Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Kaikki blogit puheenaiheesta A-olut

On suuri asia, jos alkoholilainsäädännön muutos saadaan edes äänestykseen

Alkoholilain uudistusta on vatvottu kuukausitolkulla edestakaisin ja varsin ristikkäisiä arvioita on esitetty siitä, meneekö vähittäiskaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttiluvun korotusta menevät ehdotukset läpi vai eivätkö. Osa arvioista on sellaisia, että eduskunnan enemmistö ei olisi valmis tätä prosenttilukua korottamaan nykyisestä, toivottavasti ei nyt ainakaan madaltamaan.

Kansalaisaloite on jätetty alkoholilain uudistuksesta

Tänä iltana on lähetetty kansalaisaloite "Alkoholilain uudistus (A-oluet ja alkoholipitoiset limonadit vähittäiskauppoihin)" oikeusministeriön tarkastettavaksi ja sen nimienkeruun on tarkoitus alkaa ensi viikon perjantaina 9.6.2017. Toisin kuin STM:n luonnos, kansalaisaloiteversiossa on käytännön syistä jouduttu tekemään muutokset nykyiseen alkoholilakiin ennemmin kuin laatimaan kokonaan uutta alkoholilain tekstiä. Samasta syystä aloitteesta on jouduttu karsimaan monimutkaisempia osin asetuksista löytyviä osia kuten terassimääräykset.

A-olut kauppaan vai ei

Hallitus kipuilee alkoholiuudistuksen kanssa. Ei ole yllättävää, että keskustan ryhmässä kapinoidaan A-oluiden ja limuviinojen kauppaan tuontia vastaan. Puolueella on juuret raittiusaatteessa, ja moni varmasti haluaisi säilyttää hitusen Alkiolaisuutta puolueen julkikuvassa. Sen verran markkinaliberalisista on meno ollut.

Alkoholi on riippuvuutta aiheuttava nautintoaine.

Sipilän hallitus on tehnyt esityksensä alkoholilain uudistamiseksi, missä A-olut, vahvat siiderit, long drink juomat ja limuviinat tulevat saataville 5500 myyntipiteessä maassamme. Samalla kauppa laskee oluen hintaa 40%, jotta kauppa käy paremmin. Ministeri Rehulan erityisavustaja lähtee kiireesti Keskoon miettimään, miten vahvemmat alkoholijuomat saadaan paremmin kaupaksi Cittareissa. Miettikää myös kioskeja ja polttoaineasemia, joissa A-olut laatikot täyttävät myyntitilan lattiasta kattoon? Jokainen bensan tankkaaja tulee nauttimaan 2 A-olutta illassa, kun se on niin halpaa.

Nelosoluet ruokakauppaan heti, hankalammat alkoholiuudistukset myöhemmin

Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus on jämähtänyt paikalleen Sosiaali- ja terveysministeriön selvittelyihin pienpanimoiden ulosmyyntioikeuden vaikutuksista Alkon monopoliasemaan tai näin ainakin väitetään. Ei kuitenkaan ole ymmärrettävissä, miksi uudistuksen muiden ongelmattomampien osien kuten alle 5,5 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien, jotka siis kattavat A-oluet ja keskivahvat siiderit ja long drinkit, tuominen ruokakauppoihin tai ravintoloiden aukioloaikojen jatkaminen, viivästyy.

Pieni askel oluelle, suuri askel vapaudelle

Olen tyytyväinen hallituspuolueiden sopuun alkoholilain uudistuksessa.  Jatkossa kaupoissa saa myydä 5,5 prosenttisia alkoholijuomia. A-oluen salliminen päivittäistavarakauppoihin oli yksi vaaliteemoistani. Maistuu maltaalta saada tämäkin asia lasiin kuohumaan.

Vahvoilla oluilla maakaupan puolesta

Yle uutisoi 19.05.2016, että vahvat oluet tulevat sittenkin kauppoihin vuoden 2017 alussa, kun Keskustan eduskuntaryhmä taipui asiassa. Kaupoissa myytävän oluen prosenttiraja nousee 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentista.

Alkon monopoli on itsessään asutuskeskuksia suosiva ja maaseutua syrjivä järjestelmä. Uudistus on erittäin tervetullut maakaupan ja yleisestikin maaseudun aseman suhteen.

Luistava matka töiden pariin

Ohessa omia ajatuksiani kuinka luoda työpaikkoja Suomeen. Luvut ovat ihan hatusta vedettyjä, pienellä harkinnalla tosin. 

Pienet yritykset (10 000 työpaikkaa)

Yhden (tai kahden kuten omassa tapauksessani) hengen pienyritykset joilla on tarvetta yhdelle työntekijälle lisää, eivät mielestäni ole aivan yhtä yleisiä kuin se ruusuinen kuva jonka toisten puolueiden vaalilupauksista saa.

A-olut ja miedot viinit ruokakauppoihin! Ravintoloiden alkoholi edullisemmaksi!

Vaalien alla kaivetaan esille puolueiden vanhoja kantoja joko myönteisessä tai kielteisessä tarkoituksessa. Kepun keskiolutkanta on siitä hyvä/huono esimerkki.

Joka tapauksessa keskioluen siirto Alkoihin johtaisi ojasta allikkoon. Olutralli Viroon ja Venäjälle lisääntyisi aivan kestämättömiin mittasuhteisiin. Samalla se vaikuttaisi niin, että siirryttäisiin väkevämpiin juomiin.

Mielestäni A-oluiden ja mietojen viinien myynti pitäisi sallia ruokakaupoissa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä