Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Impivaara

Valtioneuvosto määräsi vieraslajit tuhottaviksi - Ryhdy toimeen!

Luin aamulla paperisesta sanomalehdestä että valtioneuvosto on määrännyt vieraslajit tuhottavaksi. Tottahan se, kun kerran lehdessä niin luki. Tosin nykyisin on viisasta varautua siihen, että ehkä vain 10 % siitä mitä lehdestä tänään luet on totta.

Ei, persujen murheeksi valtioneuvosto ei ainakaan lehden mukaan tarkoittanut ulkomaalaisia eikä ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, vaan kasveja ja eläimiä.

Paluu Impivaaraan on siis alkanut. Ongelmiakin aiheeseen viljalti liiittyy, sillä kuka määrittää ja minkä hetken perustella mitä ovat vieraslajit? Cityvihreätkö?

Impivaaralaisuus on ilmastoystävällistä

Valitettavasti parhaillaan Puolassa käytävässä ilmastokokouksessa on jouduttu toteamaan, että globaalit päästöt ovat kasvaneet sitten edellisen ilmastokokouksen. Suomessa päästöt henkeä kohden ovat melko korkeat lämmityskustannusten ja energiaintensiivisen teollisuuden vuoksi. Pienet kotitaloudet kylmässä ilmastossa kuluttavat paljon energiaa. Kotitalouksien pienuus johtuu kuitenkin pitkälti vähäisestä väestöstä. Alhainen väestönkasvu tulisi laskea maalle eduksi hiilijalanjäljen mittauksessa. Ehkä Afrikan johtajiakin saataisiin tällä kannustettua vastuulliseen väestöpolitiikkaan. 

Sata vuotta impivaaralaisuutta. Impivaara ja ihmiskunta

Ainakin edelliset sata vuotta käytettyjen ja sinä aikana hioutuneiden  ja  kuluneiden  kansallismielisten idiomien ja anakronismien käyttö saavutti  uuden huippunsa ja ennätyksensä juhlapuheissa ja medioissa eillisen päivän, Suomen virallisen itsenäisyyden 100- vuotispäivän yhteydessä. Minä en aio tässä impivaaralaisuutta käsittelevässä blogissani niitä idiomeja enkä anakronismeja enää käyttää. Tämä tekstini on siis siinä mielessä vähän kuin eri planeetalta kotoisin.

Kyllä taas hävettää!

Suomen kielessä on hauskoja sanoja, kuten lintukoto, ulkomaanpelle ja Impivaara, joista yhtäkään ei käytetä missään toisessa EU-maassa. Asioista paremmin perillä olevat voivat valaista tarkemmin, mutta olen melko vakuuttunut ettei vastaavia sanoja ole missään toisessa kielessä.

Mietitään hetki näiden sanojen merkityksiä ja käyttöä: 

Lintukoto

Utopia Impivaarasta

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen visio Suomesta 2025 maalaa utopiaa Impivaarasta, jonka luominen ei kuulu hallituksen toimeenpanovallan piiriin. Visio ei muutu realistisemmaksi, vaikka hallituspuolueet haluaisivat varata sen toteuttamiseen seuraavat 10 vuotta.

Persujen solidaarisuuskäsite

Heti kun luin otsakkeeni huomasin ettei moista sanaa solidaarisuus löydy laisinkaan Persujen ohjelmista. Emme siis ole osa Eurooppaa, emme osa globaalia maailmaa,emme riippuvaisia taloudellisesti tai poliittisesti mistään muusta kuin omasta maastamme ja sen puolustamisesta kaikkia muita vastaan. Hämmästyttävää että suuri joukko tavallisia, rehellisiä suomalaisia voi nähdä asian samalla tavalla. Soinilaiset ovat todella osanneet käyttää nationalsmia(ei kovin kaukana kansallssosialsmista) hyväkseen. Sosiaalidemokratiaan ja vasemmistoon on aina kuulunut solidaarisuuden käsite.

Impivaaraan ei pääse raitiovaunulla

Myönteisiä terveysvaikutuksia saa, kun käyttää lähiviheralueita vähintään viisi tuntia kuukaudessa tai liikkuu yli kaksi kertaa kuukaudessa luonnossa kaupungin ulkopuolella.

Luonnossa kävely vähentää lihasjännitystä, laskee verenpainetta, lisää vastustuskykyä, vähentää riskiä sairastua allergioihin ja laskee stressitasoa.

Ero elvyttävyyteen metsän hyväksi ilmenee jo 15 minuutin oleskelun jälkeen.

Elinvoimaisuus lisääntyy 15 minuutin istumista seuranneen puolen tunnin kävelyn jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä