Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskunnan ulkopuoliset puolueet

Vähintään yksi kansanedustaja kaikille puoluerekisterin puolueille

Olen tehnyt keskustelun avaukseksi uuden kansalaisaloitteen, jossa esitän, että kaikille eduskuntavaaleihin osallistuneille, puoluerekisteriin merkityille puolueille on taattava vähintään yksi kansanedustajan paikka. Aloite on avautunut kansalaisaloite.fi -palvelussa allekirjoituksille osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4531.

Kuivataan suo!

Salla Nazarenkon toimittaman uuden Korruptio Suomessa (Into) -kirjan mukaan Suomen kuva korruptoitumattomana maana on vääristynyt. Käsitys korruption vähäisyydestä perustuu kirjan mukaan niin sanottuun CPI-indeksiin, joka ei kuitenkaan kirjan tekijöiden mukaan ota lainkaan huomioon rakenteellista korruptiota. Yksi kirjan kirjoittajista on ekonomisti Erkki Laukkanen. Seuraava lainaus on kirjasta kertovasta artikkelista Taloussanomissa 5.3.2019:

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet mukaan puoluekannatusmittauksiin

Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kahtia ja "Uusi vaihtoehto"-ryhmän jäsenten mahdollisesti aloittama uuden puolueen kannattajakorttien keruu ovat muuttaneet edellytyksiä, joilla esimerkiksi YLE ja Helsingin Sanomat voivat tehdä luotettavan suuntaisia puoluekannatusmittauksia. On vaadittu "Uuden vaihtoehdon" mukaan ottamista kannatusmittauksiin omana rivinään, mikä sinänsä on järkevää. Mielestäni tämä ei kuitenkaan riitä.

Nuiva linja - Mitkä puolueet voivat tehdä Perussuomalaiset kanssa yhteistyötä?

Mitkä puolueet ovat valmiita tekemään yhteistyötä perussuomalaisten kanssa joiden nuiva linjansa sai voiton puolueen sisällä.

Kovaan ääneen on vaadittu rajaa kiinni, markkaa takaisin ja irti EU:sta. 

Minä haluan sen tietää, koska se rajaa kyseiset puolueet ainakin tehokkaasti pois omalta ääneltäni seuraavissa vaaleissa.

 

Yllätyksiä ja sydämentykytystä luvassa puoluekartalle

Puolueita tulee ja puolueita menee, aina sen mukaan, minkälaisille aatteille ja pyrkimyksille yhteiskunnassa on tarvetta ja kysyntää. Nuorimmat paikkansa eduskunnassa vakiinnuttaneet puolueet, Vihreät ja Perussuomalaiset, ovat tyypillisiä esimerkkejä. Edellinen pompahti puoluekartalle siksi, että ympäristönsuojelua ei 70-80 –luvuilla mikään muu puolue pitänyt vakavasti ohjelmassaan, ja Perussuomalaiset taas nousi 90-luvulla SMP: n jäänteistä puolustamaan nimensäkin mukaisesti perus suomalaista ja vastustamaan EU-eliittiä ja sen tuomaa kiusaa ns. pienelle ihmiselle.

Arvio eduskunnan ulkopuolisten puolueiden mahdollisuuksista kunnallisvaaleissa

Tällä hetkellä Suomessa on neljätoista rekisteröityä puoluetta, joista kuusi on eduskunnan ulkopuolisia. Monet miettivät varmasti, kuinka mielekästä eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla on osallistua kevään kunnallisvaaleihin, jos resurssit ovat niukat ja pelko siitä, että äänestäjät eivät pitäisi niitä kovin uskottavina, suuri. Muutamalla niistä on kuitenkin rajatusti mahdollisuuksia tuoda itsensä esiin, joten niistä kannattaa olla tietoinen niidenkin, jotka tekevät omaa vaalityötään suurempien eduskuntapuolueiden riveissä.

Suomessa on nyt liberaali puolue

 

Suomen puoluekentässä on tähän asti ollut  aukko. Sieltä on puuttunut selkeästi arvoliberaali markkinahenkinen puolue, joka haluaisi antaa ihmisille päätösvallan omiin asioihinsa sekä sosiaalisissa että talouteen liittyvissä kysymyksissä. Nyt sellainen on puoluekartalle tuotu: Liberaalipuolue - Vapaus valita r.p.

Eroon yksipuoluejärjestelmästä

Eroon yksipuoluejärjestelmästä

Tuoreessa YLEn gallup-mittauksessa merkittävintä taisi olla uutislukijankin kertoma havainto, että jotkut olivat nyt hylänneet eduskuntapuolueet ja kannattivat eduskunnan ulkopuolisia puolueita.

Suomihan on ollut eduskunnan osalta yksipuoluejärjestelmässä. Kaikki eduskuntapuolueet ovat kannattaneet EU- ja eurojäsenyyksiä. Nämä jäsenyydet sanelevat politiikan.

Suomen Kevät - pienpuolueiden kattojärjestö?

Eilinen blogaukseni pienpuolueiden yhdistämisestä herätti aimo pinon kommentteja, hurjasti blogissa ja sitäkin enemmän muiden viestimien kautta. Ideaa vihattiin ja rakastettiin, mutta ennen kaikkea sitä jatkokehitettiin. Oma ajatukseni puolueiden yhdistämisestä lieni kovin epärealistinen, mutta parempi malli voisi löytyä kattojärjestömallista, jota esitti Jari Väli-Klemelä ja jota tässä hieman konkretisoin keskustelumme pohjalta.

Testattu yhteistyöverkoston malli

Vaalit, tulokset, raha, perhe ja ystävät

Ensimmäiset eduskuntavaalini ehdokkaana ovat ohi. Toisaalta olo on hyvin helpottunut, että raskas urakka on nyt takana. Toisaalta tietysti mielessä on myös pettymys siitä, ettei yksikään eduskunnan ulkopuolinen puolue päässyt läpi, taaskaan. Vaikka moni kaduilla puhui muutoksen kaipuusta sekä kyllästymisestä nykymenoon, silti 30% ihmisistä jätti äänestämättä. Ja vaikka Itsenäisyyspuolue ja Piraatit olivat vaalien suurimmat voittajat (IPUn kannatus nousi 423%, absoluuttisesti mitattuna 10 479 ääntä, Piraateilla kannatus nousi n.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä