Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Itä-Helsinki

Itä-Helsinki kuuluu kaikille

Vieraillessani eduskuntavaalikampanjani kuluessa Itä-Helsingissä paikalliset asukkaat ovat tulleet juttelemaan kanssani ja kertoneet minulle huolistaan. Olen itsekin jo kauan sitten pannut Itä-Helsingissä merkille ilmiöitä, jotka ovat valitettavan tuttuja monista eurooppalaisista suurkaupungeista. Itäkeskuksessa käydessään ei voi olla huomaamatta, miten Suomessakin pakolaistaustainen väestö on alkanut keskittyä tietyille alueille. Ilmiön havaitsee vielä selvemmin Puotinharjun pian purettavassa vanhassa ostoskeskuksessa.

”Pitää alistua – otanko huivin?”

Hyvää lähestyvää Wappua!

Minä olin jo kirjoittanut blogin, jossa olisin ylistänyt kevättä, opiskelijoita, työläisiä ja naisia. 

Olisin siinä äärimukavassa blogissa miettinyt sitä mikä meitä yhdistää – sen sijaan mikä meitä erottaa. Sopu ja yhteisymmärrys ovat tärkeitä asioita; samoin rakkaus ja kuten Hjallis – tämä ministeriksi haluava nano-oligarkkimme niin nätisti sen sanoo - ”huolenpito”.

Helsinki vähättelee idän potentiaalia

Hallinto-oikeus kumosi osan kaupunkibulevardeista hetki sitten - mikä on mielestäni pelkästään hyvä asia! Kaupunkibulevardit olisi monelta osin kaupungille tuhoisa seuraus, sillä se vaarantaisi Helsingin kilpailukyvyn. Moni asiakaskeskeinen yritys sekä toimivan logistiikan vaativa yritys veisi rahat ja työpaikat ulos Helsingistä. Silti vieläkään ei voida nähdä täydennysrakentamiselle ja kaupunkibulevardeille toista vaihtoehtoa - tai edes tuoda vaihtoehtoismallia rinnalle. Rakas pääkaupunkimme mieluummin syrjii tällä tavoin hieman harvempaan kaavoitettuja alueitaan.

Östersundom on itäisen suurpiirin ja koko Helsingin tulevaisuus

Olen muutaman kerran kuullut muilta kuntavaaliehdokkailta, että Östersundom pitäisi rauhoittaa ja suojella asuinrakentamiselta. Tällainen kuulostaa todella oudolta ja Helsingin kehityksen kannalta järkyttävältä haaskaukselta. Samaan aikaan kuitenkin oltaisiin rakentamassa Malmin lentokenttä ja Laajasalon kaupunginosan edustalla sijaitseva Vartiosaari täyteen asuntoja. Kuitenkin sekä Malmi että Vartiosaari tulisi säilyttää ja kehittää palvelemaan ihmisiä niissä tarkoituksissa, mihin ne on aikanaan luotu. Ilmailu kuuluu Malmille ja virkistyskeidas Vartiosaareen.

Itä meidän

Itä-Helsingin rakentamisessa ja kehittämisessä otetaan tulevina vuosina merkittäviä ja innostavia harppauksia eteenpäin. Alueelle rakennetaan paljon uusia asuntoja, jotka tuovat palveluja ja työpaikkoja mukanaan. Itä-Helsingistä kehittyykin oma pieni kaupunkinsa Helsingin sisälle.

Vartiokylään uusia kaupunkipientaloja

Helsingissä tapahtuu rakentamisen ympärillä paljon tällä hetkellä. Kaupunkiin on tavoitteena rakentaa vuosittain 6 000 asuntoa. Vauhti on kova, mutta tarpeellinen, sillä lisääntyvä asuntojen tarjonta pitää pääkaupungin asuntojen hinta- ja vuokramarkkinat kurissa. SDP on esittänyt Helsingissä vieläkin korkeampaa asuntorakentamisen tahtia, sillä asuntotuotanto ei ole pysynyt pääkaupungin kasvavan väkiluvun tahdissa. Hinnat ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana räjähdysmäisesti erityisesti kantakaupungin alueella.

Itä-Helsingin ilme mullistuu ensimmäisen korkeakoulun myötä

Itäinen Helsinki on tuntunut olleen pitkään lapsipuolen asemassa kaupungin kehittämisen suhteen. Kaupungin kasvaessa huomio siirtyy yhä enemmän myös Itä-Helsingin rakentamiseen ja viihtyvyyden lisäämiseen. Merkittävä kehitysaskel Itä-Helsingin kasvussa otetiin, kun tehtiin päätös Metropolian ammattikorkeakoulun uuden kampuksen rakentamisesta Myllypuroon. Metropolian kampuksesta tulee Itä-Helsingin ensimmäinen korkeakoulu.

Puhoksen kohtalo- puretaanko vaiko ei pureta?

Viime aikoina mediassa itäkeskuksen puhoksen purku on herättänyt paljon keskustelua. Media kirjoituksissa on hyvin voimakkaasti tuotu esille puhoksessa toimivien yrittäjien näkökulma ostoskeskuksen purusta.  Yrittäjät vastustavat lähes poikkeuksetta purku suunnitelmia. Erään yrittäjän sanoin ”Paikka on loistava. Täällä on hyvä yhteishenki. Jos tämä puretaan, se on jo olemassa olevan haaskausta”

Kaikki hyvin Itä-Helsingissä

Helsingissä vähintään 70 lasta tai nuorta pahoinpidelleen, lähinnä maahanmuuttajataustaisen jengin poliisi tutkinta jatkuu varmaan vieläkin, mutta on hyvä pitää yllä vakavaa keskustelua tästäkin tapahtumasta julkisesti. Voisimme aloittaa vaikka siitä, että miten ihmeessä poliisi ei ole varoittanut ihmisiä tällaisesta ilmiöstä, kun asian vakavuus on ollut tiedossa. Selityksiä voi olla vain kaksi, joko poliisin toiminta on ollut tämän jutun osalta todella jäässä tai sitten asiaa on pelätty/kielletty tuomasta julkisuuteen. On vain ihme, että ketään uhreista ei menettänyt henkeänsä.

Vuokra-asukkaiden ghettouttaminen ei käy

Perussuomalaisen helsinkiläisen kansanedustajan Tom Packalénin ideoima kaupungin vuokralaisten pisteyttämisen ja pakkomuuttojen malli ”nollaluokan” alueille tuo ikävästi mieleen kaikuja 1930-luvun Euroopasta.

Packalén ehdotti tänään Hesarissa, että kaupungin vuokra-asunnoissa asuvat pisteytettäisiin nollasta viiteen ja he saisivat asunnon sitä paremmalta alueelta mitä paremmat pisteet heillä olisi. Huonoiten käyttäytyvät sijoitettaisiin Packalénin ideoimille ”nolla-alueille”, minne keskitettäisiin muun muassa enemmän sosiaalipalveluita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä