Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kertausharjoitukset

Puolustusvoimien yhteiskuntasuhteet eivät kuulu vapaaehtoisiin harjoituksiin

Laki ei ole niin kuin se luetaan, vaan niin kuin se kirjoitetaan. Kirjoitettu laki koskee myös Puolustusvoimia eikä Puolustusvoimia koske vain Puolustusvoimien itsensä lukema laki. 

Puolustusvoimat on hierarkkinen organisaatio, jossa kaikesta viime kädessä vastaa Puolustusvoimien komentaja. Hierarkkisessa linjaorganisaatiomallissa vastuu kerääntyy kohti huippua. Alaiselle riittää, että noudattaa esimiehen käskyä.

Suomen puolustusvoimien on syytä testata nopeuttaan

Tehtiinkö asevelvollisuuslain hiljattaisessa muutoksessa iso virhe, kun nopeista kertausharjoituksista piti tehdä moderni ratkaisu puolustusvoimien perusongelmaan,  sen äärettömään hitauteen vastata minkään tason sotilaalliseen uhkaan? Vaikuttaa näet siltä, että lakimuutoksessa kyse oli todella typerästä ratkaisusta, joka ei ratkaissut ongelmaa lainkaan.

Pikakertaus on opintojen äiti - myös valmiuden nostossa

Turvallisuusympäristön nopeat muutokset ovat pakottaneet Suomenkin uudistamaan puolustusvoimien rakenteita ja tehostamaan valmiuden kohottamista.

Puolustusvoimia on virtaviivaistettu vahvuudeltaan kompaktimmaksi. Kalustoa ja johtamisjärjestelmiä on uudistettu. Armeija on tänään moderni, motorisoitu ja liikkuva, tulivoimainen sekä kansainvälisesti harjoitellut.

Tällä kaikella ei kuitenkaan tee mitään, ellei sotajoukkoja ja -kalustoa saada nopeasti liikkeelle.

Pikakertausharjoitukset mahdollisiksi

Asevelvollisuuslaki muuttuu heinäkuun alussa. Tasavallan presidentti on vahvistanut asiaa koskevan lakimuutoksen. Uusi laki mahdollistaa maan sotilaallisen valmiuden nopean kohottamisen, jos siihen on tarvetta. Pikakertausharjoitus voi koskea kerrallaan 25000 asevelvollista ja se voi kestää 30 vuorokautta.

Uusi laki määrää, että että kertausharjoituksista on annettava määräys kolme kuukautta ennen harjoituksen alkua. Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jos Suomen turvallisuusympäristössä ilmenee välttämätön tarve sotilaallisen valmiuden  joustavaan kohottamiseen.

Suomi alkanut reagoida Venäjän uhkaan

Aivan uunituore hallituksenesitys asevelvollisuuslain muuttamiseksi kertoo lähinnä siitä, että vihdoin Venäjä koetaan myös valtiojohdon ylimmällä tasolla uhkaksi. Erityisen nopeaa lainsäätämistä kuvaa sekin, että lakimuutoksen pitäisi tulla voimaan jo 01.07.2016. Ei ihan huonosti ylijohdolta. Osoittaa sen, että epäilyistä huolimatta siellä ollaan hereillä.

Vapaaehtoisten kertausharjoitusten kiinnostus alhaalla

Olen nyt alle vuoden sisällä osallistunut kahteen vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen.
Molemmilla kerroilla meno on ollut rentoa, mutta myös määrätietoista.
Uutta on opittu, vanhaa kerrattu ja inttikavereiden kanssa muistoja verestetty.

Yksi asia kuitenkin on jäänyt harmittamaan, nimittäin alhainen maanpuolustustahto.
Molemmilla kerroilla kutsun saaneista tuli paikalle vain noin 10-14 prosenttia!

Terveisiä kouluttajakurssilta: Osa V

Hei jokaiselle Uuden Suomen lukijalle! Palaamme vielä viimeistä kertaa kouluttajakurssi 22:n tapahtumiin ja tunnelmiin tässä kirjoituksessa. Päätöspäivä on tapahtumasisällöltään ohuempi kuin aikaisempien päivien kirjoitukset, mutta kirjoituksen päätteeksi pohdin mennyttä viikkoa yleisluonnollisesti.

Terveisiä kouluttajakurssilta: Osa IV

Terve jälleen jokaiselle Uuden Suomen lukijalle! Viikko jo loppupäässä ja harjoituksia takana iso liuta. Viikon tunnelmat ovat olleet hyvät ja kuten eilen totesin, niin ryhmäkiinteytyminen on kehittynyt roimasti, sillä keskustelu ja vitsailun taso on muuttunut läheisemmäksi.

Terveisiä kouluttajakurssilta: Osa III

Hei arvoisat Uuden Suomen lukijat! Jälleen on yksi päivä harjoituksesta takana ja viikko myös sopivasti puolessavälissä. Paljon on tänään puuhailtu ja paljon on saatu aikaiseksi niin koulutuksellisesti kuin fyysisesti.

Terveisiä kouluttajakurssilta: Osa II

Hei taas kaikille Uuden Suomen lukijoille! Tiistai on tätä kirjoittaessa jo kääntynyt myöhäiseen iltaan niin valmisteluiden kuin päivän toiminnan osalta. Pyrin jälleen tiivistämään ajatukseni mahdollisimman helposti luettavaan muotoon niin te arvoisat lukijat saatte kattavan näkökulman päivän tapahtumiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä