Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Suomi mainittu! Ydinmyönteiset Vihreät ylittivät uutiskynnyksen

Suomen kuntavaaleja ei yleensä noteerata kansainvälisessä lehdistössä. Eilen tähän sääntöön tuli poikkeus, kun talouslehti Forbesissa kirjoitettiin mielenkiintoisesta niinsanotusta heikosta signaalista: kuntavaaleissa oli ehdokkaina ja jopa läpipäässeinä jopa Vihreitä, joiden mielestä ihmiskunnalla ei ole enää varaa vastustaa mitään vähähiilisiä energianmuotoja, ja ydinvoima tulee pitää osana energiapalettia jatkossakin.

Forbes noteerasi sekä ennen vaaleja julkaistun, yli sadan ehdokkaan allekirjoittaman kannanoton ydinkaukolämmön mahdollisuuksien selvittämiseksi, että neljän turkulaisen vihreän kirjoituksen siitä, miksi vihreänkin energiapolitiikan täytyy tunnustaa tosiasiat ja lopettaa ydinvoiman refleksinomainen vastustaminen. Jutussa huomattiin myös Vihreitä kunnianhimottomasta ilmastopolitiikasta kritisoineen ja ydinkaukolämpöä Helsinkiin esittävän piraattipuolueen edustajan Petrus Pennasen läpimeno, kuten myös Vihreiden Atte Harjanteen menestys. Harjanteen menestys on erityisen kiinnostavaa, koska kyseinen Ilmatieteen laitoksella ilmastonmuutoksen torjuntaa tutkiva ja siksi jonkinasteista asiantuntemusta aiheessa omaava uusi kaupunginvaltuutettu uskalsi suorastaan puolustaa Fennovoiman ydinvoimahanketta juuri ennen vaaleja. (Huomio lukijalle: Forbesin jutussa käytetään lähteenä isolta osin allekirjoittaneen englanniksi kirjoittamia päivityksiä Suomen tilanteesta.)

Kyseessä on toki vasta kourallinen ehdokkaita, mutta näin muutos aina alkaa - kourallisesta ihmisiä. Sinänsä ydinvoiman kannattamisessa ei ole 2000-luvulla mitään erityisen riidanalaista. Ihmiskunnan käyttämästä energiasta noin 85 prosenttia tulee edelleen fossiilisista lähteistä. Tämän osuuden olisi painuttava vuoteen 2050 mennessä lähelle nollaa. Vaikka ydinvoimankin rakentaminen onkin usein piinallisen hidasta, se on hitaammillaankin silti nopeampi tapa lisätä vähähiilistä energiantuotantoa kuin mikään todellisuudessa kokeiltu yhdistelmä vaihtoehtoja yhteensä on ollut parhaimmillaankaan. (Teoriassa uusiutuvat voisivat toki olla nopeampia - mutta teoriassa ydinvoimankin rakentaminen voisi olla paljon nopeampaa.) Ydinvoima ei ole mikään yksinään riittävä hopealuoti, mutta se on tärkeä osaratkaisu. Käytännössä kaikki merkittävät tahot kansainvälisestä energiajärjestöstä IEA:sta kansainväliseen ilmastopaneeliin IPCC:hen toteavatkin, että ilmastourakassa epäonnistumisen riski kasvaa oleellisesti, jos ydinvoimaa ei saa käyttää. Meillä täällä Suomessa on ydinvoiman ansiosta rakenteilla vähähiilistä sähköntuotantoa noin kaksi kertaa se määrä, mitä Tanskassa tuotetaan tuulivoimalla yhteensä. Jos Olkiluoto 3 käynnistyy vuoteen 2020 mennessä, lisäysnopeus on selvästi Tanskan tuulivoimarakentamista suurempi. 

Mainitsemani asiat eivät ole mielipiteitä, vaan julkisista tilastoista ja julkaistuista tutkimuksista helposti kenelle tahansa selviäviä tosiasioita. Internetin ansiosta yhä useammalla ihmisellä on pääsy näihin tutkimuksiin ja tilastoihin, eikä olekaan ihme, että ydinvoiman vastustus on koko ajan lieventymässä: tutkittua tietoa ympäristöasioista ja energiantuotannosta saa nykyään muualtakin kuin ydinvoimaan perinteisen ja yksipuolisen vihamielisesti suhtautuvalta, näkemyksensä jo 1970-luvulla lukkoon lyöneeltä perinteiseltä ympäristöliikkeeltä. Nyt, puoli vuosisataa myöhemmin, maailma on vain kovin erilainen paikka, eikä 2000-luvun ongelmia todennäköisesti tulla ratkaisemaan 1970-luvun ajattelulla.

Onneksi maailman muuttuessa myös mielipiteet voivat muuttua. Kaikkia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kannattavia poliitikkoja löytyy siis nykyään myös Vihreistä, ja pragmaattista, tutkimukseen nojaavaa ympäristönsuojelua kannattaville on Suomessa vaihtoehtona Suomen Ekomodernistit. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minäkin taidan kuulua noihin ydinmyönteisiin. Tällä hetkellä vain tuntuu siltä, ettei uusia projekteja saada liikkeelle ilman yhteiskunnan reiluja tukiaisia. Kustannuslaskijat osaavat OL3:n myötä laittaa kannattavuuslaskelmiin riittävät riskimarginaalit. Nyky-Venäjän hallinnon kanssa taas ei pitäisi lainkaan tehdä strategisen tason kauppoja. Toshiba on menossa konkkaan tappiollisen ydinvoimabisneksen kanssa ja Arevastakin on jo irroitettu tulevaa konkurssia varten OL3:sen sisältävä osa. Kukahan seuraavan voimalan toimittaisi?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

OL3:n hidastelun takana voi olla:
- Byrokratia
- Korruptio
- Korruption puute
- Aatteen vuoksi vastustaminen
- Määrärahojen vähyys, koska ne on käytetty muihin tarkoituksiin
- Vatulointi

Valitse mielestäsi uskottavimmat vaihtoehdot.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. OL3:ssa on käytetty ulkomaisia alihankkijoita, ketkä tunaroivat melkein kaikki turvallisuusasetukset ja hitsausmääräykset ynnä muut. Näiden seikkojen takia on hidastunut paljon.

Jos ei olisi tehty liian halpaa tarjousta, niin olisi jo OL3 jo käynnissä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Toshiba on menossa konkkaan tappiollisen ydinvoimabisneksen kanssa ja Arevastakin on jo irroitettu tulevaa konkurssia varten OL3:sen sisältävä osa. Kukahan seuraavan voimalan toimittaisi?"

Uhkaako jo toteutuuko konkurssit sen vuoksi, että ydinvoima nyt vain on niin kallista ja kannattamatonta vaiko maailmanlaajuisen y-voiman vastustuksen ansiosta. Itse olettaisin "bankrottien" johtuvan jälkimmäisestä syystä, eli ei vain ole ollut riittävästi maksavia asiakkaita atoomivoimalatehtailla.

Hans Hellström

Etelä Korean Kepco esimerkiksi. He rakentavat UAE:ssa neljä 1400MW APR-1400 voimalaa aikataulussa ja budjetissa. Ensinmäisen yksikön rakennustyöt aloitettiin 2012 ja nyt on laitos valmis, polttoainelastaus on määrä aloittaa ensi kuussa tai heti kun saadaan lupa pistää löpöä tankkiin. Yksiköt 2-3 ovat aikataulussa ja yksikkö neljä on jo edellä aikautaulusta. Kaikki neljä yksikköä on määrä olla käytössä 2020 mennessä ehkä jopa 2019 jos nelosyksikkö vauhti jatkuu tälläisena. Sitten Hitachi jolla on maailmanennätys rakennusajan suhteen ABWR reaktori Kashiwazaki Kariwassa Japanissa 93-96, 3 vuotta 6 viikkoa kului siitä että alettiin betonivalut siihen että uraani alkoi halkeamaan. Hitachi aikoo rakentaa kaksi ABWR laitosta Britteihin Wylfaan, rakennuslupa pistettiin juuri vetämään projektille. Mitsubishi sanoi juuri että he ovat vielä mukana ydinvoima bisneksessä. Sitten on Kiinan CGN joka rakentaa ydinvoimaa kuin sieniä sateella. Rosatom on saanut kakkosvaihteen päälle. Areva/EDF on nyt taas mukana, Hinkley kohdalla on alustavat betonivalut aloitettu ja esim Kiinan Taishanin EPR projektit ovat menneet paljon nopeammin kuin lännessä. Taishan 1 on ensinmäinen EPR jonka on määrä valmistua 2017 toisella puoliskolla, testit on jo siinä pannussa tehty. Sen rakentaminen aloitettiin 2009 ja fukun jälkeen pistettiin vuodeksi jäihin eli 7 vuotta kesti siellä kun olkiluodossa 14 eli EPR laitoksen kohdalla on otettu opiksi.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #5

Olenko ymmärtänyt väärin tuon OL3:n tapauksen, kun aikoinaan (OL3) Suomeen myönnettiin lupa yhdelle ydinvoimalalle, niin piti valita mahdollisimman suuri ja valinta ei mennyt aivan nappiin. Eli jos olisi myönnetty tietylle määrälle megoja, niin oltaisiin voitu rakentaa vaikka useampi pienempi. Menikö se jotenkin näin ?

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen Vastaus kommenttiin #7

Esillä oli myös mahdollisuus rakentaa kaksi pienempää, mutta lyhyesti sanottuna Areva teki tarjouksen josta TVO ei malttanut kieltäytyä. Ehkä olisi pitänyt, mutta toisaalta, näyttää siltä, että TVO osasi tehdä hyvät sopimukset ja ylitykset jäävät Arevan maksettaviksi.

Suuret ydinvoimalat ovat kyllä halvempia, jos katsotaan hintaa per tuotettu megawattitunti. Toisaalta sitten, riskit ja investointikustannukset ovat paljon suurempia.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin, ydindynamo on ainoa vähäpäästöinen energia mikä ei tukiaisia ole saanut.

Kiina tai Korea. Jos IFR, niin Venäläiset taas.

Toimituksen poiminnat