Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Fennovoima ja ydinvoima

Sähköautoilun totuus-Suomessa kantama noin 100km. Tarvitsemme myös ydinvoimaa.

Eilen julkistettiin tutkimus, joka ei itselle ainakaan ollut yllätys. Suomessa sähköautolla et pääsekään edes Helsingistä Lahteen pakkasilla.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/yhdysvaltain-autoliitto-t...

 

Tiesittekö myös sen, että sähkö ei tule seinästä? Ei myöskään raha tule taikaseinästä, kuten monet näin antaa ymmärtää.

Suomesta EU:n suurin uraanin tuottaja?

 

Pasi Peiponen kirjoitti (Yle 25.10.), että Terrafamen aikomus hakea lupaa uraanin talteenottoon tarkoittaa, että Suomesta voi tulla keskeinen uraanin tuottaja. A-studio käsittelee asiaa tänään.

Olen odotellut tällaisia uutisia kahdeksan vuotta. Pari vuotta sitten ihmettelin, onko kyse kalliista työllisyyselvytyksestä vai uraanista. Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan tietokirjan Talvivaaran vangit (Siltala 2016) mukaan sitä oli kateissa 550 tonnia.

Missä on sinun ideologinen sokea pisteesi politiikassa?

Kahden viime päivän aikana on nähty useita arvolatautuneita poliittisia keskusteluita liittyen Emma Karin valtuustoaloitteeseen Helsingin kaupungin irroittamiseksi Fennovoiman osakassopimuksesta ja professori Markus Jäntin osallistumisesta seminaariin, jossa keskusteltiin lukukausimaksuista.

Tuuli käy idästä

"Tulevaisuudessa meitä odottaa Tšernobylin filosofinen ymmärtäminen. On kaksi valtiota, joita erottaa piikkilanka: toinen on itse vyöhyke, toinen muu maailma. Vyöhykettä ympäröivillä mädäntyvillä tolpilla riippuu kuin ristillä kirjailtuja käspaikkoja... Sellainen on meillä tapana. Ihmiset tulevat tänne kuin hautausmaalle... Täällä on teknologian jälkeinen maailma." (Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous)

Suomalainen anarkismi vaikuttaa lähinnä mielisairaudelta

Harvoin sitä tuntee itseänsä yhtä hölmistyneeksi, kuin pohdiskellessaan suomalaisen anarkismin syitä ja seuraamuksia. Ottakaamme tarkastelun alle vaikkapa kaksi viimeisintä julkisuutta saanutta kotoperäisten anarkistiemme saavutusta; Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaalla harjoitetut tuhotyöt ja väkivalta, sekä Pohjolan Matkan varikolle tehty tuhopolttoisku. Ydinvoimalatyömaalla harjoitettua toimintaa aktivistit ovat perustelleet ydinvoiman luontoa tuhoavilla vaikutuksilla, linja-autovarikolle tehtyä tuhopolttoiskua taas eläinten oikeuksien puolustamisella.

Kaivattua jylinää

Kuluneen viikon uutinen Fennovoimasta herättää toivoa siitä, että Suomeen halutaan vastaisuudessakin investointeja ja teollisia työpaikkoja.

Suomalaisviranomaisten on syytä selvittää Fortum Oyj:n toiminta

Suomalaisviranomaisten (mm. Finanssivalvonta) olisi syytä pikimmiten selvittää, toimivatko Fortum Oyj ja Suomen valtio Fortum Oyj:n enemmistöomistajana nyt Fennovoima-kuviossa ja Hanhikiven ydinvoimalahankkeessa Suomen lainsäädännön mukaisesti, lähinnä osakeyhtiölain (1 osan 1 luvun 7 §) ja arvopaperimarkkinalain (1 osan 1 luvun 3 § sekä myös 4 §) mukaisesti. Kyse on yhdenvertaisuudesta, kiellosta antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja sekä siitä, että yhtiö noudattaa riittävien tietojen tasapuolisesta pitämisestä saatavilla kaikille osakkeenomistajille.

Kepulikonstein Talvivaarasta Pyhäjoelle

Muistaako enää kukaan, kuka oli ympäristöministerinä ponnekkaasti edistämässä Talvivaaran kaivoshanketta ja kenen perheen pikkulasten nimissä oli sijoitettu samaisen kaivosyhtiön osakkeisiin? - Aivan oikein: Paula Lehtomäkihän (kesk) se.

Entä kuka on elinkeinoministerinä ponnekkaasti edistämässä Pyhäjoen ydinvoimalahanketta ja kuka on antanut valtionyhtiöiden johdon ymmärtää että niiden tulee sijoittaa samaisen voimalayhtiön osakkeisiin? - Aivan oikein: Olli Rehnhän (kesk) se.

Kuinka venäläinen rahakasa teki itsenäisiä päätöksiä Suomen energiapolitiikassa

Fennovoimaa oli mietitty myös saarivaltion näkökulmasta. Energian tarve tulisi lähivuosina nousemaan reippaasti, eivätkä kaikki Suomeen perustettavat palvelinsalitkaan tulisi toimimaan ilman sähköä. Uuden "kotimaisen" omistajan rooli kokonaisuudessa herätti kuitenkin epäilyksiä sekä kansassa että poliitikoissa. Keskusteluja käytiinkin monissa paikoissa:

- Minä en ymmärrä suomalaisia, venäläinen oligarkki sanoi. - Siellähän ollaan aivan sekaisin. Meidän rahamme eivät kelpaa, vaikka tietääkseni rahakasat eivät koskaan ole tehneet poliittisia päätöksiä.

Kuin käärmettä pyssyyn

 

Energiankulutuksen rajaton kasvu ei voi jatkua eikä sen ole välttämätöntä jatkua. Miksi siis valmistaudumme tuottamana Suomessa yhä enemmän energiaa ja vielä valmistaudutaan  luovuttamaan 34 % energiasta Rosatomille myyntiin?

 

Suomen sähköstä  noin 30 prosenttia on tuotettu ydinvoimalla.  Viides ydinvoimala on tekeillä ja kuudetta yritetään ajaa Suomeen kuin käärmettä pyssyyn.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä