Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Krimin miehitys

Millainen uhka Venäjän "vihreät ukkelit" ovatkaan oikein Suomelle?

”Tunnuksettomat vihreät miehet” ja ”Pienet vihreät miehet”. ”Green men” ja ”Little green men”. ”Зелёные человечки” ja”Вежливые люди”.

Nuo kaikki ovat ilmaisuja suomen, englannin ja venäjän kielellä, joita on käytetty Venäjän tunnuksettomista sotilaista ja joihin saimme ensikosketuksen Venäjän Krimin niemimaan valtauksen aikaan helmikuun viimeisenä viikonloppuna 2014.

Jazz kuuluu kaikille... mutta kenelle kuuluu Krim?

Jimmy Cobb on jazzin eläviä legendoja, 87-vuotiaanakin loistokuntoinen rumpali ja kapellimestari, jonka moni muistaa Miles Davisin ja Sarah Vaughanin luottomiehenä.

Hienoa, että hänen keikoistaan saavat jotkut vielä nauttia Atlantin tälläkin puolen. Krimin Koktebel Jazz Partyssa... Hetkinen... Eikös se ole miehitetty maa, jonkinlaisten amerikkalaisten ja eurooppalaisten pakotteiden aihe.

Näyttääpä festivaalilla esiintyneen myös Georgi Garanjanin mainio big band. Klarinettisolistinaan... oho... Sarpilan Antti.

Krimin valtauksella Venäjä hallitsee nyt Mustaamerta sotilaallisesti täysin

Maailmassa on neljä suljettua merta, joihin kulku tapahtuu kapean salmen kautta. Muut meret ovat avoimia meriä. Nämä neljä suljettua merta ovat Itämeri, Mustameri, Punainenmeri ja Persianlahti. Välimerta ei lasketa suljetuksi mereksi laajuutensa vuoksi. Kaspianmeri on puolestaan varsinaisesti järvi, josta ovat kanavayhteydet Itämereen, Mustaanmereen ja Vienanmereen.

Onko Venäjä arvaamaton?

Päätelmänä Ukrainan kriisistä Nato-jäsenyyttä ajaneet poliitikot ja tutkijat ovat toistelleet mantraa, jonka mukaan Venäjä on arvaamaton ja turvallisuustilanteemme on sen takia muuttunut. Hokema johtunee paitsi tarpeesta vahvistaa mielikuvaa Venäjästä uhkana Suomelle, myös uskosta kansainvälisen politiikan integraatioteoriaan.

Mikä muuttaisi NATO-kantani?

Vastustan varsin jyrkästi Suomen NATO-jäsenyyttä. Jäsenyyden kannattajat ovat usein kyselleet, että jos nykyinen kehitys Venäjällä,  Krimillä ja Ukrainan itäosissa ei riitä mielipidettä muuttamaan, mikä sitten. On ihan perusteltua, että olipa mielipide mikä tahansa suuntaan tai toiseen, kertoo avoimesti ne perusteet, jolla se voisi muuttua.

Meidän täytyy palauttaa Krim takaisin Venäjään

Josko vielä kerran muistuttaisi tuosta Krimin miehityksestä kun siitä kerran Vladimir Valloittavakin muistuttaa...

 

Rossiya-1 :

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo antaneensa salaisen käskyn Krimin liittämisestä Venäjään.

"Me päätimme neuvottelut seitsemältä aamulla", Putin kertoo. "Kun olimme lähdössä, sanoin kollegoilleni: meidän täytyy palauttaa Krim takaisin Venäjään."

Maidanin jälkeen Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

Ukrainan tapahtumilla on merkitystä myös Suomelle, osa 2: 

Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin siitä, miten Maidanin vallankumous kukisti Viktor Janukovitshin vallan. Tässä osassa keskityn siihen, miten Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainan alueelle, kun Kreml ei enää kyennyt kontrolloimaan maata valtiojohdon kautta.

Maidanin jälkeen
 

Königsbergin sillat

Länsimaiden reaktiot Venäjän toimintaan ovat olleet selvästi hämmentyneitä ja monen lähivaltion mielestä myös varsin hampaattomia ja varovaisia. Pelokkaimpien arvioiden mukaan olemme jo ryhtyneet Chamberlainia myöntyväisempään politiikkaan, onhan rajoja jo siirretty yksipuolisilla ilmoituksilla. Kaikki tämä on vahvistanut Putinin itseluottamusta ja valmiutta seuraaviin askeliin.

Venäjä on eristettävä - maksoi mitä maksoi - Kekkosen konkurssi

Pihkovan äidit tietävät että Venäjä taistelee Itä-Ukrainassa palauttakseen Novorossijan itselleen. Putinin julma huumori hänen kehoittessaan separatisteja (po Venäjän joukkoja)  luomaan humanitaarisen käytävän  Ukrainan armeijan piiritetylle joukoille iskee eurooppalaiseen tajuntaan kylmäävästi: tämmöisenkö kumppanin kanssa on tehty hyvää tarkoittavaa yhteistyötä Neuvostoliton romahtamisen jälkeinen aika?

Krim, jalkapallon MM-2018 ja Venäjän jalkapalloliiton vuodetut keskustelut

Venäläinen Novaya Gazeta - sanomalehti julkaisi eilen ääninauhan jonka väitetään olevan nauhoitus Venäjän jalkapalloliiton hallituksen suljetusta kokouksesta. Nauhalla keskustellaan Krimin jalkapalloklubien ottamisesta mukaan Venäjän jalkapalloliigaan, mitä pakotteita tästä henkilökohtaisella ja kansallisella tasolla, ja miten päätös vaikuttaisi tuleviin MM-kisoihin 2018.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä