Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Japani

Fukushima tuplasi Amerikan viinin radioaktiivisuuden

Fukushiman seuraukset ovat kauaskantoisia.

Laitos vuotaa yhä tänä päivänä, itseasiassa enemmän ja nyt kaukana onnettomuuspaikalta: pohjaveden kuljetettua radioaktiivisia aineita, sulaneista ytimistä jotka ovat karanneet laitoksen suojakuorista maan sisään.

Fukushimasta voi lukea lisää täältä:

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257103-mita-tapahtuu-fukus...

--

Viinien testissä käytettiin vuoden 2012 vuosikertaa. Millainen piikki Suomen tuotteissa näkyy?

Donald Trump tapaa maailman johtajista ensimmäiseksi Japanin pääministeri Aben

 

Arvailut siitä, kuka on se valtionpäämies, jonka presidentiksi valittu Donald Trump tulee ensimmäisenä tapaamaan lienee nyt ratkennut.

Tokiosta ilmoitettiin yöllä, että ensimmäinen tapaaminen on sovittu Japanin pääministeri Aben kanssa;

Japanin kielen ja kulttuurin opetuksen tulevaisuus Suomessa

Japanin kielen opetus päättyy Aalto-yliopiston kielikeskuksessa vuoden loppuun mennessä ja kielen viimeinen alkeiskurssi on meneillään. Aiemmin kielivalikoimassa luovuttiin italian kielen opetuksesta. Aalto-yliopistossa oli viime vuonna peräti 140 japanin kielen opiskelijaa ja kielikeskuksen johtokunnan opiskelijajäsenet ovat olleet johdonmukaisesti lopettamispäätöstä vastaan.

Japani ulos, somalin kieli sisään - näin yhteiskunta luo rasisteja

Iltalehden päivän meili herätti minussa monenlaisia ajatuksia. Palautteen antaja kummasteli yliopistojen ja korkeakoulujen säästöjä, joissa ei tunnu olevan lainkaan koordinaatiota tai järkeä ylipäätään.

Kirjoittaja oli erityisen närkästynyt Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston säästöistä, joista hän nosti esiin japanin kielen kohtalon Suomessa. Helsingin yliopisto on ilmoittanut lopettavansa japanin kielen professuurin kokonaan ja samaan aikaan Aalto-yliopistosta loppuu japanin kielen opetus.

Robottitakseja ja maglev-ratikoita

Kuten olette saaneet lehtien sivuilta lukea, liikenne- ja viestintävaliokunnan delegaatio teki valiokuntamatkan Etelä-Korean Souliin ja Busaniin sekä Japanin Tokioon. Liikenteen ja viestinnän tekniikka, rakenteet ja liiketoimintamallit muuttuvat lähivuosina nopeasti, ja Etelä-Korea ja Japani ovat viime vuosina investoineet näiden kysymysten tutkimukseen ja palvelukehitykseen suuria summia.

Suomi on yhä Pohjolan Japani

Suomesta puhuttiin Pohjolan Japanina jo minun lapsuudessani. Silloin viitattiin resurssiköyhän maan määrätietoiseen teollistamispolitiikkaan, kovaan työmoraaliin ja nopeaan elintason nousuun sodan hävityksen ja pitkäaikaisen periferiassa oleilun jälkeen. Nyttemmin Japani on vajonnut pitkäaikaiseen deflaatiokierteeseen, väestö ikääntyy uhkaavasti ja huolimatta vahvasta vientiteollisuuden pohjasta talous ei vain tunnu kasvavan.

Atomipommi oli iso jytky

On kulunut 70 vuotta siitä kun Yhdysvallat pakotti Japanin antautumaan pudottamalla 15 kilotonnin ydinpommit Hiroshimaan ja Nagasagiin.

Meille on jatkuvasti todistettu kuinka USA hyökkäilee sinne sun tänne ja käyttää vielä sotilasliitto Natoakin tähän sotapolitiikkaansa.

 

Persumamu

Joku saattaa ajatella että eikö ole ristiriitaista kansallismielisenä muuttaa ulkomaille - tavallaanhan se kai voidaan tulkita maanpetturuudeksi? Olettaisin että ainakin muutamat kansallismielisistä tuttavistani pitävät minua kuin rottana joka hyppää uppoavasta laivasta. Jotkut pelottelevat tuolla Japani-laivan epävarmuudella: vähenevästä väestöstä aiheutuvat yhteiskunnalliset ongelmat kuten romahtava eläkejärjestelmä, räjähtelevät ydinvoimalat, maanjäristykset, tsunamit, jne.

Kulttuuri, piratismi ja Desucon

Olin muiden piraattien mukana viikonloppuna Piraattinuorten ständillä Desuconissa, Lahden Sibeliustalolla. Saimme käytyä useita mielenkiintoisia keskusteluja niin tekijänoikeuden suoja-aikojen vaikutuksista GPL-lisenssiin, kannabiksen laillistamisesta, kuin demokratian lisäämisestä poliittisessa järjestelmässämmekin. Flyereitä ja "ainoaa toimivaa kopiosuojaa", eli piraattilogolla varustettua ehkäisyvälinettä, meni aika paljon ja saimme kerrottua harrastajille piraattien tärkeimpiä tavoitteita.

Ikaalisten kenraali ja Venäjän malli 100 vuotta sitten

Ikaalisten kenraali ja Venäjän malli 100 vuotta sitten

 

Kenraali, vapaaherra Oscar Ferdinand Gripenberg (1838 Ikaalinen – 1916 Pietari)

 

Wikipedia; http://fi.wikipedia.org/wiki/Oskar_Gripenberg

Suku; http://fi.wikipedia.org/wiki/Gripenberg

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä