Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta Boris Jeltsin

Satunnaisen suomalaisen ajatuksia Venäjästä ja venäläisistä, AD 2016

Tässä blogikirjoituksessa ei ole oikeastaan mitään syvällistä asiaa tai hienoa analyysia, kunhan kertaan omia muistojani ja selitän omaa (epäasiantuntijamaista) tulkintaani Venäjän nykytilasta.

- - -

Elokuussa 1991 ratkesi Viron, Suomen ja maailman kohtalo

# On kulunut neljännesvuosisata niistä puistattavan jännittävistä vaiheista, joiden seurauksena Neuvosto-Eesti julistautui itsenäiseksi. Mihail Gorbatshovin Perestroika-kauden seurauksena Berliinin muuri oli murtunut marraskuussa 1989. Se johti Itä-Euroopan satelliitivaltioiden irrottautumiseen Moskovan holhouksesta. Mutta Neuvostoliitto oli vielä koossa. Viro ja Baltian maat olivat osa Neuvostoliittoa.

Gorbatshov puhuu itselleen

Mihail Gorbatshov kuuluu viime vuosisadan ehdottomiin suurmiehiin. Kylmän sodan kaudella kilpavarustelu kahden järjestelmän välillä oli riistäytyä käsistä. Atomisodan mahdollisuus oli olemassa.

 

Gorbatshov pelasti Euroopan suursodalta 9.11.1989

On kulunut neljännesvuosisata Berliinin muurin murtumisesta. On luojan lykky, että Kremliä hallitsi silloin rauhan mies nimeltä Mihail Gorbatshov eikä esimerkiksi Vladimir Putin, joka taisi tuolloin hoidella vakoiluhommia Saksan ”demokraattisessa” tasavallassa.

Ukraina oli Putinille viimeinen pisara - Suomi ja Baltia turvassa

Suomella ei todellakaan ole mitään vaaraa eikä huolestumisen aihetta, jos kerran Putin ryhtyy kunnolla tositoimiin vasta kun veljeskansa Ukrainassa syttyy kapina ja Kremlin tukema presidentti heitetään yli laidan.

Putin on sanonut, että Neuvostoliiton romahtaminen oli meidän aikamme suurin geopoliittinen onnettomuus. Se on isovenäläisen sovinistin näkemys.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä