Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutusleikkaus

Koulutusleikkauspopulismi ei auta oppilaita

Vasemmistopuolueet ovat epätoivoisesti yrittäneet nostaa kurssiaan toistelemalla oppositiossa papukaijamaisesti mantraa “epäinhimillisistä ja eriarvoistavista” koulutusleikkauksista koko hallituskauden ajan. Tosin pari vuotta sitten hallituksessa ollessaan nämä tuomiopäivän profeetat kertoivat tarinaa “kipeistä, mutta tarpeellisista valtiontalouden sopeutustoimista”, siunatessaan vieläkin isompia koulutusleikkauksia.

Koulutusleikkaukset ovat siunaus!

Suomalainen koulutuskenttä toisesta asteesta ylöspäin on havaintojeni mukaan osin epäterve. Kristallinkirjas esimerkki vinoonkasvamisesta on maksuttoman koulutuksemme kruununjalokivien eli tohtoreiden jo 15 vuotta yhteen putkeen kasvanut työttömyys. Millään maalla ei ole varaa kouluttaa maksuttomasti tohtoria työttömäksi.

Pidä junnu pää ylhääl

Kadonneet pojat putosivat vaunuista lastenhoitajan katsoessa muualle. Koska heitä ei poimittu ajoissa takaisin, he joutuivat Mikä-Mikä-Maahan. Kadonneet pojat ovat sekä J. M. Barrien luomus tarinasta Peter Pan että todellisuus suomalaisessa hyvinvointivaltiossa: Liian moni poika putoaa, kun katsomme muualle, eikä kukaan ole heitä pelastanut.

Tila jonka omisti Jussi

Olipa kerran tila jonka omisti Jussi. Tai no Juhaksihan hänet oli ristitty ja kastettu, mutta Jussina kylänmiehet hänet tunsivat.

Ajat olivat maassa kovat ja niin piti tilallisenkin pähkäillä mistä sitä säästäisi. Vekslasi, käänsi ja väänsi tuo patruuna keinon toisensa perään. Nappasi torppariensa ja palkollistensa pussista ohimennen. Vaivaistaloissakin kävi velkojien kanssa visiitillä.

 

Jussilla oli sirpakka nuori piika tilallaan, Sanniksi häntä kutsuttiin.

Kolme pointtia koulutusinvestoinnista

Turhan monta kertaa viime viikkojen aikana koulutusleikkausten puolesta, lähinnä Kokoomuksen suunnalta, käytetty ”koulutus on investointi tulevaisuuteen” -argumentti kaatuu monelta osin hataruuteensa. Olen valtiovarainministerimme tapaan kerännyt tämän argumentin kaatavat kolme pointtia, ja leikimme kahden ensimmäisen kohdan jälkeen kyseisen perusteen taianomaisesti katoavan, vähän kuten hallituksemme on kaikelle politiikkaansa kohdistuvalle kritiikille jo kohta vuoden päivät tehnyt.

Hyvästi pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta.

Panin tasavallan risaiseksi. Sain risaisen valtion. Voi vittu kun joskus se rasittaa. Tunkekaa innovaatiot perseeseenne. Koulutusleikkaukset, eläkeläisten heikkoa heikompi asema, ruokajonot. Kaikki toivo on menetetty. Pakolaiskriisiä on turha syyttää Suomen alasajosta. Päättäjien ylimielisyys kansalaisia ja ruskeakielisyys korporaatioiden johtajia kohtaan on tämän loppuunmyynnin saanut aikaan. Lilius nauraa matkalla pankkiin, eikä hän ollut ensimmäinen saatikaan viimeinen valtionyhtiöistä optioita nostava johtaja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä