Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maito

En halua Rinteestä pääministeriä

Rinne: Haluan nostaa lihan arvonlisäveroa.

Minä: ?

Rinne: En halua nostaa lihan arvonlisäveroa.

Minä: ...

Rinne: Haluan nostaa maidon arvonlisäveroa.

Minä: ???

Rinne: En halua nostaa lihan enkä maidon arvonlisäveroa.

Minä: En halua Antti Rinteestä pääministeriä.

 

Selittäkää tietämättömälle maitotilan tulonmuodostusta

Olen epäsäännöllisin väliajoin koittanut ymmärtää maatalouden ja tilojen kannattavuutta aika heikolla menestyksellä. Tänään lukaisin Ylen uutisen maitotiloista ja kuinka suomalaiset olisivat valmiit maksamaan maidosta enemmän mikäli se menisi suoraan tuottajalle. Kyseisessä artikkelissa minua kuitenkin kummastutii se, että miten maitotilan kannattavuudessa  ja laskelmissa näkyy Valiolta saadut osuuskuntatulot.

Artikkelissa todetaan:

Alkoholi ja maitotuotteet ovat Suomen suurimmat vientituotteet / YLE Uutiset

Tänään 5.3.2018 kello 18.00 YLE:n uutisissa juontaja kertoi, että alkoholi ja maitopohjaiset tuoteet ovat Suomen suurimmat vientituotteet.

Se on hyvä asia sen jälkeen kun Nokian kännyköiden vienti romahti. Verrattaessa Ruotsiin, Suomea on syytetty siitä, että emme osaa valmistaa sellaisia tuotteita vientiin, joita myydään loppukäyttäjälle eli ns. kulutustuotteita. Nyt niitä osataan tehdä täällä!!!!

Olemme palanneet 1900-luvun alkuun, jolloin voi oli suurin vientituotteemme.  Ja voi taas otti paikan tervalta, joka oli suurin vientituote sitä ennen.

'Käypähoitoruokaympyrästä' ja sen ongelmista ja ratkaisuista

Olen viimevuosina, alunperin maito-ongelmasta motivoituneena, tutkaillut ravintotutkimuksia sekä -propagandaakin. Tiivistän nyt hieman, että mitkä teikijät etenkin ovat pielessä "käypähoitoruokaympyrässämme". Lähteet jätän tarkoituksella pois; itse googlaamalla, jos kiinnostaa, opit paremmin ja siten menee tämäkin asia paremmin tajuntaan. Tieteelliset julkaisut aiheesta toki vaatinevat kemiantietoja, joten ihmekkös tuo jos valtaväestölle asia on hankalaa. Yritämpä selvittää asiaa niin että maallikkokin tajuaa.

Kotimainen juusto on vastuullinen valinta

Ulkomainen juusto on kotimaisen tuotannon kannalta paljon suurempi paha kuin ulkomainen maito tai jugurtti, sillä yhden juustokilon tuottamiseen tarvitaan 10 litraa maitoa. Tällä hetkellä noin puolet suomalaisten kuluttamasta juustosta tulee ulkomailta. Maitokiintiöiden poistumisen myötä tapahtuva maidontuotannon kasvu muualla Euroopassa saa aikaan sen, että halpaa bulkkijuustoa työnnetään Suomen markkinoille. Ei hyvä.

Maitoteollisuuden talutusnuorassa

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehoittavat juomaan maitoa 5- 6 dl päivässä.  Valion sivuilla lukee, että maidon juonti auttaa kehon hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja samaa todistelevat myös meidän ravitsemussuosituksissamme seisova maidon suositeltu määrä. Maito on oleellinen osa kokonaisvaltaista ruokavaliotamme ja meille suomalaisille on iskostettu ajatus, että maito, vain ja ainoastaan maito pitää luustomme kasassa. Useat tutkimustulokset osoittavat maidon lipittämisen kuitenkin turhaksi, tai jopa haitalliseksi.

Vieläkö kepulainen äänestää Sipilää?

 

Päivän uutinen kertoo, että Valio lopettaa 320 ihmiseltä työt. Pakotteiden alla on jo lopetettu mm. Toholammin juustola, mikä on iso isku pienehkölle kunnalle. Pakotteet johtavatkin myös muualla verotulojen ja sitä kautta kuntapalvelujen heikkenemiseen.

 

Maidon tuottajahinnat ovat laskeneet ja ongelmia on tietenkin kaikella pakotteiden alaisella tuotannolla. Länsi-Eurooppa on joiltakin osin ylituotannon kourissa.

Kaupan hintasota suurelta osin mainostemppu

Kaupoissa alkanut "hintasota" ei ole ollenkaan todellinen. Käväisin tänään S-ryhmän kaupassa maito-ostoksilla. Litra täysmaitoa maksoi 1,45 euroa. Mikä siinä on halpaa?

Purkillinen täysmaitoa (punainen maito) Lidlissä maksaa 0,95 euroa / litra, eikä se ole mikään alehinta. Sen voi sanoa olevan halpaa edelliseen verrattuna. Mistä hintakilpailusta on oikein kysymys? Ei juuri mistään. Kysymys taitaa olla suurelta osin pelkästä mainoskampanjasta, joka tuntuu tehoavan S ja K ryhmän asiakkaisiin.

Maitotuotanto Emmental-juustoksi

Maito on juuston pohjaraaka-aine.  Mustaleima emmental kypsyy parhaimmilleen 9+9 kk:n aikana eli 1,5 vuotta.

Riittäkö meillä juustoloita, vai ovatko paikalliset pienet juustolat hävitetty- Lammi ym. ?  Kestääkö maitofirmojen talous odottaa tuloja 1,5 vuotta emmentalin kypsyessä arvokkaimpaan asteeseensa ?

Saattaa olla , että Venäjän "maitokriisi" laukeaa jo muutamien kuukausien päästä mutta, jos ei, niin sitten juustoihin vaan.

Maitopurkin korkista

Valio on ottanut käyttöön korkin kevyt- ja täysmaidoissa. Aikaisemmin ne ovat jo tulleet erikoismaitoihin. Hyvää kierrekorkissa on, että maitoja voi nyt säilyttää vaakatasossa ja helpompi avattavuus kuin taittopurkeissa. Maidon voi siis ottaa myös mukaan matkalle pelkäämättä läikkymistä. Valiolta korostetaan, että korkki ei nosta maidon hintaa.

Muistan vielä ajan jolloin maitoa myytiin litran muovipusseissa. Monet leikkelivät niistä matonkuteita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä