Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Lisätalousarvio

Rinteen hallituksen työeläkkeiden leikkauskaavailut tyrmättävä

Pääministeri Rinteen hallitus kaavailee SDP:n vaalilupauksen ”vappusatasen” lunastamiseksi työeläkkeiden leikkaamista. Sairaanhoitajien ja opettajien työllään ansaitseminen eläkkeiden leikkaamisselvitykset on tyrmättävä alkuunsa. Ahkerien suomalaisten on voitava luottaa, että heidän työllään ansaitsemiaan eläkkeitä ei käytetä vaalilupauksien rahoittamiseen.

 

Hallituksen rahansiirto ratayhtiölle asuntorahastosta on todennäköisesti laiton

Valtion asuntorahastoa koskeva laki määrittelee mihin rahoja saa käyttää. Rahaa saa lainata ja käyttää asuntorahoituksen tukemiseen. Rahaa ei saa valtion asuntorahastosta siirtää Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen siten kun hallitus lisätalousarviossaan esittää. Onko hallitus "perustuslakitörmäilyjen" lisäksi lähtenyt tekemään suoranaisia laittomuuksia?

 

Laki valtion asuntorahastosta

Keskituloisen lapsiperheen päivähoitomaksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

Ensi vuoden valtion talousarviossa yhtenä painopisteenä ovat lapsiperheet. Toimenpiteitä on lukuisia joista voisi mainita ainakin äitiysavustuksen korotuksen, äitiyspakkauksen kehittämisen, lapsilisien korotuksen yksinhuoltajaperheille ja myös perheellisten opiskelijoiden huoltajakorotuksen opintotukeen. Myös vanhempainpäivärahaa korotetaan muiden päivärahojen tapaan niin, että ne olisivat jatkossa riittävän suuret, jotta tuensaajan ei tarvitsisi turvautua perustoimeentuloon.

Julkinen talous yhä merkittävissä vaikeuksissa

Eduskunnassa keskusteltiin tänään valtion lisätalousarviosta. Suomen talous on ollut toista vuotta kasvussa. Vertaamalla Suomea muuhun Eurooppaan nähdään karu totuus – Euroopan komissio julkisti alkuvuonna ennusteen, jonka mukaan Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 1,2 %. Ennuste jätti Suomen Euroopan maiden hännille, päihittäen vain ankarista talousvaikeuksista kärsivän Italian. Suomi on kasvanut jo pitkään hitaammin kuin muut, vaikka ihan viime kuukausien kehitys lupaakin parempaa.

Hidas kasvu on uusi normaali

Ensin hyvät uutiset

Työllisyys on kasvanut. Kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu sarja osoittaa työllisten määrän kasvaneen 16 000 ihmisellä. Etenkin dollarin vahvistuminen ja euron heikkeneminen ovat antaneet peesihyötyä vientiteollisuudelle.

Sitten huonommat uutiset

Ja tällä kertaa 230 miljoonaa euroa lisää taloussiirtolaisiin

Pari päivää sitten sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg totesi asian laidan jälleen kerran. 2/3 ns. Turvapaikanhakijoista ei saa turvapaikkaa. Tällöin ja tämän takia rohkenen puhua taloussiirtolaisista (economic migrants). Termi on yleisesti käytössä paitsi tietysti Suomessa.

Missä on inhimillisen surun (lisätalousarvion) raja?

Kun Microsoft ilmoitti irtisanovansa Suomesta peräti 2300 työntekijää, heräsivät suomalaispäättäjät. Monet osoittivat suruvalittelunsa työpaikkansa menettäneille Androidilla tai iPhonella. Tuore valtiovarainministeri Alexander Stubb osasi kertoa, että Microsoftin irtisanomiset otetaan huomioon syksyn lisätalousarviossa. Nyt tuon budjetin aika on koittanut. Mutta ihan mielenkiinnosta: Missä kulkee lisätalousarvion raja?

Talvivaaran kaivos on suljettava

Kysyin tänään eduskunnan täysistunnossa sekä valtionvarainministeri Alexander Stubbilta että elinkeinoministeri Olli Rehniltä, miten he voivat vakuuttaa yhdenkään sijoittajan siitä, että Talvivaaran kaivos kykenisi tulevaisuudessa tuottamaan markkinaehtoisesti voittoa. En saanut vastausta, koska sellaista vastausta ei ole olemassa.

Talvivaara on käänteinen rahasampo, jonne on jo pumpattu, pumpataan jatkuvasti ja pumpataan myös tulevaisuudessa valtavasti rahaa ilman, että on mitään takeita siitä, että yhtiö voisi markkinaehtoisesti tuottaa voittoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä