallitus hakee tällä hetkellä rahaa mistä vain sitä on löydettävissä. Rahaa Financial Timesin mukaan etsitään mm.valtionyhtiöistä ja jopa EU:n maataloustuista. Maan pitää kuun lopussa maksaa palkkoja ja eläkkeitä 1,7 miljardia. Lisäksi IMF:n 450 miljoonan lainaerä IMF:lle.

Euraasia Groupin Euroopasta vastaava pääanalyytikko Mujtaba Rahman toteaa Financial Timesille, että Kreikka on minuutin päässä keskiyöstä. "Maa on jyrkänteen reunalla, ja voi hyvin mennä yli", hän jatkaa.

Tähän Kreikan rahat riittävät

Kreikan rahat näyttävät tähän riittävän. Kreikan hallitus on järjestämässä suuren sotilasparaatin Ateenassa maan riippumattomuuspäivänä maaliskuun 26. Näin ilmoitti Kreikan oikeistopopulistisen Anelka-puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Panos Kammenos.

Sotilaat siihen haetaan varuskunnista, jotka normaalisti ovat lähellä Turkin rajaa ja Damekonos saarella itäisellä Välimerellä.

Samaan aikaan tikittää Kreikan maksukyvyttömyyskello.Maaliskuun lopussa pitää maksaa 2,2 miljardia palkkoja ja eläkkeitä.. Rahat tähän kuitenkin näyttävät puuttuvan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä