Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

612-marssi: kaikki eivät olleet natseja, mutta kaikki hyväksyivät natsit

 • Timo Hännikäistä ja muita 612-marssin järjestäjiä "ei kiinnosta pätkääkään" montako natsia marssille osallistuu.
  Timo Hännikäistä ja muita 612-marssin järjestäjiä "ei kiinnosta pätkääkään" montako natsia marssille osallistuu.

Itsenäisyyspäivänä järjestettyä 612-marssia voi nähdäkseni aivan aiheellisesti kutsua natsien ja heidät hyväksyvien äärioikeistolaisten marssiksi lukuisien aihetodisteiden johdosta.

Seuraavat asiat ovat käsittääkseni riidattomia.

 1. Koko 612-marssi syntyi alunperin vuonna 2014 nimenomaan kansallissosialistisen, vallankumouksellisen Suomen vastarintaliikkeen (jatkossa SVL tai natsit) ja heitä henkisesti lähellä olevien tahojen järjestämänä tapahtumana.
 2. SVL:n entisen johtajan Esa Henrik Holapan todistuksen mukaan koko tapahtuman tarkoitus oli, ja on, nimenomaan SVL:n ja äärioikeiston toiminnan legitimisointi ja normalisointi. Tästä syystä SVL ei virallisesti osallistu järjestelyyn, vaikka sen aktiiveja onkin järjestelyssä mukana.
 3. Vielä tämän vuoden toukokuussa marssia nykyisin järjestävä "yhden asian liike" 612.fi ilmoitti itse, että SVL:n jäseniä on mukana järjestelyissä, tosin "vain yksityishenkilönä." Holapan todistuksen mukaan tämä on tietoinen strategia.
 4. SVL on aina käyttänyt marssia propagandassaan, ja tulee myös tämän vuoden marssia varmasti käyttämään.
 5. SVL:n osallistuminen marssille tänä vuonna oli aivan varmasti järjestäjien tiedossa, koska SVL on tapahtumaa ja osallistumista jopa avoimesti mainostanut.
 6. Yllämainituista syistä useat tahot, Suomen Sisun jäsen Jiri Kerosta myöten, toivoivat 612-marssin järjestäjien tänä vuonna ottavan etäisyyttä aidoista natseista edes yhden Facebook-päivityksen verran. Keronen tosin väitti, vastoin järjestäjätahon omaa ilmoitusta, että SVL:n aktiiveja ei järjestäjissä enää ole; asian varmentaminen suuntaan tai toiseen on mahdotonta, koska tapahtuman järjestäjistä ei ole mitään julkista tietoa. Näin ollen on täysin mahdollista, että marssin järjestäjät ovat edelleen SVL:n aktiiveja tai heitä tukevia tahoja.
 7. Vastauksena Kerosen ja muiden maltillisempien kansallismielisten kyselyihin, järjestäjät ilmoittivat tunnetun fasisti-ideologin, etnisten puhdistusten ajatuksella leikitelleen naisvihaaja Timo Hännikäisen suulla, että heitä "ei kiinnosta pätkääkään" onko marssilla mukana natseja vai ei. (Kts. kuva.)
 8. Järjestäjät eivät tehneet mitään yritystäkään erottautua natseista millään tavalla, ja vaikka tapahtumakutsuissa oli selvästi sanottu poliittisten tunnusten olevan kiellettyjä, järjestäjiä ei kiinnostanut puuttua SVL:n jäsenten hyvin näkyviin järjestötunnuksilla varustettuihin kaulahuiveihin.  
 9. Konteksti marssille on se, että meillä on hallituspuolueena oikeistopopulistinen puolue, jonka edustajat selviävät enintäänkin "harjauksella" ehdotuksista perustaa pakolaisille keskitysleirejä, rotusodan julistamisesta ja kaveeraamisesta väkivaltaisen uusnatsiryhmän kanssa. Samalla SVL:n johtohahmoihin kuuluva on saanut syytteet kuolemantuottamuksesta SVL:n mielenosoituksen yhteydessä.

Nämä asiat ovat siis parhaan tietoni mukaan riidattomia tosiasioita. On toki jokaisen itsensä päätettävissä, millaisia johtopäätöksiä tosiasioista haluaa vetää. Itse vedän johtopäätöksen, että 612-marssi on alunperin natsien ja heitä myötäilevien tahojen tapahtuma, jonka tämänvuotisia, vahvoja äärioikeistosympatioita omaavia järjestäjiä ja marssijoita ei haittaa lainkaan marssia itsenäisyyspäivänämme samassa rivissä aatetta tunnustavien, väkivaltaisten, valtiopetosta suunnittelevien natsien kanssa.


Kaikesta huolimatta joillekin ihmisille on syntynyt kuva, että "keskustelussa" olisi kaksi aivan yhtä pahaa ääripäätä, että natseja vastustanut mielenosoitus olisi ihan sama asia kuin natsien mielenosoitus, ja että natsien aktiivinen vastustaminen tarkoittaisi jonkin kuvitteellisen "vastapuolen" kannattamista. Mielikuva kahdesta ääripäästä, jossa toisessa ovat natsit ja toisessa kaikki, jotka natseja vastustavat, on osa äärinationalistien ja räyhäoikeiston propagandaa, jonka tarkoitus on torjua ja vesittää äärinationalismin ja räyhäoikeiston arvostelu. Esittämällä natsien vastustajat vallankumouksellisina vasemmistoradikaaleina, anarkisteina tai muuten vaan marginaalisina ryhminä laitaoikeisto pystyy esiintymään jonkinlaisena "maltillisena" tai "tolkullisena" vaihtoehtona. Tällä tavalla etnisillä puhdistuksilla ja rotusodalla "kännissä ja läpällä" leikittelevistä Timo Hännikäisistä ja Olli Immosista ja heidän kaltaisistaan vastenmielisistä, empatiakyvyttömistä protofasisteista tuleekin kuin taikatempulla maltillista valtavirtaa - temppu, jonka kuvasin teoriassa aikaisemmassa kirjoituksessani yhteiskunnallisen keskustelun Overtonin ikkunasta ja jonka tekemisestä marssille osallistunut Henna Kajava antoi äskettäin suorastaan mallisuorituksen.

Todellisuudessa natsien ja perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia loukkaamaan pyrkivien ääriliikkeiden aktiivinen vastustus ei ole koskaan tarkoittanut eikä koskaan tarkoita minkäänlaista hyväksyntää millekään politiikan ääripäälle. Anarkistien kritisointi ei tarkoita kritisoijan olevan fasisti, eikä fasistien kritisointi tarkoita kritisoijan olevan anarkisti. Musta ei ole valkoista eikä radikalismin vastustaminen ole radikalismia, ei vaikka kuinka monet kurkut huutaisivat mustan olevan valkoista ja fasistien vastustajien olevan niitä "todellisia" fasisteja. Esimerkiksi itse en ole koskaan hyväksynyt poliittista väkivaltaa tai pakkovaltaa mistään suunnasta, enkä ole milloinkaan hyväksynyt riehumiseen päättyneitä mielenilmauksia. Jos asiat olisivat toisin ja hallituksessa istuisi vasemmistopopulistinen puolue, jonka edustajat selviävät nuhteilla esityksistä leirittää vastustajansa, luokkasotapuheista, ja kaveeraamisesta väkivaltaista vallankumousta ajavan katutappelijaporukan kanssa, kirjoittaisin täysin varmasti näitä samoja rivejä myös heistä. (Myös ajoituksella on merkitystä. Jos ryhtyy mouhottamaan anarkistien tekosista juuri kun natsit ovat marssineet, tulee osallistuneeksi keskustelun sumuttamiseen natsien hyväksi.)

Jos noudattaisin useimpien "tolkun ihmisten" esimerkkiä ja pääasiassa vaikenisin äärioikeiston tekosista, politiikasta ja sen historiallisesti katsoen hyvin todennäköisistä seurauksista, antaisin käytännössä hiljaisen hyväksynnän keskustelun hivuttamiselle askel askeleelta suvaitsemattomampaan suuntaan. Jos levittäisin virheellistä ajatusta siitä, että äärioikeistoa vastaan puhuminen tarkoittaa äärivasemmiston kannattamista, levittäisin käytännössä äärinationalistien ja äärioikeiston propagandaa. Passiivisuus ja "molempien ääripäiden" tuomitseminen silloin, kun vastakkain ovat perusoikeudet ja niitä nakertavat, ovat juuri sitä mitä ääriainekset menestykselleen tarvitsevat. Kuten Väinö Linna niin osuvasti asian totesi Kivivuoren Oton suulla, vallankumouksissa oleellista ei ole se, kuinka monta kapinoitsijaa löytyy - vaan kuinka monta löytyy heitä pysäyttämään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Ilkka Huotari

Niin, poliittisten tunnusten käyttöä pitäisi myös valvoa, kun ovat kiellettyjä kulkueessa (mikä on oikea linja).

Mikset muuten kirjoita siitäkin, että Pelipoikki-mielenosoituksessa oli suuria anarkistien lippuja? Eikö ne haittaa?

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Itse itseäni ylläolevasta lainaten:

"Myös ajoituksella on merkitystä. Jos ryhtyy mouhottamaan anarkistien tekosista juuri kun natsit ovat marssineet, tulee osallistuneeksi keskustelun sumuttamiseen natsien hyväksi."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Korhonen, kerroppa missä on ollu Natsipuolu muualla kuin Neovostopropakandassa ?

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen Vastaus kommenttiin #6

Natsipuolueesta puhuttaessa puhutaan yleensä Saksan kansallissosialistisesta työväenpuolueesta eli NSDAPista ja heidän ulkomaisista vastineistaan.

Tässä yhteydessä puhun Suomen Vastarintaliikkeestä, joka on ihan omien nettisivujensa ja ihan oman poliittisen manifestinsa mukaan ihan avoimesti kansallissosialistinen, vallankumousta suunnitteleva järjestö. Voit googlata itse jos haluat lukea.

Kansallissosialistin kutsuminen natsiksi on vastaava lyhenne kuin sosialidemokraatin kutsuminen demariksi. Loukkaavan siitä on tehnyt esimerkiksi se, että natsit aloittivat vuonna 1939 hyökkäyssodan ja tuhosivat arviolta kymmenisen miljoonaa ali-ihmiseksi luokittelemaansa ja poliittista vastustajaansa keskitys- ja tuhoamisleireillään. Tästä syystä säästän termin "natsi" käytön kuvaamaan kansallissosialistista ideologiaa kannattavia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Tässä yhteydessä puhun Suomen Vastarintaliikkeestä, joka on ihan omien nettisivujensa ja ihan oman poliittisen manifestinsa mukaan ihan avoimesti kansallissosialistinen, vallankumousta suunnitteleva järjestö."

Supon mukaan 20-30 tyyppiä ja tuosta jaksat narista. Etsi itsellesi elämä.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #8

Olkoon miten oli, mutta heidän joukossaan ja tapahtumaa järjestämässä ollut Jesse Torniainen on epäiltynä kuiolemantuottamuksesta ihan vaan koska piti antaa opetus. Että jos sinä vaikka näin alkuun etsit itsellesi sen myötätunnon niin jatketaan sitten.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #8

@ Jarmo Makkonen.

Jarmo Makkonen Janne Korhoselle: "Etsi itsellesi elämä."

Noin puhuu mies, joka päivittäin nillittää aika monessa ketjussa; on tehnyt niin jo pitkään.

Taitaa olla Makkoselta itseltään jäänyt se elämä elämättä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Niin puhutaan, mutta tuonnimistä puoluetta ei ole ollut missään muualla, kuin Neuvostopropakandassa ja hyvin näyttää uponneen.
En ole ollut koskaan Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen, enkä kommunistien kannattaja, sillä molemmat järjestelmät ovat verisiä diktatuureja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

" järjestäjiä ei kiinnostanut puuttua SVL:n jäsenten hyvin näkyviin järjestötunnuksilla varustettuihin kaulahuiveihin. "

Vuoden 1934 Puserolaki on siis saatettava uudelleen voimaan kiireellisenä, kaulahuiveja unohtamatta.

https://fi.wikisource.org/wiki/Puserolaki

- Kovin heikolta vaikuttaa blogistin usko Suomen kansan arvostelukykyyn.

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Höpö höpö. 612.fi ilmoitti sivuillaan ihan itse, että tapahtumassa ei sallita poliittisia tunnuksia. No, toiset ovat sitten jälleen tasa-arvoisempia kuin toiset, näinhän tämä logiikka tuntuu maahanmuuttokriittisissä piireissä edelleen menevän. (Näin tätä ihan tarpeeksi kun seurasin kämysiiven keskustelua aktiivisesti noin vuosien 2006-2010 välillä.)

Pukeutuminen on tässä kuitenkin aivan täydelleen sivuseikka. 612-marssijat näyttivät, että heitä ei haittaa lainkaan astua samassa rivissä ihan aitojen natsien kanssa, eikä kiinnosta edes yhden FB-päivityksen verran tehdä eroa heihin. Sinäkin Hannu olet tänne kyennyt ihan minunkin blogiini kymmeniä vastauksia viimeisen parin päivän aikana rustaamaan, mutta 612:n lukuisat järjestäjät eivät kyenneet edes yhdellä rivillä erottumaan natseista, ei vaikka tiesivät heidän olevan marssilleen tulossa.

Tästä voi vetää kaikenlaisia johtopäätöksiä, joista vain hyvin harvat ovat 612-marssijoiden arvostelukykyä mairittelevia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olen kyllä kommentoinut, hyvin hämmästyneenä siitä, kuinka äärilaitojen marssijat ovatkin nyt varastaneet shown Suomen itsenäisyyspäivän varsinaiselta tarkoitukselta ja saaneet merkitykseensä nähden ylimitoitettua mediahuomiota (joka tietenkin vain ruokkii ja paisuttaa näitä ilmiöitä).

Lausun erityiset kiitokseni Poliisille, joka onnistui turvaamaan sekä järjestyksen että sananvapauden 6.12.2016 eikä päästänyt tilannetta riistäytymään vielä arvottomammaksi huomiohakuisten näytelmäksi. Poliisi teki sen korkein tyylipistein.

En usko, että ideologiat tai antisosiaalinen käytös leviäisivät pisaratartuntana, vaan uskon avoimeen yhteiskuntaan ja keskusteluyhteyden voimaan. Dialogia voi käydä asioiden riidellessäkin ilman, että henkilöiden tarvitsee. En ymmärrä, miksi eri tavoin ajattelevien ihmisten pitäisi kavahtaa toistensa seuraa, marssimista yhdessä (jos osalliset näkemyseroistaan huolimatta esim. arvostavat Suomen itsenäisyyttä) tai valokuvassa poseeraamista yhdessä.

En osallistu blogikeskusteluihin koskaan, ellen koe niissä olevan päätä tai häntää tai blogistilla olevan jotakin varteen otettavaa sanottavaa (olemmepa sitten asioista samaa tai eri mieltä). Tässä tapauksessa kiinnostuin Overtonin ikkunasta ja argumentoinnistasi, mutta nyt alkaa jo kuulostaa siltä kuin tärkein olisi jo läpikäyty ja niinpä enemmät rustaamiseni tästä aiheesta joutavat tältä erää jäädä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tärkeää muistaa että äärioikeiston mielenosoituksiin on osallistunut yleensä 10-60 osallistujaa kun taas soihtukulkueeseen osallistui 1000-2000. Yleisimpänä osallistumissyynä ei ollut kansallissosialismi vaan halu osoittaa kunnioitusta suomea puolustaneille sankarivainajille.

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Siinä vaan sivussa tultiin sitten marssineeksi kansallissosialistien alunperin järjestämässä tapahtumassa jonka järjestelyissä on vielä ainakin toukokuussa ollut kansallissosialisteja, ja joka on entisen kansallissosialistijohtajan oman todistuksen mukaan ihan tietoisesti rakennettu kansallissosialistien propagandatapahtumaksi.

Eikä edes minkä tahansa kansallissosialistien, vaan väkivaltaista vallankumousta ja Suomen itsenäisyyden lopettamista hautovien ylikansallisten, Ruotsista ohjattujen kansallissosialistien.

Molemmat ukit tappelivat aikanaan yhdenlaisia ulkomaalaisia totalitaarisia sosialisteja vastaan kun ne yrittivät lopettaa Suomen itsenäisyyden ja kaataa valtiojärjestyksen voimakeinoin, toki silloinkin kotimaisten myötäjuoksijoiden avustuksella. Toinen ukki ehti tappelemaan kansallissosialistejakin vastaan, toinen kotiutettiin sata grammaa uraalin rautaa hartioissa. En uskaltautunut hautuumaalla käymään itsenäisyyspäivänä kun pelkäsin että siellä kieppuvat haudoissaan niin että sora pärskyy.

Molemmat ukit myös vannoivat saman sotilasvalan kuin minäkin. Siinä ihan heti alussa vannotaan näin:

"Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa."

Minä en ainakaan vannonut mitään sellaista valaa, jossa tuo kohta olisi mainittu pätemättömäksi jos maan valtiojärjestystä ovat kumoamassa kansallissosialistit. Ehkä nuo marssijat tai marssin järjestäjät sitten ovat jonkun sellaisen valan vannoneet, kun toivottavasti eivät sentään valapattoja ole.

Ja tämä nyt erikseen siitä, mitä ajattelen niistä pelleistä joiden mielestä rauhanturvaajien muistomerkki on nuotiopaikka. On taas, saatana, niin hyvin kunnioitettu että sanon näin nykyisin veteraanistatuksen omaavana ihan suoraan: älkää perkele iki kuuna päivänä tulko minua tällä porukalla millään tavalla kunnioittamaan, tai tulen vielä kummittelemaan joka helvetin vatipäälle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse kutsun uusnatsien myötäilijöitä natsillismielisiksi...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kun osallistut johonkin suurtapahtumaan, tiedätkö itse jokaisen osanottajan taustat? Kun menet torille niin jaatko kaikkien torillakävijän ideologian ja tiedät jokaisen torikauppian historian aina kolmanteen sukupolveen?

Olli Nurmi

Älä viitsi. Natsien keksimä ja organisoima marssi. Siitä ei kovin enemmän natsinmieliseksi voi ryhtyä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kovin ovat vähäisiä nämä vinksahtaneet natsit ja natsimieliset Suomessa - jopa kansainvälisestikin vertaillen - kuten aiemmin joku jo totesikin. Kommunisteja Suomesta löytyy jo huomattavasti runsaammin. Kannattaa muistaa, että kommunistien julmuus ja murhatöiden laajuus olivat 1900-luvulla aivan omassa luokassaan jopa natseihin nähden.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

No ketä ne sitten on, jotka osallistuvat Pride-kulkueeseen? Kysyn tätä, kun tämä Korhonen näyttää olevan niin tietoviisas!

Käyttäjän JarkkoPesonen1 kuva
Jarkko Pesonen

Kuvitellaanpa, että 612 päättäisi kieltää Vastarintaliikkeeseen kuuluvien osallistumisen tapahtumaan. Olisivatko nämä jannekorhoset silloin tyytyväisiä? Uskaltaisin lyödä vetoa, että eivät olisi, vaan jatkaisivat johdonmukaisesti seuraavaan porukkaan, eli vaikkapa Suomen Sisuun ja niin edelleen kunnes koko tapahtuma olisi saatu nujerrettua.

Samalla tällainen päätös johtaisi siihen, että tapahtuman turvamiesten pitäisi keskittyä kulkueen turvallisen järjestämisen sijaan kyttäämään tapahtuman joukosta ihmisiä, jotka eivät jannekorhosille kelpaa, mikä johtaisi ensinnäkin tapahtuman turvallisuuden heikkenemiseen ulkopuolisia uhkia kohtaan ja toisaalta tapahtuman sisällä tapahtuviin konflikteihin. Nämä tosin jannekorhosille kelpaisivat hyvin, sillä hänen todellinen agendansa lienee järjestäytyneen kansallismielisyyden vastustaminen. Kerran kun heille antaa mahdollisuuden alkaa keriä lankaa, niin he kyllä mielellään jatkavat sitä.

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Kun kyseessä on alunperin natsien myötäjuoksijoidensa kanssa järjestämä tapahtuma, jonka todellisista järjestäjistä ei ole tänäkään vuonna mitään tietoa, olet oikeassa: pelkkä FB-päivitys ei 612-marssia minun silmissäni voi korjata, enkä osallistuisi marssiin siltikään. Se olisi kuitenkin erittäin hyvä alku.

Todellinen agendani on Suomen valtiojärjestyksen ja suomalaistenkin nauttimien perus- ja ihmisoikeuksien puolustaminen. Tähän minua velvoittaa paitsi se, että perus- ja ihmisoikeuksien puolustaminen on oikein, myös vannomani valat puolustaa Suomen valtiojärjestystä ja yhteiskuntaa sellaisilta, jotka näitä pyrkivät horjuttamaan.

Pidän itseäni ihan kohtuullisen isänmaallisena henkilönä, ja minulla on tästä näyttöäkin mm. reserviläisuraltani. Mutta inhoan sitä tapaa, millä terve ja Suomesta ylpeä isänmaallisuus on kaapattu pelokkaan, itsekkään ja rasistisen möykkäyksen keppihevoseksi. Jos "kansallismielisyys" tarkoittaa, kuten se kovin usein nykyään tuntuu tarkoittavan, ihmisoikeuksien vastustamista, toisennäköisten maasta ajamista (jopa etnisillä puhdistuksilla leikittelyä) ja vastustajien demonisointia "suvakeiksi" ynnä muuksi vielä pahemmaksikin, niin sitten en ole kansallismielinen ja vastustan kansallismielisyyttä ankarasti.

En siksi, että vastustaisin isänmaallisuutta, vaan siksi, kun olen historiaa jonkin verran lukenut, ja pidän äärinationalismin nousua isänmaamme ja suomalaisten kannalta hyvin uhkaavana kehityskulkuna. Menemättä edes kovin ääreviin esimerkkeihin, on hyvin tiedossa (tai pitäisi ainakin olla) että äärinationalistien ajama EU:n heikentäminen ja Suomen eristäytyminen ovat TARKALLEEN mitä Putin haluaa. Samaten yhteiskunnan sisäinen mädättäminen turvapaikanhakijoista (marginaalinen ongelma) räyhäämällä on juuri sitä, mikä edistää Putinin tavoitteita.

Jaakko Häkkinen

Hyvä kirjoitus!

"9. Konteksti marssille on se, että meillä on hallituspuolueena oikeistopopulistinen puolue, jonka edustajat selviävät enintäänkin "harjauksella" ehdotuksista perustaa pakolaisille keskitysleirejä, rotusodan julistamisesta ja kaveeraamisesta väkivaltaisen uusnatsiryhmän kanssa. Samalla SVL:n johtohahmoihin kuuluva on saanut syytteet kuolemantuottamuksesta SVL:n mielenosoituksen yhteydessä."

Tämä kohta ei kyllä vastaa todellisuutta. Pakolaisleiri ei ole keskitysleiri. Ja kuka persuista on muka julistanut rotusodan? Jos viittaat Olli Immosen sanomisiin, olet tulkinnut asiaa värittyneiden lasien läpi...
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198922-tapau...
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199007-ohipu...

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Kiitos kiitoksista, mutta esimerkiksi Jussi Halla-ahon esittämä "parakkikylä" tai persunuorten esittämä "telttamajoitus" on kyllä tässä yhteydessä keskitysleiri. Saatat sekoittaa keskitysleirin ja tuhoamisleirin; jälkimmäisiä ei onneksi liene esitetty, vaikka fasismilla avoimesti flirttaileva 612-marssin järjestäjä Timo Hännikäinen onkin puheissaan käsitellyt etnisen puhdistuksen käytännön toteuttamista Suomessa.

Tämä saattaa kuulostaa hiustenhalkomiselta, mutta "ei-toivotun aineksen" internointi leireille, pois silmistä, on ollut yksi hyvin yleinen askel hyvin huonossa politiikassa niin monesti aiemminkin, että katson tarpeelliseksi vastustaa asiaa jo hyvissä ajoin.

Tätä pidän tarpeellisena paitsi yleisinhimillisistä syistä, myös siksi, kun haluan puolustaa suomalaisten oikeuksia. Jos perustuslain takaamia perusoikeuksia, kuten oikeutta valita asuinpaikka, onnistutaan purkamaan yhdeltä ryhmältä, tehdään selväksi, että niiden purkaminen toiseltakin ryhmältä voisi onnistua. Tämä ei ole ollenkaan hyvä tie kulkea.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Kirjoittaja kertoo perusteeksi toiminnalleen ihmisoikeuksien puolustamisen. Se perusteellinen paneutuminen kaikenlaiseen, minkä hän kokee vaarantavan noita oikeuksia ja hänen toimintaansa uhraama vaivannäkö, voi antaa kuvan fanaattisesta asennoitumisesta.
Jos ainoana tarkoituksena on perusoikeuksien puolustaminen, voisi olla parempi keskittyä enemmän perusasioihin, kuin yksityiskohtaiseen eri ilmiöiden ja niiden vaikutusten arviointiin. On hieman kaukaa haettua puolustaa perusoikeuksia tai ihmisoikeuksia tutkailemalla kulkueissa joidenkin harvojen henkilöiden käyttämiä kaulaliinoja.
Fanaattiselta vaikuttavalla asenteella ja oikeellisuutensa todistelulla vähän merkitseviä yksityiskohtia ruotimalla, voi aiheuttaa enemmän vahinkoa, kuin hyötyä asialle, jota aiotaan edistää.

Toimituksen poiminnat