Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

EU:n tulisi seurata Ruotsia ja tehdä korjaamisesta kannattavampaa

Tuoreiden uutisten mukaan Ruotsin hallitus on esittämässä verohuojennuksia, jotka kannustavat ihmisiä korjauttamaan rikki menneet asiat roskiin heittämisen sijaan. Tavoitteena on alentaa kenkien, vaatteiden ja polkupyörien korjauksen ALV-kanta 25 prosentista 12 prosenttiin, ja antaa puolet suurten kodinkoneiden kuten uunien, jääkaappien ja tiskikoneiden korjauskustannuksista takaisin verovähennyksinä.

Lisäksi suunnitteilla on uusi "kemikaalivero" hankalasti kierrätettäville tuotteille, kuten tietokoneille ja kodin elektroniikalle. Esityksistä äänestetään joulukuussa.

Ruotsin esitys ei kuitenkaan yksinään riitä, sillä Ruotsi on kaikesta huolimatta varsin pieni markkina-alue. Suomen ja muiden Pohjoismaiden tulisikin nyt toimia yhteistyössä EU-tasolla ja esittää vastaavaa, korjaamiseen kannustavaa politiikkaa koko EU-alueelle. Tälläinen politiikka olisi merkittävä kannustin kaikille maailman suunnittelijoille kehittää tuotteistaan helpommin korjattavia ja pitkäikäisempiä.

Aikaisemmassa elämässäni olin perustamassa muotoilutoimisto Seos Designiä. Keskityimme etenkin toimintamme alkuvaiheissa vahvasti ympäristöystävälliseen tuotekehitykseen, jota olen opettanutkin mm. Lahden ammattikorkeakoulussa, ja väitän edelleen muistavani oppimastani jotain. Vanhan ekodesignerin näkökulmasta nämä suunnitelmat ovatkin erittäin tervetullut ja tarpeellinen askel kohti niinsanottua kiertotaloutta. Kierrätysasteen lisääminen, tuotteiden elinkaaren parempi suunnittelu, ja käyttökelpoisen elinkaaren pidentäminen ovat yleisesti ottaen mainioita askelia kulutuksen ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Yksi suuri syy sille, miksi tuotteista suunnitellaan nykyisin enemmän tai vähemmän kertakäyttöisiä, on nimenomaan se, että niiden korjaaminen ei ole kannattavaa. Huojentamalla korjaamisen verottamista, korjaamisesta tulee kannattavampaa. Riittävän laajasti toteutettuna tämä näkyy ennemmin tai myöhemmin niin, että ihmiset ostavat useammin korjattavia tuotteita ja yritykset ryhtyvät sellaisia tuottamaan. Sivuvaikutuksena korjaamistoiminnan voi olettaa työllistävän mielekkäästi myös sellaisia, joiden työllistyminen nyky-yhteiskunnassa on muuten hankalampaa.

Palaan asiaan vielä myöhemmin kirjoituksella tai muutamalla ympäristöystävällisestä tuotekehityksestä ja esimerkiksi siitä, miksi tämäkään kysymys ei kuitenkaan ole aivan mustavalkoinen - miksi vaikkapa tietokonevalmistajien trendi tehdä kannettavien tietokoneiden akuista kiinteitä vaihdettavien sijaan ei välttämättä ole ihan tyhmä ajatus, edes ympäristönäkökulmasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kannatetaan!

Vastaavasti kestokulutustavaroiden ALV:ia voisi nostaa, sillä ne ovat nykyään jo liiankin halpoja mikä ei kannusta kierrätykseen ja korjaamiseen.

--

Nykyinen talousjärjestelmä ei millään muotoa kannusta pitäkestoisen laadun tuottamista ja kierrätystä; Päinvastoin, mitä enemmän tavaraa hajoaa, sitä suurempia BKT-lukemia saadaan mitattua ja ollaan tyytyväisiä.

Toimituksen poiminnat